BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2021.05.13 08:46 Frissítve: 2021.05.13 09:13

Német Kupa: „Az első trófeám lenne” – a Leipzig visszavágna a Dortmundnak

Willi Orbán történelmet szeretne írni az RB Leipziggel a Borussia Dortmund elleni Német Kupa-döntőben.

 

Willi Orbánra nehéz feladat vár a veszélyes dortmundi támadók ellen (Fotó: AFP)

 

– Mekkora jelentősége lesz a múlt szombati, három-kettes dortmundi győzelemmel végződő bajnokinak a berlini finálé szempontjából?
– Erre a döntő előtt nehéz válaszolni – felelte a Nemzeti Sportnak Willi Orbán, az RB Leipzig és a magyar válogatott 28 éves középső védője. – Ez egy másik versenysorozat és egy teljesen másik mérkőzés, elvégre itt most az arany­éremért lépünk pályára. Ugyanakkor mivel nagyon rövid idő telik el a két összecsapás között, nyilván nem lehet teljesen kizárni a múlt szombati vereséget. A Dortmundnak semmiképp sem jelent hátrányt, hogy legyőzött minket, meglátjuk, hogyan reagálunk erre.

Willi Orbán bizonyára a kupadöntőben is szívesen ünnepelne gólt (Fotó: AFP)

– Mi a vetélytárs legnagyobb erőssége?
– Nagyon sok tehetséges fiatal szerepel a csapatban, nagy kifutási lehetőséggel. A bajnokságban az utóbbi öt meccsét egyaránt megnyerte, ez már nem az év elején látott botladozó együttes. Ráadásul a védelme is összeállt, immár sokkal kevesebb gólt kap, mint korábban, de a legnagyobb erőssége nyilván a támadósor. A kupadöntőre minden bizonnyal visszatérő Erling Haaland elképesztően erős és képzett csatár, aki bármilyen helyzetből képes gólt szerezni. Nemcsak a Bundesligában, hanem az európai elitben is a Dortmundé az egyik legjobb támadósor, úgyhogy nagyon észnél kell lennünk.

– Hogyan lehet megállítani a norvég támadót?
– Nagyon agresszívan kell játszani ellene, nem szabad időt és helyet hagyni neki. Persze ő akkor is képes veszélyt teremteni, ha két-három védő sanyargatja, de fontos, hogy minél közelebb helyezkedjünk egymáshoz, segítsünk a másiknak, és zárjuk le a területeket.

– A Leipzig többnyire magasan feltolja a védővonalát, igyekszik letámadni az ellenfelet. A kupadöntőn is erre számíthatunk?
– Bizonyos szempontból igen, elvégre ez a mi játékunk. Ezt próbáljuk ráerőltetni a Dortmundra, ám ezen a szinten nem lehet kilencven percen keresztül letámadni. Biztos lesznek olyan időszakai a meccsnek, amikor mélyebben kell védekeznünk, de alapvetően az a célunk, hogy már a saját kapujuk előtt megzavarjuk a rivális játékosait. Ha ott labdát szerzünk, hamar helyzetbe kerülhetünk, elvégre a rendezetlen védelmet mindig könnyebb zavarba hozni.

TAPASZTALT GYŐZTES

Az RB Leipziggel ellentétben Gulácsi Péter nem az első trófeájára hajt, a nemrég szerződést hosszabbító 31 éves kapus a Salzburggal az osztrák bajnoki címet és az Osztrák Kupát is egyaránt kétszer hódította el. Teljesítményére a mostani idényben sem lehet panasz, a Bundesligában tizenöt, a Német Kupában négy kapott gól nélküli mérkőzésnél jár. Nem csoda, hogy klubja a Tottenham, a Roma, az Inter és a Dortmund ajánlatát is túllicitálta azért, hogy megtartsa.

A lipcseiek harmadik magyar légiósa, a sokáig sérüléssel bajlódó Szoboszlai Dominik az őt képviselő EM Sports Consulting menedzser­iroda tájékoztatása szerint hétfőn már az első csapattal edzett, ám csaknem félévnyi kihagyás után értelemszerűen még nem léphet pályára a fináléban.

– Mi ad reményt a győzelemre a döntő előtt?
– A saját erősségeink. A támadósorunkban és a védelmünkben is megvan a kellő minőség, és ha a labdavesztések után azonnal visszatámadunk, többet birtokoljuk a labdát és kellően hatékonyak leszünk a kapu előtt, megnyerhetjük a Német Kupát. A meccs előtt mindkét csapatnak ötven százalék esélyt adnék, ezen a találkozón nincs egyértelmű esélyes.

– Mennyit tanultak a tavalyelőtti, Bayern München elleni, három-nullára elveszített döntőből?
– A mostani teljesen más találkozó lesz, már csak azért is, mert akkor telt ház előtt léptünk pályára a berlini Olimpiai Stadionban, most pedig üres széksorok előtt játszunk. Ami a szakmai oldalt illeti, talán az volt a legfontosabb lecke, hogy minden pillanatban készen kell állnod arra, hogy élj az eséllyel, és eldöntsd a meccset. Apró részletek döntenek, épp ezért végig koncentrálni kell és kíméletlenül kihasználni a lehetőségeket. Az európai porondon megmutattuk, hogy képesek vagyunk legyőzni a Dortmund-szintű együtteseket, ezt csütörtökön ismét bizonyítanunk kell.

– Mennyit számít ilyenkor, hogy mindkét együttesnél edzőváltás lesz nyáron?
– Bizonyos szinten számít, de nem ez a fő motiváció. Minden játékos a szurkolókért, a klubért és saját magáért akar trófeát nyerni. Az már csak ráadás, hogy történetesen kupagyőzelemmel zárhatjuk le a Julian Nagelsmann-nal együtt töltött két idényt. Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy idáig eljussunk, és történelmi tett lenne, ha a magasba emelhetnénk a kupát, fiatal egyesületünk első trófeáját nyerhetjük meg. Eddig azt bizonyítottuk, hogy a Bundesligában és a Német Kupában is képesek vagyunk az aranyéremért harcolni, most megmutathatnánk, hogy immár nyerni is tudunk.

– Önnek mit jelentene a győzelem?
– A klubhoz hasonlóan nekem is az első trófeám lenne, valamint egy csodás visszaigazolás a sokévnyi kemény munka után.

NÉMET KUPA
DÖNTŐ, BERLIN
20.45:
RB Leipzig–Borussia Dortmund (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!

2021.06.07 17:55:43

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

„A támadóharmadban bárhol bevethető, mindig meglepi a védőket váratlan megoldásaival.”

2021.05.27 23:34:16

Német labdarúgás BABJÁK BENCE

NS-VÉLEMÉNY. El is érkeztünk a Dárdai-jelenség kulcsához.

2021.05.25 23:33:11

Német labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nálunk nem a szakmai vonulat, hanem az eredmények döntöttek búcsúról, érkezésről.

2021.05.22 15:18:45

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A félidőben még a tartalékos berliniek vezettek, de végül vereséggel zárta az idényt Dárdai Pál csapata.

2021.05.22 15:03:31

Német labdarúgás K. T. I.

A Bayern Münchenhez távozó Julian Nagelsmann idegenbeli vereséggel búcsúzott el a lipcsei csapat kispadjától.