Hertha: a klub a szakadék szélén áll egy német sportközgazdász szerint

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.24. 13:37
null
A Hertha már kiesett az élvonalból, de a gazdasági összeomlás réme is fenyegeti (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a Hertha Berlin egy évtizednyi élvonalbeli szereplés után elbúcsúzott a Bundesligától. A fővárosi együttest a bajnokság utolsó szakaszában irányító Dárdai Pál még az azonnali visszajutásról beszélt a kiesés után, de a kölni Német Sportegyetem Sportközgazdaságtani Intézetében tanító Dr. Christoph Breuer szerint a klub jövője egy 40 millió eurós kölcsön visszafizetésének halasztásától függ.

„A fél éves pénzügyi jelentés szerint a Herthának idén 88.5 millió eurót (mai árfolyamon csaknem 33 milliárd forintot – a szerk.) kell törlesztenie az összesen 90 milliósra duzzadt adósságából, de a klub kasszájában mindössze 1.3 millió eurót találunk, míg a további várható bevételek összesen 26.4 milliót tesznek ki. A különbözet durván 60 millió euró, és még nem számoltuk bele a 2022–2023-as idény veszteségeit– mondta a Kickernek Christoph Breuer. A klub életben tartásához a 777 Partners befektetései mellett arra is szükség lesz, hogy a rövid távú adósságok rendeződjenek.”

A sportközgazdász „rövid távú adósságok alatt” egy 40 millió eurós (mintegy 15 milliárd forintos) kölcsönre utal, melynek visszafizetését két évvel halasztaná el a klub – az új határidő 2025 novembere lenne, míg a kamat 6.5 százalékról 8.5 százalékra emelkedne. Breuer szerint a sikeres halasztás csupán tüneti kezelés lenne, a klub pénzügyi gondjai még messze nem lennének megoldva.

A Kicker szerint a márciusban színre lépő amerikai befektetőcsoport, a 777 Partners által a klubhoz hozott pénz 35 milliós eurónyi első részlete volt a Hertha első számú opciója a szóban forgó kölcsön visszafizetésére, de a befektetők egyelőre nem utalták át a pénzt.

„A jelenlegi helyzetben a hitelezők diktálják a feltételeket. A 777 Partners a legrosszabb esetben befektetései nagy részét elveszítheti, így számára a kockázatok minimalizálása a lényeg. A kockázat jó eséllyel nőne az első részlet befizetésével, így számára a halasztás a kézenfekvő – noha nem feltétlenül etikus – opció” – magyarázta el a helyzetet Breuer. A közgazdász hozzátette, hogy befektetői szempontból fontos meggyőződni arról, hogy a klubba ölt összeg valóban képes rendezni a kialakult pénzügyi helyzetet. Elmondása szerint egyetlen üzleti alapon gondolkodó befektető sem fog pénzt lapátolni egy „feneketlen zsákként” működő futballklubba.

„A Hertha a szakadék szélén áll, kis híján már le is zuhant, de még megpróbál belekapaszkodni egy utolsó faágba – így akarja elkerülni a teljes összeomlást. Egyelőre nem tudni, hogy a klub képes lesz-e megragadni ezt az ágat, valamint azt sem, hogy a szóban forgó »ág« meddig képes kitartani, ha megragadják azt” – zárta elemzését Christoph Breuer.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik