Törökország: hiába fordított a Galata, a Besiktas a bajnok

Vágólapra másolva!
2021.05.15. 22:04
null
Domagoj Vida (középen) szerezte a Besiktas első gólját a Göztepe elleni idényzárón (Fotó: AFP)
A Besiktas 2–1-re legyőzte Megyeri Balázs csapatát, a Göztepét a török labdarúgóliga utolsó fordulójában, ezzel maga mögött tartotta a tabella élén a Galatasarayt, valamint Szalai Attila együttesét, a Fenerbahcét, és fennállása 21. bajnoki címét ünnepelheti.

Az utolsó fordulót a Besiktas és a Galatasaray 81-81, a Fenerbahce 79 ponttal várhatta. A Galata csak úgy előzhette volna meg a Besiktast, ha több pontot szerez nála, mert az egymás elleni eredmények a „fekete sasoknak” kedveztek. A három bajnokesélyes mérkőzését értelemszerűen egy időben játszották. A második félidő(k) során a Galatasaray néhány perc erejéig átvette a vezetést az élő tabellán, miután megfordította a Yeni Malatyaspor elleni mérkőzését (3–1), de aztán a Besiktas az algériai Rasid Gezzal tizenegyesgóljával másodszor is megszerezte a vezetést a Göztepe vendégeként, és ezt követően már nem engedte kiénekelni a szájából a sajtot.

A BAJNOKI CÍMET ÉRŐ GÓL


A Besiktas négy év után először, összességében 21. alkalommal lett török bajnok, ezzel megváltotta jegyét a Bajnokok Ligája következő kiírásának playoffkörébe. A Galatasaray is a BL-ben kezd majd, annak második selejtezőkörében. Szalai Attila csapata, a Fenerbahce az utolsó percekben szerzett gólokkal, már emberelőnyben megfordította a Kayserispor elleni idényzáróját (2–1), de nem tudott előrelépni a táblázaton, így a bajnoki pozíciója alapján „csak” az újonnan induló európai kupasorozatban, a Konferencialigában vehet majd részt – akárcsak a negyedik helyezett Trabzonspor. (Ha azonban a Besiktas legyőzi az Antalyasport a Török Kupa döntőjében, akkor a kupagyőztesnek fenntartott El-kvóta a Fener ölébe pottyan.)

A gólkirályi cím a Hatayspor gaboni csatárának, a 22 találatig jutó Aaron Boupendzának jár.

Búcsúzott az élvonaltól az Erzurum BB, a Genclerbirligi, a Denizlispor, valamint az FTC korábbi támadóját, Joseph Paintsilt is a soraiban tudó Ankaragücü. A tavalyi bajnok Istanbul Basaksehir – amely a Bajnokok Ligája csoportkörében ősszel legyőzte a Manchester Unitedet – sokáig a kiesés szélén táncolt, de az utolsó hét fordulóban veretlen maradt (ebben az időszakban 15 pontot gyűjtött), így 12. helyezettként bent maradt.

TÖRÖKORSZÁG, SÜPER LIG
42. FORDULÓ
Kayserispor–Fenerbahce 1–2
Fenerbahce: Szalai Attila végigjátszotta a mérkőzést.
Göztepe–Besiktas 1–2
Göztepe:Megyeri Balázs nem volt a meccskeret tagja.
Sivasspor–Kasimpasa 2–1
Kasimpasa: Varga Kevin kezdett, a szünetben lecserélték.
A bajnokság végeredménye: 1. Besiktas 84 pont, 2. Galatasaray 84, 3. Fenerbahce 82, 4. Trabzonspor 71

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik