Tamás Márk gólt fejelt, a Sepsi pontot mentett a CFR ellen

Vágólapra másolva!
2023.03.06. 19:20
null
Rangelo Janga jegyezte a második kolozsvári találatot (Fotó: Tókos Csaba)
A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Superliga) 29. fordulójának záró meccsén a Sepsi OSK hazai pályán 2–2-es döntetlent játszott a bajnoki címvédő CFR-rel.

ROMÁN SUPERLIGA
29. FORDULÓ
Sepsi OSK–CFR 2–2 (1–2)

Sepsiszentgyörgy, Sepsi OSK Aréna, 3767 néző. Vezette: Coltescu
Sepsi OSK: Niczuly – Balasa (Dimitrov, 62.), Ninaj, Tamás M., Dumitrescu – Matei, Francisco Junior (Papa, 57.), Paun, Stefanescu – Tudorie (Rondón, 70.), Safranko. Vezetőedző: Cristiano Bergodi
CFR: Scuffet – Braun, Yuri Matias, Kolinger, Camora – Deac (Cvek, 77.), Boateng, Muhar (Hoban, 86.), Krasniqi (Yeboah, 86.) – Janga, Petrila (Fica, 77.). Vezetőedző: Dan Petrescu
Gólszerző: Tamás M. (10.), Safranko (74.), ill. Yuri Matias (31.), Janga (36.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Látványos, de egyik csapatnak sem igazán jó döntetlent játszott a Sepsi OSK és a CFR a román élvonalban: az egy ponttal a székelyföldieknek még mindig kérdéses a felsőházba jutás, a kolozsváriak pedig nem tudták átvenni a vezetést a táblázaton.

A bajnokcsapat letámadása szinte a teljes első félidőben saját térfelére szorította a Sepsit, amely pillanatokra sem tudta megtartani a középpályán a labdát. Egy jól beívelt szabadrúgás után mégis a szentgyörgyiek szereztek vezetést, Marius Stefanescu balról beadott labdáját a rövid oldalon érkező Tamás Márk fejelte négy méterről a léc alá.

Stefanescunak volt még egy hosszú sarkot elkerülő lövése, majd teljesen Niczuly Roland kapuja elé tolódott a játék. A Sepsi kapusa Denis Kolinger fejesét és Karlo Muhar 20 méteres lövését is kiszedte a bal alsó sarokból, az utóbbit követő szögletnél viszont már ő sem tudta védeni Yuri Matias fejesét. A CFR-nek öt perc sem kellett a fordításhoz, Claudiu Petrila beadása után Rangelo Janga lefordult Tamás Márkról, és lövése után a labda a jobb kapufáról pattant a hálóba.

A szünet után a Sepsi kihasználta, hogy a CFR inkább előnye konzerválását tekintette célnak, és átvette a kezdeményezést, de Nicolae Paun két közeli lehetőségénél is rosszul találta el a labdát. A túloldalon Ermal Krasniqi lőtt ziccerből fölé, Pavol Safranko viszont már nem hibázott: két védő közt áttörve az ötös bal sarkáról a hosszú sarokba lőtt. A végét hiába nyomta meg újra a CFR, a pontrúgásai már nem jöttek be, Lovro Cvek utolsó perces kapáslövése pedig mellé ment. 2–2

PERCRŐL PERCRE

Vége a mérkőzésnek! Még jut egy kis kakaskodás a végére, Coltescu a lefújás után kiosztott egy-két sárgát, de ennek már nincs jelentősége. A 2–2-es döntetlen senkinek sem jó, a Sepsi még mindig nem biztos a felsőházi szereplésben (Sorsa az FCSB elleni vasárnapi meccstől, valamint a FCU Craiova meccsétől függ, míg a Kolozsvár marad a második helyen.

90+4. perc: MECCSLABDA! Gyors kontrát vezetett a Kolozsvár, Janga irányába érkezett a beadás, a kifejelt labdát Cvek durrantotta nem sokkal a kapu mellé.

90+3. perc: Ion Gheorghe kap bele egy beívelt labdába, a lövést megfogta Scuffet.

Négy perc a ráadás.

88. perc: Yuri maradt lent a gyepen, majd fél percen belül visszatért a pályára.

86. perc: Krasniqi helyére a 20 éves Yeboah érkezett, míg Muhart a negyven esztendős Hoban váltotta.

85. perc: Kolinger csúsztatta tovább a sarokrúgást, Yuri látványosan a kapu mellé ollózott.

84. perc: Krasniqi ívelte be a szabadrúgást, Yuri fejese szögletre pattant.

83. perc: Dumitrescu felöklelte Ficát, veszélyes szabadrúgással jöhet a Kolozsvár.

81. perc: Tizenegyest reklamáltak a hazaiak, szerintük Camora ellökte Paunt, de Coltescu játékvezetőt ez nem hatotta meg.

77. perc: Kettős csere kolozsvári oldalon, Petrilát Fica, Deacot Cvek váltotta.

74. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍT A SEPSI! Rondón beadását Safranko vette le, Kolinger nem merte bántani, a szlovák pedig ballal a hálóba tüzelt!

72. perc: Dumitrescu beadása Braunról pattant szögletre. A sarokrúgásba Rondón és Ninaj is beleért, de a labdát simán. fogta Scuffet.

70. perc: Kettős csere a hazaiaknál, Tudorie helyére Rondón érkezett, míg Stefanescut Ion Gheorghe váltotta.

68. perc: MI MARADT KI?! Braun tudott megszabadulni a védőjétől, nagy erővel centerezett, a a jó ütemben érkező Krasniqi azonban ajtó-ablak helyzetben csúnyán fölé lőtt.

65. perc: Krasniqi vágtatott végig a Sepsi térfelén, lövése Ninajról pattant ki szögletre. A sarokrúgásból nem született kolozsvári lehetőség.

62. perc: Dimitrov érkezik Balasa helyére. A bolgár játékos a 200. mérkőzését jegyzi a román élvonalban.

61. perc: Tamás Márk jó ütemben mentett Janga elől.

57. perc: Papa lőtt kapura, de a labda csúnyán fölé ment.

Az albán középpályás a Sepsi egyetlen téli transzfere, a török Rizesportól jött kölcsönbe az idény végéig.

57. perc: Bergodi nem kockáztatott, lekapta besárgult játékosát, Enriko Papa érkezett a helyére.

55. perc: Francisco Junior akasztotta az őt szerelő Muhart, sárga lap a jutalma.

54. perc: Visszajöhet a pályára a kolozsvári szélső.

53. perc: Petrila kapott egy keményebb rúgást, ápolás jön.

Ami Tamás Márk első félidejét illeti, a magyar légiós kétarcú játékkal rukkolt elő. Egyrészt ő szerezte meg a Sepsi vezető gólját, majd alaposan benne volt a CFR második találatában.

51. perc: PAUN! A Sepsi támadója egy élesen belőtt centerezésre érkezett, de Kolinger szorításában eltörte a labdát. Ezzel együtt nagy lehetőség volt.

50. perc: Deac kerest Yuri fejét egy szöglettel, de a brazil védő ezúttal kifejezetten gyengén bólintott a kapu irányába.

A két csapat örökmérlege hatalmas CFR-fölényt mutat, 16 bajnoki meccsen 13 kolozsvári győzelem, egy szentgyörgyi siker, illetve két döntetlen született. Ide kívánkozik még a tavaly júniusi Román Szuperkupa-döntő, amelyet a kupagyőztes Sepsi nyert meg 2–1-re.

Elkezdődött a második félidő!

Véget ért az első félidő! A Sepsi Tamás Márk fejesével megszerezte a vezetést, de a CFR öt perc alatt kétszer is bevette Niczuly kapuját.

Egy perc a ráadás.

A szentgyörgyiek egyelőre nem tudnak mihez kezdeni a kolozsvári letámadással, igaz, a gólszerzés ennek dacára is összejött a Bergodi-csapatnak.

42. perc: Francisco Junior rúgta fel Petrilát, megúszta lap nélkül. Szabadrúgás, de veszélytelen, a CFR ezúttal nem jutott el kapura lövésig.

Pontosan 5 percre volt szüksége a CFR-nek a fordításhoz.

36. perc: GÓÓÓÓL! MEGFORDÍTJA A MECCSET A KOLOZSVÁR! Petrila beadását Janga vette le a tizenegyespontnál, majd a kapufa segítségével megszerezte hetedik gólját a bajnokságban. A szentgyörgyi gólt szerző Tamás Márk végigmozizta a rá bízott curacaói csatár akcióját.

Klasszikus CFR-gól, a kolozsváriak góljaik nagy hányadát rögzített helyzetekből szerzik a jelenlegi idényben is.

32. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍT A KOLOZSVÁR! Deac tanári módon végezte el a szögletet, Yuri Matias megnyerte a fejpárbajt Ninajjal szemben, majd laposan a hálóba bólintott. Niczuly csak ujjheggyel ért bele a labdába, Francisco Junior pedig a gólvonal mögött volt, nem tudott menteni.

31. perc: MEGINT NICZULY! Ezúttal Muhar tüzelt 18 méterről, bravúrral védett a Sepsi kapusa.

30. perc: mindkét védő visszatér a pályára.

29. perc: A szöglet után Tamás Márk és Yuri is lent maradt. Ápolás következik.

28. perc: NICZULY! Óriásit védett a Sepsi kapus, Kolinger bólintotta a kapura Deac szabadrúgását.

26. perc: PETRILA MEGINT! Ismét a 22 éves kolozsvári játékos fejelt a kapu mellé, ezúttal Braun csúsztatta felé a labdát.

20. perc: Krasniqi beadását röviden vágták ki a védők, a kipattanót Muhar tűzte a kapura, a labda elzúgott a jobb kapufa mellett. A partjelző ezután intette be a lest.

15. perc: ÚJABB HAZAI LEHETŐSÉG! Matei robogott el a jobb oldalon, megtalálta a hosszú oldalon érkező Stefanescut, a lövés azonban elzúgott a hosszú sarok mellett.

14. perc: FÖLÉ! A szögletet Boateng csúsztatta a hosszú oldala, Petrila viszont nagyon aláfejelt a labdának.

14. perc: Camora dobta be nagyon hosszan a labdát, Ninaj és Tamás között elcsorgott a labda, Braun lövése kimegy szögletre.

10. perc: GÓÓÓL! VEZET A SEPSI! Stefanescu ívelte be a szabadrúgást a bal oldalról, a labdát a hátulról érkező Tamás Márk bólintotta a hálóba. Scuffet ugyan hozzáért, de nem tudott védeni.

9. perc: Kolinger a meccs első sárga laposa. A vendégek horvát védője odalépett Safrankónak.

9. perc: A CFR beszorította a Sepsit a saját kapuja elé, de nem sikerült kapura lőnie.

Dan Petrescu az előző fordulóban megkapta a negyedik sárga lapját, így nem lehet ott a CFR kispadján. A Chelsea egykori szárnyvédője helyett Valeriu Bordeianu másodedző meccsel.

4. perc: Komoly gólhelyzet maradt ki a hazai kapu előtt! Braun tört be a tizenhatoson belülre a jobb oldalon, középre passzolt, de Petrila Niczuly kapuja fölé lőtt.

1. perc: Mindkét oldalon egy-egy helyzet, először Janga próbálkozása akadt el a blokkban, majd az ezt követő ellentámadás végén Tudorie tüzelt a kapu mellé.

Piros-fehérben a Sepsi, tiszta fehérben a CFR.

Elkezdődött a mérkőzés!

Ez itt pedig a kolozsváriak kezdő tizenegye.

Itt a Sepsi OSK kezdőcsapata.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! A mérkőzés hamarosan elkezdődik.

ELŐZMÉNYEK

A támadófutball lehet fókuszban, mert csak a győzelem számít elfogadható eredménynek a román élvonal hétfő esti erdélyi rangadóján. A házigazda Sepsi OSK számára a három pont megszerzése biztosítaná a felsőházi rájátszásba jutást, a címvédő CFR pedig átveheti a vezetést a másik kolozsvári csapat, az Univeristatea otthonában elbukó Farultól.

A mérkőzésnek azonban van harmadik szereplője is, az FCU Craiova, ahol még mindig bíznak abban, hogy a csapat újrajátszhatja a szurkolók magyarellenes rigmusai miatt elveszített sepsiszentgyörgyi mérkőzését. A FCU a hétvégén egy pontra megközelítette a Sepsit, a fegyelmi bizottság döntésének másodfokú eltörlésével – amelynek tárgyalása kedden lesz – pedig meg is előzné. Marcel Puscas, a craiovai klub elnöke viszont már vasárnap arról posztolt, hogy a CFR politikai nyomásra beviszi magával a Sepsit a rájátszásba.

Cristiano Bergodi, a Sepsi edzője szerint csapatának elsősorban mentálisan kell erősödnie: „Önbizalomhiánnyal küzdünk, ez látszott a legutóbbi meccseken. A CFR ellen csak akkor lehet esély, ha a játékosaink elhiszik, tudnak nagyon jól is futballozni.”

Eközben a bajnokságban kieső helyen álló UTA Aradot vezető Mészár Sándor azt nyilatkozta a CFR ellen 2–1-re elvesztett mérkőzés után a Fanatik portálnak, hogy a csapatot sújtó játékvezetői tévedések miatt egyre többen kérik tőle, hogy a klub váljon ki a román szövetségből: „Minden mérkőzés után több tucatnyi üzenetet kapok, hogy a jégkorongcsapatok mintájára iratkozzunk át a magyar bajnokságba, mert ez így már nem mehet tovább.”

A UTA szurkolói egyesülete szerint csak félrevezetésről van szó, ráadásul a nemzetközi szabályok nem is adnak lehetőséget arra, hogy a futballban ugyanazt megtegyék, mint a jégkorongban. Mészár Sándor és az aradi szurkolók konfliktusa tavaly nyárra nyúlik vissza, miután a klubvezető elutasította egy bukaresti befektetőkból álló csoport ajánlatát a klub megvásárlására.

KÖSZÖNTJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI OSK–CFR ROMÁN ÉLVONALBELI MÉRKŐZÉS ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik