Románia: „Nem erről álmodtam” – nem Bölöni lett a szövetségi kapitány

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.01.26. 13:19
null
Bölöni László (Fotó: AFP, 2020)
Az új román szövetségi kapitány, Edward Iordanescu kinevezése utáni napon a sokáig a legesélyesebbnek tűnő jelölt, Bölöni László is megtörte hallgatását, és egy maratoni sajtótájékoztatón beszélt arról, miért nem sikerült megegyeznie a bukaresti szövetséggel (FRF).

 

„Szomorúan térek haza Franciaországba, érkezésemkor nem erről álmodtam. Úgy éreztem, a szövetség akar engem erre a posztra, és ilyen hosszú vándorlás után az európai futballban, az volt az álmom, hogy a román válogatottnál zárjam le a pályafutásomat. Lehet, hogy ez volt az utolsó vonatom. Érdekes, nyitott és hiszem, hogy őszinte tárgyalások voltak, de a felmerülő nehézségek kérdőjeleket szültek bennem” – mondta bevezetőjébenBölöni László, aki tudta, hogy visszatérése esetén sikeresnek kell lennie, s ehhez 150 százalékot nyújtani.

Bölöni szerint életében nem voltak olyan feszült, nehéz napjai, mint ez a Marosvásárhelyen töltött két hét. „Edzői pályafutásom alatt sok szerződést írtam már alá, sok vezetővel tárgyaltam, de sehol sem ütköztem ennyi, számomra logikátlan problémába, Lehet, hogy ezek másoknak apró részleteknek tűnnek, de felgyűltek. Még sosem írtam alá olyan szerződést, amelynek nem ismertem a határidejét” – mondta a 68 éves szakember.

A marosvásárhelyi edző szerint leginkább azon múlott a megegyezés, hogy a fő célkitűzés, a 2024-es Európa-bajnokságon való szereplés mellé a szövetség köztes célként beiktatta az idei Nemzetek Ligája-csoport (amelyben Bosznia-Hercegovina, Finnország és Montenegró lesz Románia három ellenfele) megnyerését is, ő pedig el akarta kerülni, hogy már idén szeptemberben meneszthessék. „Az NL-t csak felkészülésnek tekintettem volna az Eb-selejtezőkre, így sem lett volna túl sok időm, de megvoltak az elképzeléseim, a „cseleim” arra, hogyan oldjam meg. A köztes célt azonban akadálynak tekintettem. Nem tudtam elfogadni, hogy öt hónap után kirúghatnak” – érvelt Bölöni, aki szerint a szerződés anyagi része nem volt akadály, bár ahhoz ragaszkodott, hogy fizetése a korábbi kapitányok közül a német Christoph Daum szintjén legyen, és ne a novemberben távozó Mirel Radoién.

Bölöni nem gondolja, hogy az FRF csak hírverésből tárgyalt neves edzőkkel, így vele is, és azt is cáfolta, hogy ő sem akarta igazán az állást, csupán az érdeklődést akarta fenntartani maga iránt. A stáb kérdésében is engedett, eredetileg a Nice-nél is dolgozó román edzőt, Adrian Urseát szerette volna maga mellé, de elfogadta, hogy olyan segítőre van szüksége, aki belülről ismeri a román futballt. Egykori játékosa, Liviu Ciobotariu (a FC Voluntari trénere) vagy Emil Sandoi (Chindia) voltak a javaslatai, de még azt is elképzelte, hogy a szintén kapitányjelölt Adrian Mutut vegye maga mellé, menet közben kinevelve utódját.

A sajtót tudatosan zárta ki a tárgyalások idején, a felmerülő pletykákat viszont károsnak nevezte. „Mitica Dragomir (korábbi ligaelnök – a szerző megj.), a román foci jósa szerint Orbán Viktor parancsba adta nekem, hogy a Sepsihez menjek” – emelt ki egyet a román futballban terjengő álhírek közül.

„Nem mondom, hogy tökéletesen ismerem a román játékosokat, de a képességeikkel nagyjából tisztában vagyok. Nagyon rapszodikus most a válogatott, egy jó meccs után is összeomlik a következőn, a kis sikereket – mint például a Liechtenstein elleni győzelmet – is túlértékelik. Meglátásom szerint ma már nincsenek tehetséges román játékosok, Adrian Mutu és Cristian Chivu óta senki sem üti meg a nemzetközi szintet, és annak már tizenöt éve. De nem lett volna gond velük dolgozni, mert tudom, mit kell mondani nekik, ismerem az öltözői hangulatot” – jellemezte a román válogatottat Bölöni, aki szerint a helyzetért nem a játékosok, hanem az őket edzők, nevelők viselik a legnagyobb felelősséget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik