Parasport: túl az első edzésen a magyar amputált labdarúgók

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2023.03.27. 15:53
null
A sportág európai szövetsége már jelezte, minden szakmai jellegű segítséget kész megadni a nemrégiben megalakuló amputált labdarúgócsapatnak (Fotó: Mozdulj SE)
A Mozdulj SE szervezésében megalakult az első magyar amputált labdarúgócsapat, amely itthonról és külföldről is rengeteg segítséget kap.

 

Valóra vált Marcin Oleksy vágya. A lengyel amputált lábú futballista csodálatos ollózásos góljával nyerte meg az idén a Puskás-díjat, és a médiának adott interjúiban rendre kiemelte, mennyire szeretné, ha az amputáltak labdarúgására az eddiginél sokkal több figyelem irányulna. Magyarországon a Mozdulj Mozgáskorlátozottak Sportegyesülete lépett először, márciusban megalapította az amputáltak futballcsapatát, és megtartotta az első edzést.

„Nagyon sikeres volt az első alkalom – mondta lapunknak Raska Gyula, a Mozdulj SE elnöke. – Tíz játékost sikerült toboroznunk, mindenki ügyesen, rövid idő elteltével ráérzett a játékra. Ez most bemutató jellegű foglalkozás volt, a srácok ismerkedtek a speciálisan erősített, százötven kilogrammot elbíró mankókkal és magával a mozgással: hogyan lehet fél lábbal szökdelni, kitámasztani, rúgni. Korhatár nincs, fiatalokat és idősebbeket is szívesen látunk, ha szeretnék kipróbálni a sportágat, a lényeg, hogy erővel bírják a tempót.”

Mivel egy csapatba hét játékos kell, az egyesület célja, hogy legalább két csapatra való, azaz 14-15 amputált futballistát toborozzon. Az edzések áprilistól várhatóan a X. kerületi Kocsis Sándor Sportközpontban lesznek, kiváló minőségű műfüves pályán. A kezdeményezést a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) támogatja, illetve nemzetközi szinten is figyelemmel követik.

„Mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kaptunk, ígéretesen indult az együttműködés – folytatta Raska Gyula. – A sportág európai szövetsége már jelezte, hogy április közepén szeretne meglátogatni minket, és minden szakmai jellegű segítséget kész megadni a fejlődés érdekében. Addigra várhatóan az edzőnket is megtaláljuk. Nagyon bizakodóak vagyunk a jövőt illetően.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik