N. ZS.
2023.03.27 15:53 Frissítve: 2023.03.27 16:02

Parasport: túl az első edzésen a magyar amputált labdarúgók

A Mozdulj SE szervezésében megalakult az első magyar amputált labdarúgócsapat, amely itthonról és külföldről is rengeteg segítséget kap.

A sportág európai szövetsége már jelezte, minden szakmai jellegű segítséget kész megadni a nemrégiben megalakuló amputált labdarúgócsapatnak (Fotó: Mozdulj SE)

 

Valóra vált Marcin Oleksy vágya. A lengyel amputált lábú futballista csodálatos ollózásos góljával nyerte meg az idén a Puskás-díjat, és a médiának adott interjúiban rendre kiemelte, mennyire szeretné, ha az amputáltak labdarúgására az eddiginél sokkal több figyelem irányulna. Magyarországon a Mozdulj Mozgáskorlátozottak Sportegyesülete lépett először, márciusban megalapította az amputáltak futballcsapatát, és megtartotta az első edzést.

„Nagyon sikeres volt az első alkalom – mondta lapunknak Raska Gyula, a Mozdulj SE elnöke. – Tíz játékost sikerült toboroznunk, mindenki ügyesen, rövid idő elteltével ráérzett a játékra. Ez most bemutató jellegű foglalkozás volt, a srácok ismerkedtek a speciálisan erősített, százötven kilogrammot elbíró mankókkal és magával a mozgással: hogyan lehet fél lábbal szökdelni, kitámasztani, rúgni. Korhatár nincs, fiatalokat és idősebbeket is szívesen látunk, ha szeretnék kipróbálni a sportágat, a lényeg, hogy erővel bírják a tempót.”

Mivel egy csapatba hét játékos kell, az egyesület célja, hogy legalább két csapatra való, azaz 14-15 amputált futballistát toborozzon. Az edzések áprilistól várhatóan a X. kerületi Kocsis Sándor Sportközpontban lesznek, kiváló minőségű műfüves pályán. A kezdeményezést a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) támogatja, illetve nemzetközi szinten is figyelemmel követik.

„Mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kaptunk, ígéretesen indult az együttműködés – folytatta Raska Gyula. – A sportág európai szövetsége már jelezte, hogy április közepén szeretne meglátogatni minket, és minden szakmai jellegű segítséget kész megadni a fejlődés érdekében. Addigra várhatóan az edzőnket is megtaláljuk. Nagyon bizakodóak vagyunk a jövőt illetően.”

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.