SOMOGYI ZSOLT 2020.12.30 19:48

Oroszország: Elégedettek vagyunk a játékvezetés színvonalával – Kassai

Kassai Viktor értékelte az orosz bírókat, és úgy látja, a digitális szemekkel lesz tökéletes egy-egy nehéz ítélet.

Kassai Viktor értékelte az orosz bírókat, és úgy látja, a digitális szemekkel lesz tökéletes egy-egy nehéz ítélet (Fotó: Nemzeti Sport)

 

A sport24.ru oldal terjedelmes interjút közölt Kassai Viktorral, az Orosz Labdarúgó-szövetség játékvezetőinek szakmai vezetőjével. A korábbi FIFA-játékvezető egykori asszisztensével, Ring Györggyel egy éve dolgozik Moszkvában, és az internetes portál a 2020-as esztendő értékelésére kérte a magyar sportvezetőt. A világhírű futballbíró oroszországi megszólaltatása azért is hírértékű, mert néhány hete felröppent a hír: leváltják a posztjáról, igaz, erről az értékelő beszélgetésben nem esett szó. 

„Összességében elégedettek vagyunk a játékvezetés színvonalával – kezdte orosz futballbíráskodással kapcsolatos összegzését Kassai Viktor. – A minőség eléri az európai átlagot, de nagyon sok területen szeretnénk előrelépni, fejlődni, sok tekintetben látok erre lehetőséget. Lesznek új arcok, keressük a tehetséges fiatalokat, akiket felépíthetünk, azonban ez hosszú folyamat. A fejlődés jól látható, a tavaszi szezonban a mérkőzések harminchárom százalékán fordult elő súlyos játékvezetői hiba, az ősszel azonban már csak a meccsek tizenhét százalékán. Szeretnénk ezt a számot még tovább csökkenteni.”

A játékvezetők hibái Oroszországban is állandó beszédtémát szolgáltatnak, erről hosszan faggatták a 2011-es BL-döntő játékvezetőjét.

„Kétszáznegyven mérkőzést játszottak az orosz élvonalban ebben a naptári évben, természetesen voltak vitatott szituációk, és igen, akadtak súlyos hibák is, ezt kár lenne tagadni. Nekem az arányok is fontosak. Ha egy fordulóban nyolc mérkőzésből hét rendben lezajlik, a nyolcadikon hibázik a bíró, mindenki ezzel az eggyel foglalkozik – a játékvezető teljesítménye nem érdekes, ha jól végzi a feladatát. Ez persze nem orosz specialitás, sok helyen így működik a futball, ezt korábban is tapasztaltam már, de ettől még nem érzem igazságosnak a helyzetet.”

Kassai Viktor elmondta, a szigorú belső elemzések szerint a mérkőzések nyolcvanhárom százaléka komolyabb játékvezetői hiba nélkül ér véget, de az a bizonyos tizenhét százalék sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint az indokolt lenne – a három legerősebbnek tartott orosz klubcsapat egyike sem szerezte meg a pontok nyolcvanhárom százalékát, mégsem kritikus velük a közvélemény annyira, mint a játékvezetőkkel. Az interjúban felvetődött, a játékvezetők értékelése nyilvános lehetne, akkor jobban látnák a szurkolók, a szakemberek miként értékelik a kérdéses szituációkat.

„Tilos a meccsek után kiosztott pontszámokat közzétenni – válaszolta erre a felvetésre Kassai Viktor. – Ez nem a mi döntésünk, hanem az UEFA határozott iránymutatása, a nyugat-európai országok sem követik ezt a gyakorlatot. Ez csak további vitákat gerjesztene, ráadásul a játékvezetőkre a mostaninál is sokkal nagyobb nyomás nehezedne ebben az esetben. A legtöbbször az edzők sem kritizálják a saját játékosaikat a nyilvánosság előtt, van, ami csak az öltözőben hangzik el. Ez nálunk is így történik. Nagyon szigorúak vagyunk a játékvezetőinkkel.”

Különös esetek is szóba kerültek: a 32 esztendős Makszim Matyunint megvesztegetéssel gyanúsították.

„Igen, értesültem az esetről, de ez kétezertizennyolcas sztori – reagált a magyar sportvezető. – Az álláspontunk ezzel kapcsolatban is világos: aki bizonyítottan korrupciós ügyben érintett, annak nincs keresnivalója közöttünk.”

Az évértékelőben elhangzott, az oroszok magyar futballfőnöke a munkatársaival ötvenöt előadást tartott háromszáztíz játékvezetőnek, és jövő februárban minden osztályban ötnapos edzőtábort szerveznek az első három osztályban, valamint a női meccseken működő játékvezetőknek.

„A játékvezetés jövője a VAR – mondta még az interjúban Kassai Viktor. – Ez még mindig újdonságnak számít, de fokozatosan beletanulunk, VAR-licenc nélkül senkit nem lehet meccsre küldeni a Premier League-ben. A játékvezetői csapat immár a VAR-szobában ülőkkel is kiegészült, a cél az, hogy közösen hozzák meg a helyes döntést. Ha valaki hibázik a pályán, de a televíziós felvétel megmutatja, mi történt, akkor minden rendben van, a baj az, ha videózás után is rossz ítélet születik, hiszen ez két hiba: a bíró sem a pályán, sem a képernyő előtt nem hozott megfelelő döntést. Ha ilyen előfordul, az elkeserít. Az sem jó, ha a pályán hibázik valaki – ilyen mindenkivel megesik –, de nem segítenek neki a szobában ülő kollégái. A cél mindig a helyes ítélet meghozatala, végső soron mindegy, mi alapján dönt jól a játékvezető. Készülünk a folytatásra: ha a BL-be nem is mindenki jut el, a pályán mutatott teljesítményben, a fizikai erőnlétben és az angol nyelvtudásban mindig mindenki fejlődhet – mi azért dolgozunk, hogy ebben segítsünk.”

2021.09.27 00:10:59

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Alaphelyzet, hogy a tét növekedésével javul a teljesítmény, azonban gyakran megesik, hogy egy ponton túl az izgalmi állapot robban, utána egyre több lesz a hiba, mi több, le is blokkolhatunk.

2021.09.26 16:08:41

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre)

A DAC a hétközi kupakiesés után a bajnokságban sem tudott javítani a Spartak Trnava ellen.

2021.09.25 18:47:00

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Fiolic ritkán látható nagy gólt lőtt, a hajrában Zaper döntött: újabb fontos három pontot szerzett az Osijek.

2021.09.25 15:37:22

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

A második félidő elején döntötte el a három pont sorsát a topolyai együttes.

2021.09.24 23:47:47

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Hatvan visszavonult brit futballsztár – köztük Gary Lineker, Kevin Keegan és Chris Sutton – kezdeményezésére most vasárnap az angliai Spennymoor Town FC pályáján kísérleti jelleggel lejátsszák az első futballmeccset, amelyen tilos fejelni.