BOROS MIKLÓS 2021.04.07 16:37 Frissítve: 2021.04.07 16:43

Labdarúgás: csíkszeredai segítséggel állhat talpra a marosvásárhelyi futball

Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után a marosvásárhelyi labdarúgás is erőteljes magyar állami támogatással állhat talpra – írja újabb leleplezőnek beállított cikkében a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap, amelynek információt helyi sportvezetők pontosították a Nemzeti Sport kérésére.

Szondy Zoltán pontosította a Romániában megjelent híreket (Fotó: FK Csíkszereda)

 

A „Magyarország meghódítja Erdélyt!” című cikk szerint a magyar kormány „hódításának” újabb célpontja a legtöbb – 70 ezer feletti – magyar nemzetiségű lakossal rendelkező erdélyi város, Marosvásárhely, ahol új klub alapítását tervezik, a csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia és a Sepsi OSK filozófiáját követve. Bár etnikai arányait tekintve (43%-os magyarság), Vásárhely elmarad a döntően magyar többségű székelyföldi városok mögött, méreteiben és futballhagyományaiban azonban jóval nagyobb, bár jelenleg csak negyedik ligás (azaz a megyei bajnokságban szereplő) csapata van. A cikk azt állítja, hogy az Orbán-kormány azt követően döntött a marosvásárhelyi labdarúgás támogatásáról, hogy a tavaly szeptemberi helyhatósági választások nyomán Soós Zoltán személyében húsz év után ismét magyar polgármestere lett a városnak.    

A vásárhelyi futball legnevesebb csapata a román hadsereghez tartozó ASA volt, amelynek legnagyobb sikere az 1975-ös bajnoki második hely volt. Ebben a csapatban játszott 1970 és 1984 között a 108-szoros válogatott Bölöni László is. A 2005-ben megszűnt klub után 2008-ban a FCM néven alapított, később szintén ASA-nak átkeresztelt, a helyi tanács tulajdonában levő klub is eltöltött öt szezont az élvonalban, ahol 2015-ben szintén bajnoki ezüstérmes lett és megnyerte a Román Szuperkupát. Ez a klub három éve ment csődbe, azóta legfeljebb a Liga 3-ban volt marosvásárhelyi csapat.

A város csapatai közül a Marosvásárhelyi Sportegyesület 1898-nak van közvetett magyar állami támogatása, amely a csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia egyik alközpontja.

„Mi csak rajtuk keresztül kapunk támogatást, kizárólag az utánpótlásra, és a két műfüves edzőpályánkra, de az is csak töredéke a költségvetésünknek” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Csibi Attila klubelnök, aki szerint a közvetlen magyarországi támogatás lehetősége sosem merült fel. Az MSE 1898 vezetője ugyanakkor elmondta, hogy már idén szeretnének feljutni a harmadosztályba, és hosszabb távon ennél is magasabb szinten képviselni Marosvásárhelyt.    

A csíkszeredai akadémiát vezető Szondy Zoltán elmondása szerint rajtuk megy keresztül a magyar kormány összes erdélyi futball-projektje, így a vásárhelyi is, ahol jelenleg az MSE-nek nyújtott szakmai tanácsadás mellett az edzőközpont kiépítése zajlik Marosszentgyörgy határában.

„A két műfüves pálya mellé két füveset és egy kisebb lelátót is tervezünk. Segíteni akarunk a marosvásárhelyi labdarúgás felélesztésében, felnőtt szinten is” – mondta lapunknak Szondy.

2021.04.16 16:04:46

Minden más foci H. D.

Az eszékiek egy ponttal vezetik a tabellát a két meccsel kevesebbet játszó Dinamo Zagreb előtt.

2021.04.14 13:33:41

Minden más foci NAGY ZSOLT

„A világ legjobbjai közé emelkedhet, már most olyan éretten futballozik, mintha 30 éves lenne.”

2021.04.14 11:29:28

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

A Banská Bystrica győztes gólja másodpercekkel a lefújás előtt született.

2021.04.13 23:52:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Míg ezen évek alatt Székelyföld első topligás csapata, a Sepsi OSK talán nem csak az erdélyi gyökerű futballszurkolók nosztalgiából is táplálkozó rokonszenvét vívta ki, az FK Csíkszereda mostanában kezdi hasonló karrierjét.

2021.04.11 23:36:49

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Tagadhatatlan, hogy az amerikai ligák működési modelljében van valami megnyerő, ami kielégíti a szurkolók igazságosság és egyenlőség utáni vágyát. Kérdés, hogy a labdarúgásban, az esetlegesen bevezetendő szupersorozatban ez működhetne-e ugyanígy.