Labdarúgás: csíkszeredai segítséggel állhat talpra a marosvásárhelyi futball

Vágólapra másolva!
2021.04.07. 16:37
null
Szondy Zoltán pontosította a Romániában megjelent híreket (Fotó: FK Csíkszereda)
Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után a marosvásárhelyi labdarúgás is erőteljes magyar állami támogatással állhat talpra – írja újabb leleplezőnek beállított cikkében a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap, amelynek információt helyi sportvezetők pontosították a Nemzeti Sport kérésére.

 

A „Magyarország meghódítja Erdélyt!” című cikk szerint a magyar kormány „hódításának” újabb célpontja a legtöbb – 70 ezer feletti – magyar nemzetiségű lakossal rendelkező erdélyi város, Marosvásárhely, ahol új klub alapítását tervezik, a csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia és a Sepsi OSK filozófiáját követve. Bár etnikai arányait tekintve (43%-os magyarság), Vásárhely elmarad a döntően magyar többségű székelyföldi városok mögött, méreteiben és futballhagyományaiban azonban jóval nagyobb, bár jelenleg csak negyedik ligás (azaz a megyei bajnokságban szereplő) csapata van. A cikk azt állítja, hogy az Orbán-kormány azt követően döntött a marosvásárhelyi labdarúgás támogatásáról, hogy a tavaly szeptemberi helyhatósági választások nyomán Soós Zoltán személyében húsz év után ismét magyar polgármestere lett a városnak.

A vásárhelyi futball legnevesebb csapata a román hadsereghez tartozó ASA volt, amelynek legnagyobb sikere az 1975-ös bajnoki második hely volt. Ebben a csapatban játszott 1970 és 1984 között a 108-szoros válogatott Bölöni László is. A 2005-ben megszűnt klub után 2008-ban a FCM néven alapított, később szintén ASA-nak átkeresztelt, a helyi tanács tulajdonában levő klub is eltöltött öt szezont az élvonalban, ahol 2015-ben szintén bajnoki ezüstérmes lett és megnyerte a Román Szuperkupát. Ez a klub három éve ment csődbe, azóta legfeljebb a Liga 3-ban volt marosvásárhelyi csapat.

A város csapatai közül a Marosvásárhelyi Sportegyesület 1898-nak van közvetett magyar állami támogatása, amely a csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia egyik alközpontja.

„Mi csak rajtuk keresztül kapunk támogatást, kizárólag az utánpótlásra, és a két műfüves edzőpályánkra, de az is csak töredéke a költségvetésünknek” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Csibi Attila klubelnök, aki szerint a közvetlen magyarországi támogatás lehetősége sosem merült fel. Az MSE 1898 vezetője ugyanakkor elmondta, hogy már idén szeretnének feljutni a harmadosztályba, és hosszabb távon ennél is magasabb szinten képviselni Marosvásárhelyt.

A csíkszeredai akadémiát vezető Szondy Zoltán elmondása szerint rajtuk megy keresztül a magyar kormány összes erdélyi futball-projektje, így a vásárhelyi is, ahol jelenleg az MSE-nek nyújtott szakmai tanácsadás mellett az edzőközpont kiépítése zajlik Marosszentgyörgy határában.

„A két műfüves pálya mellé két füveset és egy kisebb lelátót is tervezünk. Segíteni akarunk a marosvásárhelyi labdarúgás felélesztésében, felnőtt szinten is” – mondta lapunknak Szondy.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik