CIES: Haaland Vinícius Júniort megelőzve a legértékesebb labdarúgó

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.06. 12:30
null
Erling Haaland Vinícius Júniort megelőzve lett a legértékesebb futballista a CIES modellje alapján (Fotó: Getty Images)
Heti jelentésében a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) az általa kifejlesztett statisztikai modell alapján vizsgálta a világ labdarúgóinak értékét, amely alapján a lista élén a Manchester City norvég gólvágója áll 250 millió eurós értékkel, megelőzve két másik 23 éven aluli játékost, a Real Madrid brazilját, Vinícius Júniort és az Arsenal angol válogatottját, Bukayo Sakát.

 

Haaland messze a legmagasabb értékeléssel rendelkező labdarúgó, hiszen 245.1-es értékelést kapott, míg a második helyezett Vinícius Júnior 196.3-at.

A CIES statisztikai modellje a lista összeállításakor számos kritériumot vett figyelembe – a módszertanról itt olvashat. A mostani rangsor egyik fontos eleme, hogy a futballistáknak hány év van még hátra a szerződésükből, a legnagyobb szorzót pedig az adja, ha kontraktusuk még három évig él legalább jelenlegi klubjuknál.

A Real Madriddal 2024-ig érvényes szerződéssel rendelkező Vinícius Júnior viszont kontraktusa alapján értékesebb Haalandnál, hiszen ez alapján az ő értékét 314.9 millió euróra becsülik.

Bukayo Saka mögött negyedik helyen a Borussia Dortmund angol tehetsége, Jude Bellingham áll, megelőzve Rodrygót, valamint a Barcelona két középpályását, Pedrit és Gavit, de a legjobb tízben ott van még Jamal Musiala, Phil Foden és tizedikként Kylian Mbappé is.

A LISTA ÉLMEZŐNYE (FORRÁS: CIES) A TELJES LISTÁT A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI!
A LISTA ÉLMEZŐNYE (FORRÁS: CIES) A TELJES LISTÁT A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI!

Ami a posztok szerinti listát illeti, a legértékesebb kapus az arsenalos Aaron Ramsdale, a legtöbbre taksált belső védő a lipcsei Josko Gvardiol, míg a szélső védők között Reece James vezet. A védekező középpályások rangsorát Jude Bellingham, a támadókét Bukayo Saka vezeti, míg a csatároknál természetesen itt is Erling Haaland áll az első helyen.

A legmagasabb becsült értékkel a topligákon kívül két portugál szerepel a listán, hiszen António Silva 89, Goncalo Ramos pedig 82 millió eurót ér a CIES szerint.

A TELJES LISTA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik