„A Sepsi nagyobb különbséggel nyert a pályán, mint a zöldasztalnál ” – román sajtóvisszhang

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2023.03.17. 15:44
null
„Oltyán vicc” – hirdeti a Gazeta Sporturilor címlapja (Fotó: GSP)
Mint ismert, a Sepsi OSK 4–0-ra megnyerte a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Superliga) 23. fordulójában magyarellenes rigmusok miatt félbeszakadt, majd újrajátszott mérkőzését a FCU Craiova ellen. Lássuk, milyen volt a felsőházi rájátszás hatodik résztvevőjéről döntő mérkőzés visszhangja!

„Annyi várakozás után eljött az igazi döntő. Bízom bennetek, és nemcsak én, hanem a teljes stáb, mert tudom, hogy ha ma elesünk, ha folyik a vérünk, ti felálltok, letörlitek a vért és továbbmentek! Ez a mi napunk, mindannyiunk napja!” – tüzelte Diószegi László klubelnök az öltözőben a Sepsi OSK játékosait a FCU Craiova ellen január 29-én, magyarellenes rigmusok miatt félbeszakadt mérkőzés csütörtöki újrajátszása előtt. A beszéd tökéletesen hatott, a Sepsi OSK 4–0-s győzelemmel tette biztossá helyét a román élvonal felsőházi rájátszásában, a román sajtó elismerését is kiérdemelve.

„A Sepsi OSK egyedül, mindenki ellen nyert a túldicsért, túl gőgös, túl felfújt, túlértékelt Mititelu-féle Craiova ellen a szezon eddigi legjobb meccsén” – így foglalta össze egy ismert romániai rádió- és televíziós kommentátor, Adi Dobre a Superliga alapszakaszát lezáró mérkőzést, hozzátéve, hogy a Sepsi játéka ismét a tavaly Román Kupát és Szuperkupát nyerő csapatot idézte.

Emil Gradinescu, a mérkőzés tévékommentátora úgy vélte: a Craiova az újrajátszás kiharcolásakor azt hitte, hogy meg is nyerte a meccset, ám hiába uralta a kommunikációs teret a január 29-én, szurkolói miatt félbeszakadt mérkőzést követő másfél hónapban, a pályán semmit sem mutatott.

„Oltyán vicc” – hirdette pénteki címlapján a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap, amely szerint a Sepsi büszkén mehet a playoffba. „Másfél hónapnyi viták, bizottságok és veszekedések után a Sepsi nagyobb különbséggel nyert a pályán, mint a zöldasztalnál” – áll a mérkőzésről szóló tudósításban. A Digisport honlapja pedig ennél is keményebben fogalmaz: „A Sepsi megalázta a Craiovát a rájátszásért vívott döntőben.” A legtöbb román sporttal foglalkozó portál szemlézi a Nemzeti Sport mérkőzésről szóló tudósítását is, ezzel érzékeltetve, hogy Magyarországon is fontos a Sepsi sikere.

Ünnepel az erdélyi magyar sajtó is, a Maszol portál „Van igazság! Gálázott a Sepsi OSK” címmel tudósít a mérkőzésről, míg a Székelyhon úgy fogalmaz: „Álomfocival elnáspángolta az FCU Craiovát, a felsőházba jutott a Sepsi OSK”.

A székelyföldiek fölényét a rutinos megmondóembernek számító Adrian Mititelu klubtulajdonos is elismerte a mérkőzés után: „Szégyenteljesen helyre tett minket a Sepsi!” Játékosai viszont már kevésbé sportszerűen viselték a vereséget, a pályán is kakaskodó Yassine Bahassa az öltözőfolyosón is kötekedett a Sepsi futballistáival és a játékvezetőkkel, amikor doppingellenőrzésre rendelték.

„Nagyon nagy erkölcsi siker ez nekünk. A harmadik gólnál már tudtam, hogy meglesz. Szeretem a zöld színt, és a zöld gyepen végül többet is rúgtunk nekik, mint a zöldasztalnál” – mondta a Nemzeti Sportnak Diószegi László. A klubelnök azt is elmondta, hogy ha a játékosok nem is, de a vezetőség szolidan megünnepelte a felsőházba jutást, amelyben a tíz mérkőzésen minimum hét pont az elvárás a csapattal szemben. „Én azonban bízom benne, hogy tíznél is többet szerzünk, bár az alapszakaszban rendre kikaptunk az előttünk állóktól. De ha úgy játszunk, mint most a Craiova ellen, akkor egy veszélyes, igazi nagycsapat lehetünk” – nyilatkozta a szentgyörgyi klubvezető, hozzátéve, hogy a kiemelt cél továbbra is Román Kupa megvédése, hiszen az a legrövidebb út az újabb nemzetközi kupaszereplés felé.

A Superliga szabályzata szerint a csapatok az alapszakaszban megszerzett pontok felét viszik tovább rájátszásba, így a felsőházat a Farul és a CFR 32, a FCSB 29, az Universitatea Craiova 27, a Rapid 26, a Sepsi pedig 21 ponttal kezdi. A székelyföldi csapat vasárnap délután, a Farul otthonában kezdi el a rájátszást.

A klub azonban továbbra sem adja fel, hogy jogi úton is – elsősorban erkölcsi – elégtételt nyerjen, ezért a nemzetközi Sportdöntőbíróságon akarja elismertetni, hogy Andrei Chivulete helyesen cselekedett, amikor a craiovai szurkolók magyarellenessége miatt félbeszakította a január 29-i összecsapást. Ez Diószegi szerint a romániai szabályzat módosításához is vezethet, hogy ne csupán a rasszizmus, hanem az idegengyűlölet is büntethető legyen.

ROMÁN SUPERLIGA
23. FORDULÓ
SEPSI OSK–FCU CRAIOVA 4–0 (3–0)
Sepsiszentgyörgy,
Sepsi Aréna, 5871 néző. Vezette: Radu Marian Petrescu
SEPSI: Niczuly – Dimitrov, Ciobotariu, Balasa, A. Dumitrescu – J. Rodríguez (Papa, 68.), Paun (Gheorghe, 82.) – Matei (Tudorie, 71.), Aganovic (Francisco Júnior, 82.), Stefanescu – Safranko (M. Rondón, 71.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
CRAIOVA: Gurau – Negru (Paramatti, a szünetben), André Duarte, Henriques, Huyghebaert (Matheus Mascharenhas, 66.) – Achim, Albu – G. Ganea (Giovanni, 66.), Bauza, Bahassa – Chitu (S. Sidibe, a szünetben). Vezetőedző: Nicolo Napoli
Gólszerző: Paun (7.), Gurau – öngól (16.), Aganovic (44.), Safranko (49.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik