Dán legendát neveztek ki a svéd válogatott első külföldi szövetségi kapitányának

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.02.26. 18:24
Jon Dahl Tomasson először vezethet válogatottat (Fotó: Getty Images)
A Svéd Labdarúgó-szövetség hétfőn bejelentette, hogy Jon Dahl Tomasson lett a férfiválogatott szövetségi kapitánya. A 47 éves dán tréner március elsején áll munkába, megbízatása a 2026-os világbajnokság selejtezőjének végéig szól, és ha sikerül a kijutás, automatikusan meghosszabbítják.

 

Jon Dahl Tomasson kinevezése mérföldkőnek tekinthető, hiszen ő a svéd férfi labdarúgó-válogatott első külföldi szövetségi kapitánya (a kék-sárgákat 1962 óta irányítja kinevezett szövetségi kapitány, addig válogató bizottság állította össze a nemzeti csapatot, igaz, a szövetségi trénerek között külföldi is akadt, közülük is a magyar Nagy József munkája emelkedett ki).

A koppenhágai születésű Tomasson 112-szer lépett pályára a dán válogatottban, és 52 gólt szerzett; előbbivel az ötödik a dán örökranglistán, utóbbival holtversenyben rekorder. Válogatott góljai közül hármat szerzett az örök rivális svédek ellen.

„Rendkívül megtisztelő a felkérés, nagyon várom, hogy megkezdhessem a munkát, és találkozhassak a svéd drukkerekkel, a játékosokkal és természetesen az újságírókkal. Jó lesz kékben és sárgában gondolkodni, beszélgetni álmodni” – idézi a szövetség kommünikéje Tomassont, akinek munkáját a holland Remy Reijnierse segíti majd, ugyanúgy, mint az elmúlt másfél évben az angol második vonalbeli Blackburn Roversnél.

Tomasson a dán Kögéből igazolt külföldre 18 évesen, a későbbiekben a Heerenveen, a Newcastle, a Feyenoord, a Milan, a Stuttgart és a Villarreal játékosa volt, 2011-ben történt visszavonulása után az Excelsior, a Roda, a Malmö és a Blackburn vezetőedzőjeként dolgozott. A Malmővel két svéd bajnoki címet nyert, ami különösen jó ajánlólevél volt mostani kinevezésénél, akárcsak a dán válogatott edzői stábjában eltöltött három és fél év (2016–19).

Tomasson elődje, Janne Andersson 2016 óta vezette a svéd válogatottat, és tavaly ősszel, a sikertelen Eb-selejtezők után távozott posztjáról.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik