Hollandia: 1937 óta (!) először nyert kupameccset a kiscsapat, s kiverte az Ajaxot

Vágólapra másolva!
2023.12.21. 22:10
null
Ez valóban herkulesi teljesítmény volt az USV Hercules részéről (Fotó: Getty Images)
Valószínűleg az idény meglepetését okozta a negyedosztályú USV Hercules a labdarúgó Holland Kupában, miután a sorozat második fordulójában 3–2-re legyőzte az Ajaxot, s így bejutott a legjobb 16 közé.

Az Utrecht városában működő Hercules 141 éves történelme egészét a holland labdarúgás alsóbb osztályaiban töltötte. Az amatőr együttes otthonául szolgáló Voordorp Sportpark nem felelt meg a Holland Kupa ezen szakaszára vonatkozó előírásoknak, így a találkozót a városi „nagytestvér”, az FC Utrecht otthonában (Galgenwaard Stadion) rendezték meg.

A fekete-fehér mezben pályára lépő Hercules játékosai nem ijedtek meg az amszterdami gigásztól, s Tim Pieters duplájával 2–0-ra elhúztak ellenfelüktől – a 22 éves csatár második gólja egyénként káprázatosra sikeredett.

Az idényt pocsékul kezdő, de fokozatosan feljavuló Ajax az utolsó tíz percben tért magához, s hat perc alatt ledolgozta hátrányát Brian Brobbey és Chuba Akpom góljaival. Erre viszont még volt válasza a Herculesnek: a csereként beálló Mats Grotenberg a ráadás harmadik percében a hálóba kanalazta a labdát, s ezzel búcsúztatta a sorozatot 20 alkalommal megnyerő vendégét.

S hogy mennyire hőstett a Hercules győzelme, azt a következő statisztika mutatja: az utrechti kicsapat legutóbb 1937 március 14-e óta nyert először a kupában – a tizenegyespárbajokat nem számítva.


HOLLAND KUPA
2. forduló (a 16 közé jutásért)

USV Hercules (IV.)–Ajax 3–2 (Pieters 16., 66., Grotenberg 90+3., ill. Brobbey 83., Akpom 89.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik