Riválisával egyesül Bodor csapata – a játékosok szabadon mehetnek

Vágólapra másolva!
2009.02.04. 15:58
Bodor Boldizsár csapata, a Roda a nyáron egyesül a holland másodosztályban szereplő Fortuna Sittarddal a két csapat anyagi helyzetének javítása érdekében. A két együttes fúziójából létrejövő csapat a Roda stadionjában, a kerkradi Parkstad Limburgban játssza majd mérkőzéseit, ami 35 km-re fekszik Sittardtól. A klubok regionális riválisnak számítanak, így kérdés, hogy a szurkolótáborok miként emésztik meg a fúziót. A játékosok szabadon igazolhatók lesznek, és könnyen lehet, hogy a gazdasági válság Európa-szerte több klubot hasonló összeolvadásra kényszerít.
A kerkradei stadion: itt játssza majd mérkőzéseit a fúzióval létrejött új csapat
Fotó: Imago (archív)
A kerkradei stadion: itt játssza majd mérkőzéseit a fúzióval létrejött új csapat
A kerkradei stadion: itt játssza majd mérkőzéseit a fúzióval létrejött új csapat
Fotó: Imago (archív)
A kerkradei stadion: itt játssza majd mérkőzéseit a fúzióval létrejött új csapat

A DRUKKEREK TILTAKOZNAK

A Roda és a Fortuna drukkerei már akkor tiltakozni kezdtek, amikor először felvetődött a fúzió ötlete, az egyesülés bejelentése pedig valószínűleg csak olajat önt a tűzre.
Összeolvad két, már eleve fúziók során született klub Hollandiában: a 2008–2009-es szezon végével fuzionál az élvonalbeli Roda JC (Bodor Boldizsár csapata) és a másodosztályú Fortuna Sittard.

Mindkét csapat anyagi nehézségekkel küzd, és a fúzió a vezetők reményei szerint húszmillió euróval növeli meg a klubok tőkéjét. A létrejövő új csapat a Roda stadionjában játszik, a Fortuna létesítményeit pedig az ifjúsági akadémia fogja használni.

Érdekes, hogy a két csapat helyi rivális – az kérdéses, a szurkolótáborok mit szólnak majd az egyesüléshez –, és korábban szintén fúziók során jött létre. A sittardi csapat a Fortuna 54 és a Sittardia 1968-as egyesülésével jött létre, míg a Roda JC 1962-ben sorozatos összeolvadások után alakult meg.

Korábban már többször is szóba került a Fortuna Sittard fúziója más csapatokkal: a szintén regionális MVV és VVV Venlo is a jelöltek között volt. A kiváló utánpótlás-nevelő klubként ismert sittardiak (Mark van Bommel, Fernando Ricksen és Kevin Hofland is az akadémiájukról került ki) már korábban többször is az összeomlás szélére jutott a túlköltekezés és a gyenge bajnoki szereplés hatására.

Szavazás

Ön szerint van-e létjogosultsága a hasonló fúzióknak Magyarországon?

Írja be az itt látható számot!
2003-ban egy egészen különös sztori segítette a Fortuna megmenekülését: a sárga-zöldek két szurkolója nyerte meg a holland lottó főnyereményét, és a pénzösszeget a csőd szélén álló klubnak ajánlották fel. A sittardiak végül az adósságteher nagy részétől megszabadultak stadionjuk eladásával, és a menekülés érdekében feláldozták szinte minden piacra dobható játékosukat is.

Ennek meg is lett az eredménye: a Fortuna háromszor egymás után végzett a holland másodosztály utolsó helyén (ebből az osztályból nincs kiesés, hiszen csak az első két liga profi Hollandiában), közben pedig egy rekordhosszúságú, 28 mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozat is „súlyosbította” ezt a korszakot.

A klub megmentésére tett erőfeszítések végül hiábavalónak bizonyultak, így 2009 nyarán jöhet az egyesülés a régió egyetlen élvonalbeli csapatával, a szintén súlyos anyagi nehézségekkel küzdő Roda JC-vel.

A két csapat összes játékosa (így Bodor Boldizsár is – bár neki lejár a szerződése, és eddig nem hosszabbított) szabadon igazolhatóvá válik, az összeolvadással keletkezett új klub nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Könnyen elképzelhető, hogy a gazdasági válság Európa-szerte még több klubot rákényszerít arra, hogy fuzionálással „mentse magát” – a két, nagy hagyományú holland klub összeolvadása világosan jelzi, hogy van, amikor ez az egyetlen kiút.

FÚZIÓK EURÓPA-SZERTE

Oroszországban épp csak megmenekült egy hasonló összeolvadástól két élvonalbeli klub, az FC Himki és a Szaturn Ramenszkoje. A két, moszkvai régióba tartozó egyesület szintén anyagi nehézségek miatt kereste a fúzió útját, végül azonban segélycsomaggal megmentették őket. A belga élvonalbeli csapatok közül a Germinal Beerschot jött létre az Ekeren és a Beerschot fúziójával, még 1999-ben. Az egyik legerősebb dán klub, az FC Köbenhavn a 15-szörös bajnok KB és a hétszeres aranyérmes BK 1903 összeolvadásával jött létre 1992-ben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik