A bombaerős női válogatottban négyévenként robban a bomba

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2008.07.14. 01:32
Négy esztendővel ezelőtt, az athéni olimpia előtt azt írtuk: minden idők legerősebb női válogatottja készül a válogatósorozatra és természetesen az ötkarikás játékokra. A versenyzők elképesztően kiélezett küzdelmet folytattak egymással a csapatba kerülésért, igazi drámákat élhettünk meg, amelyek végén két olimpiai arany- (Janics Natasa, valamint a Kovács, Janics pár) és egy ezüstérem (Kovács, Szabó, Viski, Bóta) lett a magyar mérleg. 2008-ra a helyzet mit sem változott: a válogatott bombaerős, és drámákból sincs hiány…
Kovács Katalin 23 világbajnoki cím után első egyéni olimpiai aranyára pályázik
Kovács Katalin 23 világbajnoki cím után első egyéni olimpiai aranyára pályázik
Kovács Katalin 23 világbajnoki cím után első egyéni olimpiai aranyára pályázik
Kovács Katalin 23 világbajnoki cím után első egyéni olimpiai aranyára pályázik
Kovács Katalin 23 világbajnoki cím után első egyéni olimpiai aranyára pályázik
Kovács Katalin 23 világbajnoki cím után első egyéni olimpiai aranyára pályázik

Női vonalon a hihetetlenül erős hazai kajakos mezőny (a válogató akár az olimpiai döntővel is felért) miatt különösen nehéz volt megtippelni az utazók névsorát, ám ugyanezen okból egyszerű volt olimpiai jóslatot fogalmazni: biztos, hogy lesz magyar arany, és mindhárom versenyszámban lesz magyar dobogós a pekingi játékokon.

Kezdjük az egyessel, amelyben Kovács Katalin a világ- és Európa-bajnoki címvédő, és aki már május elején, a szegedi Eb- és Vk-válogatón felvette a kesztyűt hazai riválisaival. Szegeden Benedek Dalmával és Janics Natasával szemben győzött, s nyert szereplési jogot a válogatási rendszer alapján számára tét nélküli, sem Eb-, sem Vk-, sem olimpiai indulást nem befolyásoló viadalokon.


Kovács helyzete sajátossá vált az elmúlt hetek során. Tizenhárom esztendőnyi közös munka után ő is szakított Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, aki az elmúlt egy esztendőben nemigen támogatta, hogy ismét egy hajóba üljön a csoportból korábban kiváló és Szegeden készülő Janics Natasával. Kovács azonban ragaszkodott párjához (akivel a 2004-es olimpiától a 2006-os szezon végéig verhetetlenek voltak minden távon), s ez feszültséget szült a csoporton belül, így végül a versenyző „kiállása” kiszálláshoz vezetett. Először csak a négyesből, majd a csoportból is.

A milánói Európa-bajnokságon aratott győzelem után ugyanis a versenyző bejelentette: a jövőben Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor edzője, Sári Nándor irányításával folytatja a felkészülést. Kovácshoz két fiatal versenyző is csatlakozott: mégpedig a milánói Eb-n az olimpiai távon diadalmaskodó Kozák Danuta, Szabó Gabriella páros.

Kozákék csatlakozása a Sári-csoporthoz a négyesek életében is átírta az addigi forgatókönyvet. A hirtelenjében formálódott Kovács, Janics, Kozák, Szabó egység ugyanis kivívta az olimpiai indulás jogát a Paksy, Benedek, Fazekas, Patyi (utóbbi a távozó Kozák Danutát váltotta a hajóban) kvartettel szemben. Ám a hazai csatározásnál, a presztízsütközetnél is fontosabb, hogy a mieink mire jutnak az örök rivális német egységgel szemben.

S ha már a riválisoknál tartunk… Párosban és négyesben szinte biztos, hogy magyar–német párharc lesz. Előbbiben feltehetőleg a világbajnoki címvédő Fanny Fischer, Nicole Reinhardt duó száll majd vízre, míg négyesben Carolin Leonhardt, Conny Wassmuth és Katrin Wagner-Augustin jelenti az alapját a német kvartettnek, amely a tavalyi vb-t Maren Knebellel, az idei Európa-bajnokságot pedig Nicole Reinhardt segítségével nyerte meg.

Egyesben Kovács Katalin legfőbb riválisa Katrin Wagner-Augustin lesz, ám a finn Anne Rikala és az olaszok 44 esztendős kedvence, Josefa Idem is dobogóra, sőt annak legfelső fokára érhet. Mindenesetre a mi szempontunkból biztató, hogy az elmúlt öt világbajnokságon a triplázó Kovács Katalinnak és a 2006-ban diadalmaskodó Benedek Dalmának köszönhetően négyszer magyar kajakos győzött ebben a számban.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

A férfiak 1936-ban debütáltak az olimpiai programban, a nők csak Londonban (1948) csatlakozhattak az ötkarikás játékok mezőnyéhez. Ettől függetlenül a sportág legeredményesebb versenyzője éppen egy nő, a német Birgit Fischer lett, aki hat olimpián nyolc arany- és négy ezüstérmet lapátolt öszsze. Hatvan esztendővel ezelőtt a londoni játékokon a dán Karen Hoff lett a sportág első női olimpiai bajnoka. Duplázásra nem volt lehetősége, hiszen a párosversenyek csak 1960-ban kerültek műsorra. Rómában a szovjet Antonyina Szeregyina az egyes és a páros elsőségét is bezsebelte. Triplázásra 1984 óta van lehetőségük a hölgyeknek, azóta vetélkedhetnek négyes hajóban a legjobbak. Mindhárom arany begyűjtése még a sportág legnagyobbjának, Birgit Fischernek sem sikerült. A német versenyző az 1988-as szöuli olimpián állt a legközelebb hozzá, ám egyesben alulmaradt a bolgár Vanja Gesevával szemben.

A PROGRAM

A síkvízi kajak-kenu versenyek során összességében 12, szlalomban 4 számban avatnak győztest. Síkvízi női kajakban három (K–1, K–2, K–4 500 m), míg szlalom kajakban egy (K–1) aranyérem talál gazdára. A szlalomversenyeket augusztus 11. és 14. között rendezik meg, míg síkvízen augusztus 18. és 21. között tartják a női elő- és középfutamokat, 22-én (K–4 500 m) és 23-án (K–1, K–2 500 m) pedig a döntőket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik