Profi kosárvilág – alulnézetben

Ch. Gáll András és S. Tóth János jelenti SacramentóbólCh. Gáll András és S. Tóth János jelenti Sacramentóból
Vágólapra másolva!
2007.02.22. 01:20
Címkék
A Sacramentónál csak három roszszabb csapat van a Nyugati főcsoportban; a Bostonnál nincs rosszabb – az egész NBA-ben. Sebaj, mivel minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb szeme, akkor alkothatunk hű képet a világ legszínvonalasabb(nak mondott) bajnokságáról, ha megtekintjük a Kings–Celtics meccset.
Ch. Gáll András és S. Tóth János jelenti Sacramentóból
Ch. Gáll András és S. Tóth János jelenti Sacramentóból
AFP
Ch. Gáll András és S. Tóth János jelenti Sacramentóból
Ch. Gáll András és S. Tóth János jelenti Sacramentóból
Ch. Gáll András és S. Tóth János jelenti Sacramentóból
AFP
Ch. Gáll András és S. Tóth János jelenti Sacramentóból
Végtére is 48 órával a Las Vegas-i 56. All Star-mérkőzés után tanulságos lehet az olyan összecsapás, amelyen senki sem lép pályára a csillagok találkozójának résztvevői közül. Hacsak nem Gerald Green, a zsákolóverseny győztese – csak hát a bostoniak 5-ösének alig hét percet mér ki ezen az estén Doc Rivers, a zöldek szakvezetője.

A sacramentói Arco Arena Kalifornia állam fővárosának határában épült, a pusztaság kellős közepén. Azért estéről estére megtelik a 17 317 szurkolót befogadó nézőtér, s nem kivétel a Celtics-meccs sem: mind az ötven oldalvonal melletti szék elkelt, darabonként 995 dollárért (199 ezer forintért), de fent a kakasülőn a 25 dolláros (5000 forintos) helyek is gazdára találtak.

A csarnokot csak gépkocsival lehet megközelíteni, a parkolóban tíz dollár fejében hagyhatja ott az autóját a szurkoló, odabent a büfében nyolc dollár (1600 forint) egy korsó, pontosabban félliteres műanyag pohár sör, amelyből ötöt is megihat az ember anélkül, hogy bármit is érezne – leszámítva a heves vizelési ingert…

A Celtics, az NBA történetének legsikeresebb, 16 bajnoki címmel büszkélkedő klubja tökutolsó a mezőnyben – a mérkőzés előtti – 13/38-as mutatójával. Az a franchise, amely az elmúlt hat évtizedben Bill Russelltől Joe Havliceken és Larry Birdön át Robert Parishig szupersztárok tucatjait tudta a soraiban, épp az All Star-hétvége előtt szakította meg 18 meccses vesztő szériáját.

A Kings 2002-ben még a bajnoki cím legnagyobb esélyesének számított, egyetlen Robert Horry-tripla választotta el a Nyugati főcsoport döntőjének megnyerésétől a Lakers ellen. Azóta szaporán megy lefelé a lejtőn.

A keddi összecsapás félidőben még úgy áll, hogy legalább 130-130 pontig jutnak el a csapatok. Kevin Martin, a cérnavékony hátvéd alig hibázik, odaát Delonte West, a hófehér bőrű dobógép ötből öt jó triplával kergeti kétségbeesésbe a hazaiakat. A folytatásban állandóan a Sacramento vezet, egyszer egy pontra felzárkózik a Boston, de mivel Paul Pierce olyan nyeglén kosarazik, mintha rangon aluli lenne számára a játék, a kritikus pillanatokban mindig elhúz a Kings. Így is egyetlen dobáson múlik, de West elrontja a hárompontos kísérletet, 104–101-re nyer a Kings. A Boston vigasza, hogy egyre biztosabbnak látszik az utolsó hely, s ezzel az egyes draftjog kiharcolása.

Felemás visszatérések

Két, az All Star-gálát kihagyó menő is visszatért az NBA 106. játéknapján, a mérlegük egy győzelem, egy vereség. A boldogabb Steve Nash lehetett – aki elmondta, ha lenne komoly befektető az angol labdarúgóklubnál, a Tottenham Hotspursnél, szívesen csatlakozna hozzá –, mivel a Phoenix, a liga második legjobb csapata többek között az irányító 13 pontjának és 12 gólpasszának köszönhetően 25 ponttal verte meg a Los Angeles Clipperst. Mellette Shawn Marion 31, Amare Stoudemire 22 pontig jutott. Kevesebb öröme lehetett Allen Iversonnak, a San Antonio ugyanis parádésan védekezett, Iversont kilenc, a Denver másik klasszisát, Carmelo Anthonyt 15, a Nuggetset pedig 80 ponton tartotta, így 95 dobott pont is elég volt a győzelemhez.
Eredmények a 15. oldalon
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik