Nem futamodik meg a kapitány

Sinkovics Gábor, B. B.Sinkovics Gábor, B. B.
Vágólapra másolva!
2006.07.14. 02:22
Címkék
A Ferencváros rajongóit megnyugtathatta a szerdai hír, amely szerint a csapat indulhat a 2006–2007-es bajnokságban. A gondok azonban továbbra is megvannak az Üllői úton, hiszen csütörtökön a licenadó bizottságtól már a csapat kizárásáról érkezett hír. Nézzük, hogyan látja a Fradi helyzetét a csapatkapitány, Lipcsei Péter.
Az FTC edzôi és játékosai annak ellenére is gyötrik magukat, hogy pénz helyett csak ígéreteket kapnak
Az FTC edzôi és játékosai annak ellenére is gyötrik magukat, hogy pénz helyett csak ígéreteket kapnak
Mirkó István
Az FTC edzôi és játékosai annak ellenére is gyötrik magukat, hogy pénz helyett csak ígéreteket kapnak
Az FTC edzôi és játékosai annak ellenére is gyötrik magukat, hogy pénz helyett csak ígéreteket kapnak
Az FTC edzôi és játékosai annak ellenére is gyötrik magukat, hogy pénz helyett csak ígéreteket kapnak
Mirkó István
Az FTC edzôi és játékosai annak ellenére is gyötrik magukat, hogy pénz helyett csak ígéreteket kapnak

Lipcsei Péternek december 31-én jár le a szerződése. Az 58-szoros válogatott labdarúgónak sem fizet a klub, így bármikor máshová igazolhatna, ám a Ferencváros csapatkapitányának a nehézségek ellenére sem jut eszébe elhagyni a süllyedő hajót. A Fradi a kozmetikázott hírek ellenére sem jutott pénzhez, mi több, a spanyol befektetővel folytatott tárgyalások eredménye is kétséges. Információnk szerint a tárgyaló fél szeretné saját embereit a klub legfontosabb pozícióiba ültetni, márpedig ez nem lesz könnyű. Mint ahogy roppant nehéz ilyen helyzetben edzeni, bajnokságra készülni, türelmesnek lenni és optimistán gondolkodni. Lipcsei Péternek és csapattársainak nincs más választásuk.

Lipcsei Péter fejében nem fordult meg, hogy elhagyja a Ferencvárost, a csapatkapitány a következő évadban is a zöld-fehérek sikereiért hajt majd
Lipcsei Péter fejében nem fordult meg, hogy elhagyja a Ferencvárost, a csapatkapitány a következő évadban is a zöld-fehérek sikereiért hajt majd
Lipcsei Péter fejében nem fordult meg, hogy elhagyja a Ferencvárost, a csapatkapitány a következő évadban is a zöld-fehérek sikereiért hajt majd
– Lassan olyan a Ferencváros, mint egy ificsapat, ami önmagában nem baj, hiszen a fiataloké a jövő. Annak idején Ebedli Zoltán, Nyilasi Tibor és jó néhány későbbi sztár is tinédzserfejjel mutatkozott be az Üllői úton. Csakhogy a mostani helyzet egészen más: a jelek szerint a játékosok menekülnek a Fradiból.
– Engem is megdöbbent, hogy már hat csapattársam hagyott itt bennünket a nyáron – mondta Lipcsei Péter. – Különösen Leandro távozását sajnálom, ő ugyebár a Debrecennél folytatja. Erőssége volt a Fradinak, és nehéz lesz a pótlása. Balog Zoltánnak és Bojan Lazicsnak is lejár a szerződése, ha akarnak, máshová igazolnak, de remélem, legalább őket itt lehet tartani. Azzal egyébként nincs gond, hogy fiatalok vannak körülöttem, érzem rajtuk, bizonyítani akarnak, és érzem azt is, hogy most minden pénznél nagyobb motiváció a játékosoknak a Fradi szeretete.

– Ebben igaza van. Csakhogy pénz nélkül hosszú távon aligha lehet eredményesen futballozni, márpedig a Fradi játékosai hosszú-hosszú hónapok óta nem kapják meg a jussukat. Ön például mikor volt legutoljára a pénztárban?
– Az alapfizetést olykor megkapjuk, de valóban sok pénzzel tartoznak nekem és a többieknek. Nem is csak ezzel van a baj, hanem a sok mellébeszéléssel és hitegetéssel. Három éve mást sem hallok, mint hogy alakulnak a dolgok, ilyen-olyan befektető jön, és hogy legyünk türelmesek, hamarosan mindenki a pénztárhoz mehet. Ehhez képest újabb és újabb határidőket kapunk, és mostanra elveszítettem a hitem és a bizalmam.

– Ez mit jelent? Legszívesebben klubot váltana?
– Ilyesmi eszembe sem jut. Csak ismételni tudom, amit, ha jól emlékszem, fél éve nyilatkoztam: én már nem akarok máshol játszani. Bármi is történik a klubnál, büszke vagyok rá, hogy a Ferencváros csapatkapitánya lehetek. Szó sincs arról, hogy máshová készülök, itt akarok futballozni, csak éppenséggel olyan klubban, mint amilyen néhány éve volt a Ferencváros. Nem volt az olyan régen, amikor kiváltságot jelentett itt szerelést kapni, dresszt húzni a meccsek előtt. Válogatott szintű játékosok álltak sorba, csak hogy az ország legnépszerűbb csapatához szerződhessenek.

– Manapság olyan futballistáknak kell könyörögni, hogy legyenek szívesek magukra húzni a Fradi-mezt, akik öt vagy tíz évvel ezelőtt még a „fakóban” is tartalékok lettek volna. Hogyan lehet, hogy ön ilyen bizonytalan helyzetben is lelkesen tud beszélni a Ferencvárosról?
– Az ember nem tagadhatja meg a múltját, nem feledheti el azt a rengeteg élményt és szeretetet, amit itt kapott. Az elnök, Ináncsy Miklós is biztatott bennünket. Először is kijelentette, hogy mindenképpen az első osztályban játszunk, majd hozzátette, jól haladnak a tárgyalások a befektetőkkel. Persze az is igaz, hogy óvatosan fogadok minden ilyen jellegű bejelentést, az elmúlt három évben volt ebben részem bőven. Idegőrlő az állandó hitegetés, és az sem mindegy, hogy az ember mennyi pénzből él és gazdálkodik. Szerencsére nincsenek napi gondjaim, de azért nekem sem kellemes, hogy nagyon régóta nem kapom meg a járandóságomat.

– Lehet így a munkára, az edzésre és a bajnoki rajtra koncentrálni? Merthogy rohamosan telik az idő, és könnyen lehet, két hét múlva, nem lép pályára Kaposvárott a csapata.
– Készülünk, tesszük a dolgunkat. Gellei Imre is hasonló cipőben jár, mint mi, ő is a szívét-lelkét beleteszi a felkészülésbe, kitart, és mi sem tehetünk mást. Nekünk, játékosoknak is kötelességünk a maximumot nyújtani. Eszünkbe sem jut morgolódni, sztrájkkal fenyegetőzni. Várunk. Várunk a szebb napokra.

– Ha jól emlékszem, tavaly nyáron nyilatkozta, hogy a jelenlegi keret célja nem lehet más, mint a biztos bentmaradás, amin akkor sokan megütköztek. Az őszi szezon aztán az ön szavait igazolta, az más kérdés, hogy Gellei Imre irányításával tavaszra alaposan feljavult az FTC. Mit gondol, a mostani garnitúra mire lehet képes? Ez a mostani még a tavalyinál is gyengébb keret...
– Vérmesebb reményeink csak akkor lehetnek, ha valami csoda folytán pénz áll a házhoz, és sikerül erősíteni. Egy jó csatárra mindenképpen szükségünk lenne, és persze középpályásra, hátvédre is. Ám ha mégis ezzel a kerettel kell végigfutballozni az idényt, akkor is azt mondom: nem szabad megijednünk senkitől. Persze az lenne az igazi, ha most kijelenthetném, hogy a bajnoki címre pályázunk. Vajon mikor lesz erre esélyünk? ---- Hosszú évek alatt a legnépszerűbbnek mondott, illetve az Európában hajdani dicsősége miatt manapság is jól ismert klub, a Ferencváros odáig jutott, az MLSZ részéről kegyelemből engedik meg, hogy elinduljon az élvonalban. Összeállításunkban az elmúlt hat év fontosabb gazdasági eseményeit villantjuk fel, azt, hogy az FTC a gazdagságtól hogyan jutott el a szegénységig.


2001. Július 20-án a Várszegi Gábor vezette Fotex Rt. lett a befektető, a részvénytársaság 2.4 milliárd forintot ígért, cserébe 80 százalékos üzletrészhez jutott a futball-kft.-ben.

2002. A Fotex Rt.-t sorozatos támadások érték a zöld-fehér szurkolók részéről. Furulyás János elnök nem győzte nyugtatgatni az elégedetlenkedőket: ha lesz futballsiker, senkit sem érdekel majd, ki adja a pénzt. Nem így történt.

2003. Május 30., a klub történelmének fekete napja: a Debrecen elleni 0–0-s meccs miatt elúszott a bajnoki cím, és óriási botrány tört ki az Üllői úton. Novemberben új befektető érkezett a Ferencvároshoz: a mecénás Kovács Ádám cége, a Celladam Rt. lett.

2004. A Celladam Rt. hónapokig hitegette a klubot, de egyetlen fillért sem fizetett, ezért március végén az FTC felbontotta a társasággal kötött szerződést.

2005. A leépülés folyamatának megállítása érdekében az FTC a nyáron 238 millió forintos OTP-kölcsönt vett fel, amelyet a sokadik határidő-módosítás ellenére sem tudott visszafizetni. Novemberben megjelent a Kincstári Vagyoni Igazgatóság pályázati anyaga a Ferencváros által használt Üllői úti ingatlan hasznosításáról. Az egyedüli pályázó a TDZ Kft. volt.

2006. Január 26-án, öt esztendő után távozott az elnöki posztról Furulyás János. Február 13-án kiderült, hogy bankfedezet hiányában sikertelen a TDZ Kft. pályázata – semmi sem lett a milliárdos üzletből. Befektető azóta sincsen, a tartozás több mint 300 millió forint... ---- Vajon milyen érzés lehet úgy edzést vezényelni, hogy a játékosok sorra hagyják el a csapatot, a maradókat pedig akarva-akaratlanul is az foglalkoztatja, hogy mit hoz a jövő?
Ilyen helyzetben vajon milyen szakmai munkát tud végezni egy vezetőedző?
A Ferencváros trénere, Gellei Imre azonban még most sem borúlátó.

„Minden pillanatban azon igyekszem, hogy a futballisták a tréningek idejére megpróbálják kikapcsolni a külső körülményeket, és minden idegszálukkal az edzésre koncentráljanak – mondta Gellei Imre. – Örömmel mondhatom: a tréningeken a fiúkon nem vettem észre, hogy gondok gyötörnék őket, mindegyikük teljes erőbedobással küzd. Persze nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a csapatból hat játékos már távozott, hiszen Tőzsér Dániel Görögországba szerződése után Sorin Botis, Alekszandar Bajevszki, Budovinszky Krisztián és Szálkai Zsolt is máshol folytatja pályafutását, Leandro pedig szerdán elfogadta a debreceniek ajánlatát. Persze ettől még nem adjuk meg magunkat, készülünk tovább. Néhány tehetséges fiatallal kiegészítettük a keretet, és azon fáradozunk, hogy az előttünk álló szezonban a lehető legsikeresebbek legyünk. Remélem, hogy végül megoldódik a helyzet és az élvonalban szerepelhet a Fradi.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik