Újabb milánói csodára várva

HEGYI TAMÁS, KORMANIK ZSOLT, MISUR TAMÁS, MONCZ ATTILAHEGYI TAMÁS, KORMANIK ZSOLT, MISUR TAMÁS, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.12.06. 02:01
Címkék
A kedden szóhoz jutó négy csoportban még három nyolcaddöntős hely kiadó, amelyek közül kettő az E-csoportban "keresi gazdáját". A Milan, Schalke, PSV trióból kettő a tavasszal is a BL-ben folytathatja, a harmadiknak azonban legfeljebb az UEFA-kupa marad. A Milan és a Schalke San Siró-beli ütközete végén például alighanem csak az egyik gárda vigadhat&
Sevcsenko góljaira építve szeretné megélni a tavaszi BL-folytatást az elôzô kiírásban a döntôig jutó milánói együttes
Sevcsenko góljaira építve szeretné megélni a tavaszi BL-folytatást az elôzô kiírásban a döntôig jutó milánói együttes
Imago
Sevcsenko góljaira építve szeretné megélni a tavaszi BL-folytatást az elôzô kiírásban a döntôig jutó milánói együttes
Sevcsenko góljaira építve szeretné megélni a tavaszi BL-folytatást az elôzô kiírásban a döntôig jutó milánói együttes
Sevcsenko góljaira építve szeretné megélni a tavaszi BL-folytatást az elôzô kiírásban a döntôig jutó milánói együttes
Imago
Sevcsenko góljaira építve szeretné megélni a tavaszi BL-folytatást az elôzô kiírásban a döntôig jutó milánói együttes
Nincs egyszerű helyzetben Carlo Ancelotti, a Milan mestere. Csapata a bajnokságban 2–1-es vereséget szenvedett szombat kora este a Chievótól, így már nyolcpontos hátrányban van az éllovas Juventushoz képest, ráadásul kedd este a piros-feketéknek élet-halál mérkőzést kell vívniuk a Bajnokok Ligájában a Schalke ellen, míg vasárnap az Inter elleni városi rangadó vár Sevcsenkóékra.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a csapatkapitány, Paolo Maldini a veronai találkozó szünetében húzódás miatt cserét kért, és egyáltalán nem biztos, hogy pályára léphet a németek elleni kupamérkőzésen.

"A Chievo ellen a saját hibáink miatt veszítettünk, de a lehető leghamarabb el akarom felejteni azt a találkozót, mert ezen a héten két roppant fontos összecsapás vár ránk. A Schalke ellen a továbbjutás a tét, és bár elvben többféle eredmény esetén is továbbmehetünk, nem szabad számolgatnunk: győznünk kell, mert csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy megnyerjük a csoportot is – fejtette ki a Milan trénere, aki hozzátette: – A vereségek időnként jól jönnek, mert rengeteget tanulhat belőlük az ember."

Az olasz elemzők szerint egyébként a Milan ebben az idényben a nehéz mérkőzésekre mindig összekapja magát (a bajnokságban egyedül a piros-feketék tudták megverni a Juventust), márpedig a Schalke elleni találkozó kifejezetten nehéznek számít. "Most minden erőnkkel a Schalkéra kell összpontosítanunk: a Chievo elleni vereség már mögöttünk van, az Inter elleni rangadóval még nem szabad foglalkoznunk, jelenleg csak a Schalke létezik számunkra. Nyerni akarunk, de a gelsenkircheni tapasztalaink alapján tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk. A német csapat rendkívül jól felkészült futballistákból áll, akik sohasem adják fel" – jelentette ki Kahaber Kaladze, a Milan grúz hátvédje, aki a Chievo ellen gólt is szerzett, ennek ellenére nem biztos a helye a kezdőcsapatban.

Az imént már említett elemzők szerint egyébként a Milan gyenge pontja egyértelműen a védelem: a bajnokságban 15 gólt kapott a csapat, ami meccsenként átlagosan egynél is több, különösen az úgynevezett állított labdás szituációknál jönnek zavarba Nestáék. Sokan már az átigazolási piac hibáit emlegetik (két középpályás és két csatár érkezett a nyáron, miközben az elaggott védelem senkivel sem erősödött), mások viszont még várnak a sommás ítéletekkel: ha a gárda csoportelsőként jut tovább a BL-ben, és pozitív eredményt ér el a vasárnapi derbin, akkor azért még nem szabad eltemetni a piros-feketéket.

A Schalkénak viszont a BL (esetleg az UEFA-kupa, de erről most még szívesen lemondanának Gelsenkirchenben) lehet az utolsó lehetősége valami nagy dobásra ebben a szezonban. A Bundesligában a Bayern München korlátlan úrnak tűnik (tíz pont a listavezető fórja a negyedik helyen álló riválisával szemben), a Német Kupából már kiesett a Schalke (a Frankfurt 6–0-val ütötte ki), és most is alighanem csak győzelemmel (vagy legalább 3–3-as döntetlennel) maradhatnak életben. Azzal senki sem számol, hogy a hazai pályán még gólt sem kapó PSV nem veri meg a Fenerbahcét…

Kevin Kuranyi eddig két gólt szerzett az elitliga idei fôtábláján
Kevin Kuranyi eddig két gólt szerzett az elitliga idei fôtábláján
Imago
Kevin Kuranyi eddig két gólt szerzett az elitliga idei fôtábláján
Rudi Assauer, a Schalke "mindenhatója" már az előző kör után kijelentette, csapata megbarátkozhat az UEFA-kupa gondolatával (a Fener semmiképpen sem előzheti meg), ugyanakkor olyan német csapatot talán még nem hordott a hátán a föld, amely komoly tétmeccsen feltett kézzel lépett volna pályára. Ráadásul a "királykékeknek" a San Siróról nincsenek rossz emlékeik, hiszen 1997-ben ebben az arénában nyerték meg egyetlen nemzetközi trófeájukat, az UEFA-kupát, ráadásul milánói együttes, az Internazionale ellen. "Remélem, fel tudunk eleveníteni majd néhány emléket a legnagyobb diadalunkból" – így Assauer.

A keddi ütközetet mindenesetre "döntőként" vagy "az év mérkőzéseként" aposztrofálják Gelsenkirchenben, és ennek megfelelő aggodalommal kezelik még az olyan híreket is, mint Marcelo Bordon kisebb combsérülését, illetve a bielefeldi bajnokin való lecserélését. A brazil azonban játszhat, akárcsak a többi kulcsember, így Ralf Rangnick edzőnek legfeljebb azon kell gondolkoznia, hogy 4–4–2-es vagy 4–3–3-as felállásban küldje harcba az övéit.
Minden bizonnyal a bátrabb verzió lesz a befutó, mert a Schalke rúgott gól nélkül szinte biztosan elbukik.

Továbbjut…
a MILAN, ha nyer, vagy ha legfeljebb két gólt kapva döntetlent játszik, vagy ha a PSV kikap.
a SCHALKE, ha nyer, vagy ha legalább három gólt szerezve döntetlent játszik, vagy ha a PSV legfeljebb ikszel.
a PSV, ha nyer, vagy ha egy pontot szerez és a Milan kikap.


---- A két divízió (F, G) nyolc csapata közül hatot leginkább a presztízs foglalkoztat, és csak kettőt a tét kedd este. A Lyon első, valamint az edzőváltással kínlódó Real Madrid második helye már tény, biztos a Rosenborg és a Betis átjelentkezése az UEFA-kupába, miként a Liverpool és a Chelsea továbbjutása is – az egyetlen kérdés csupán az: a két angol klub közül a BL-címvédő vörösök vagy az angol bajnok kékek végeznek-e a következő kör sorsolásakor némi előnnyel (csoportmásodik, azaz elvben könnyebb ellenféllel) járó első helyen?

Noha a Chelsea lesz a házigazdája az angol derbinek, korántsem egyértelműek az esélyek, hiszen a Liverpool is 13-as veretlenségi sorozattal büszkélkedhet a BL-ben: amíg José Mourinho csapata odahaza hibátlan ennyi mérkőzés (azaz 2003 októbere) óta, addig Rafa Benítez emberei minden BL-harctéren (2004 novembere óta). A két csapat eddigi három BL-meccsén mindössze egy gól esett, de az emlékezetes, hiszen ma sem biztos, hogy a labda átjutott a gólvonalon – az viszont biztos, hogy a későbbi győztes azzal került be a tavaszi fináléba.

Említést kell tennünk az Anderlechtről is, amely azzal a szent elhatározással utazott el Sevillába, hogy az idei BL-szereplését nem úgy (azaz pont nélkül) fejezi be, mint a tavalyit. Ennek érdekében viszont nem ártana gólt szereznie. Juhász Roland helyet kapott a brüsszeli delegációban, de hétfői hírek szerint Franky Vercauteren vezetőedző nem jelöli a kezdő tizenegybe.





---- Ha nyer a Rangers, továbbjut, ha döntetlent játszik, esetleg akkor is – a feltétel az, hogy ne nyerjen az Artmedia –, sőt előfordulhat, hogy a skótoknak a vereség is elég a BL-beli folytatáshoz. Ez utóbbihoz viszont szigorúan az kell, hogy a pozsonyi meccs, amelyen egyik félnek sem jó az egy pont – döntetlennel záruljon.
Az Inter már elkönyvelt továbbjutása ellenére tehát igen bonyolult a helyzet – és akkor az UEFA-kupával kecsegtető harmadik helyről még nem is szóltunk… Az olaszok mögött leselkedő trióból a Rangers pozíciója a legkedvezőbb, hiszen sorsa a saját kezében van, sőt a legrosszabb esetben is megnyílik előtte út az UEFA-kupa felé – a kedd este egyetlen szépséghibája, hogy éppen az Inter lesz a vendég Glasgow-ban, és a milánói csapat a kisebb sérüléssel kínlódó Alvaro Recoba nélkül is erős ellenfélnek ígérkezik.

Különösen egy olyan Rangersnek, amely kilenc mérkőzés óta nyeretlen (ez a legrosszabb sorozat a klub 132 éves történetében), és amely továbbra sem számíthat két fontos támadójára, az egyaránt sérült Dado Prsóra és Nacho Novóra. A továbbjutáson túl Alex McLeish állása is emeli a tétet, a menedzser már igencsak a David Murray klubelnöktől kapott türelmi idő vége felé jár.

A csodában reménykedő Artmedia és a blamát elkerülni vágyó Porto mindenesetre bízik a bukásában.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik