Terrorveszély a futballban

GALAMBOS PÉTER, VARGA T. RÓBERTGALAMBOS PÉTER, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.04.20. 22:54
Címkék
Egy meghiúsított nagyszabású terrorakció mindenképpen szenzációs hír, és a The Sun című brit lap keddi értesülése egy új elemet is tartalmaz: ha hihetünk neki, immár a labdarúgás világa is veszélyeztetett. A legnagyobb példányszámú szigetországi újság internetes kiadása szerint iszlám szélsőségesek öngyilkos akciót terveztek elkövetni a hét végi Manchester UnitedLiverpool rangadón, ám a brit elhárítás meghiúsította a tragédiát. A hírnek még akkor is érdemes utánajárni, ha tudjuk, hogy a bulvárlap által közölteket nem kell mindig készpénznek venni, illetve hogy az MU szóvivője cáfolta az Old Trafford fenyegetettségét. Másrészt viszont közeleg a MagyarországBrazília válogatott találkozó, amely a fokozott érdeklődés miatt a terroristák látókörébe kerülhet&
Az Upper Brook Street-i Dolphins bisztró. A brit bulvárlap szerint a rendôrség itt talált rá a (vélt) terroristák fôhadiszállására
Az Upper Brook Street-i Dolphins bisztró. A brit bulvárlap szerint a rendôrség itt talált rá a (vélt) terroristák fôhadiszállására
Az Upper Brook Street-i Dolphins bisztró. A brit bulvárlap szerint a rendôrség itt talált rá a (vélt) terroristák fôhadiszállására
Az Upper Brook Street-i Dolphins bisztró. A brit bulvárlap szerint a rendôrség itt talált rá a (vélt) terroristák fôhadiszállására
Az Upper Brook Street-i Dolphins bisztró. A brit bulvárlap szerint a rendôrség itt talált rá a (vélt) terroristák fôhadiszállására
Az Upper Brook Street-i Dolphins bisztró. A brit bulvárlap szerint a rendôrség itt talált rá a (vélt) terroristák fôhadiszállására
A The Sun információja arról szól, hogy szombaton, a világ egyik leghíresebb stadionjának nézőterén az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető személyek egyszerre több bombát akartak felrobbantani. A megszólaltatott szakértők szerint a 67 ezres stadionban ez sok ezrek halálát okozhatta volna, mert a merénylőknek állítólag különböző szektorokba volt jegyük.
Úgy hírlik, a titkosszolgálat Manchesterben, továbbá Yorkshire és Staffordshire grófságokban csapott le. Az akciót több hónapos nyomozás előzte meg, melynek során mobiltelefonokat is lehallgattak. A cselekvésre akkor szánták el magukat, amikor egy régóta figyelt, terroristagyanús személy a városba érkezett, feltehetőleg az akció irányítása végett.
A hatóság ilyen apró részleteket nem árult el, de szóvivője megerősítette, hogy amerikai titkosszolgálati munkatársakkal közösen, mintegy 400 rendőr részvételével végrehajtott rajtaütés alkalmával tíz embert – egy nőt, kilenc férfit – vettek őrizetbe egy főleg bevándorlók által lakott manchesteri negyedben. Az illetők észak-afrikai származásúak, illetve iraki kurdok. Azt nem említette, hogy találtak-e robbanóanyagot vagy fegyvereket.
"Megértjük, a közvélemény érdeklődését, de a nyomozás érdekében nem mondhatunk többet. A tervezett helyszínre vonatkozó találgatás teljességgel haszontalan" – így Dave Whatton, a manchesteri körzet egy magas rangú rendőri illetékese.
Az általában roppant jól értesült The Sun másként gondolja. Egyenesen tudni véli, hogy a rajtaütés helyszíne az Upper Brook Street volt, ahol egy mecset is található. A lap megszólaltatta az imaház egyik vezetőjét, Mohamed bal Kadri sejket, aki határozottan elítélte a merényletkísérletet, mondván, az iszlám vallás alapvetően toleranciát hirdet. "Nem tartom valószínűnek, hogy a mi mecsetünkbe járók lettek volna a tettesek. Szeptember tizenegyedike óta nagyon éberek vagyunk, mindenkire odafigyelünk" – jelentette ki.
A Manchester United ugyanakkor közleményében tagadta, hogy tudomása volna róla: stadionja célponttá vált. "Folyamatos kapcsolatban állunk a rendőrséggel a biztonsági intézkedések ügyében, de ez rutinszerű gyakorlat, bármelyik mérkőzés természetes velejárója. Semmiféle arra irányuló jelzést nem kaptunk a rendvédelmi szervektől, hogy az Old Traffordon valakik merényletet akartak volna elkövetni" – hangsúlyozta Phil Townsend szóvivő.
A magyar stadionok látogatottságát elnézve aligha akad olyan valamirevaló terrorista, aki mondjuk egy Balaton–Békéscsaba mérkőzést választana tervezett robbantása színhelyéül... ---- A brazil válogatott vendégszereplésével azonban már más a helyzet. A Puskás Ferenc-stadionban telt ház lesz, a futball legnagyobb sztárjai lépnek színre, és az egész világ beszámol majd az eseményről. A kockázat tehát sokkal nagyobb, így a válogatott meccs is nagyobb figyelmet igényel a rendezők részéről.
Török Lajos, a Népstadion és Intézményei főigazgatója – hallva a hírről – annyit mondott, az április 28-i találkozó biztonságáért felelős Budapesti Rendőrfőkapitányság illetékesei mérlegelik majd, hogy a manchesteri terroristák elfogása után szükséges-e fokozott intézkedések bevezetése, és ha igen, melyek lesznek ezek.
"Alapesetben három ellenőrző ponton áthaladva juthatnak el ülőhelyükig a nézők – mondta Török Lajos. – Mindenekelőtt a Puskás Ferenc-stadion területének bejára-tainál vizsgálják meg valamennyi szurkoló belépőjét, másodjára a stadion lépcsőjéhez érve, harmadjára pedig a szektorok előtt. Hogy ezen- kívül lesz-e egyéb vagy szigorított vizsgálat, az még a rendőrséggel történő egyeztetés függvénye. A megbeszélések – tudomásom szerint – egyébiránt már meg is kezdődtek."
Berzi Sándortól, a brazilok elleni mérkőzést rendező Magyar Labdarúgó-szövetség főtitkárától megtudtuk, a manchesteri események után mindenképp alapos vizsgálatokat ejtenek meg, mérlegelik a kockázati tényezőket, s végül a rendőrség eldönti, miféle intézkedésekre van szükség.
Elképzelhető-e például: a néző azzal szembesül, hogy megmotozzák, fémdetektoros kapukon kell áthaladnia, vagy a repülőtereken használatos kézi detektorral vizsgálódnak majd a biztonságiak? – tettük fel a kérdést a BRFK egyik munkatársának, aki azt mondta: szerda előtt nem tud információval szolgálni ezzel kapcsolatban.
Terrorveszély esetén megkerülhetetlen a Nemzetbiztonsági Hivatal, amelynél érdeklődésünkre azt mondták, természetesen értesültek a hírről, ám mivel egyelőre nem többről, csupán egy brit lapértesülésről van szó, azt nem kívánják kommentálni. Mindazonáltal ilyen esetekben mindenképp kötelesek foglalkozni az üggyel, első lépésben meggyőződnek az információ valóságtartalmáról, és amennyiben a hír igaz, megteszik a szükséges lépéseket. ---- Matus János nemzetbiztonsági szakértő nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Manchesterben valóban terveztek robbantást: "A terroristák fejével gondolkodva megállapítható, hogy egy nagy sportesemény, a zsúfolt lelátó könnyebb célpont lehet, mint például egy repülőgép felrobbantása. A tömeg hatalmas, a biztonságiaknak nehezebb ellenőrizni minden egyes nézőt, így egyszerűbben vihetnek a lelátóra robbanóeszközt. A lélektani hatás mindkét esetben hallatlan mértékű."
Kell-e tartanunk egy esetleges merénylettől a brazilok vendégjátéka alkalmával? – vetettük fel Matusnak, aki azt felelte, egy efféle kérdésre nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni. "Abból kiindulva, hogy Magyarország jelen van Irakban, legalábbis óvatosabbnak kell lennünk" – jelentette ki.
Deák Péter katonai szakértő viszont úgy véli, mivel a brazilok jönnek, nemzetközi szimbóluma nincs az eseménynek, úgyhogy nem valószínű, hogy egy kis ország, nem túl jelentős katonai súllyal célponttá válhat. Mindazonáltal ennek lehetőségét nem lehet kizárni, ugyanis a terroristacselekmények metodikája folyamatosan változik: "Elképzelhető, hogy sporteseményeket választanak, ám azt is le kell szögeznem, a terrorizmus egyik legfőbb megnyilvánulása a félelemkeltés…"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik