Még a vereség is belefért

Az összeállítást készítette: GYENGE BALÁZS, MONCZ ATTILAAz összeállítást készítette: GYENGE BALÁZS, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.11.01. 20:42
Címkék
A szerdán megrendezett játéknapot követően már több mint a felét ismerjük azoknak a csapatoknak, amelyek a legjobb tizenhat között is ízelítőt adhatnak tudásukból a Bajnokok Ligája második csoportkörében. Az egy nappal, illetve egy héttel korábban továbbjutott Juventus, Manchester United, Bayer Leverkusen, Milan, Barcelona kvintetthez a Borussia Dortmund, Arsenal, Valencia, Real Madrid kvartett csatlakozott, így már csak hét hely kiadó a következő fázisban. Visszapillantásunkat a négy újabb továbblépőnek szenteljük, még akkor is, ha a révbe érők közül ketten  Real, Arsenal  vereséget szenvedtek, és csak a csoport másik meccsén született eredménynek köszönhetik életben maradásukat.
Thierry Henry (balra) szabadrúgása volt az Arsenal egyik legfigyelemreméltóbb megmozdulása a dortmundi összecsapáson (Fotó: AFP)
Thierry Henry (balra) szabadrúgása volt az Arsenal egyik legfigyelemreméltóbb megmozdulása a dortmundi összecsapáson (Fotó: AFP)
Thierry Henry (balra) szabadrúgása volt az Arsenal egyik legfigyelemreméltóbb megmozdulása a dortmundi összecsapáson (Fotó: AFP)
Thierry Henry (balra) szabadrúgása volt az Arsenal egyik legfigyelemreméltóbb megmozdulása a dortmundi összecsapáson (Fotó: AFP)
Thierry Henry (balra) szabadrúgása volt az Arsenal egyik legfigyelemreméltóbb megmozdulása a dortmundi összecsapáson (Fotó: AFP)
Thierry Henry (balra) szabadrúgása volt az Arsenal egyik legfigyelemreméltóbb megmozdulása a dortmundi összecsapáson (Fotó: AFP)
Figyelembe véve a spanyol klubfutball abszolút dominanciáját az európai kupaporondon, senki sem lepődött meg azon, hogy egy fordulóval az első csoportkör befejezése előtt a négy hispán klubból három – Barcelona, Valencia, Real Madrid – már továbbjutott, és a negyedik – Deportivo – is teljes gőzzel a legjobb 16 közé igyekszik. A kvartettből a katalánok már egy hete páholyban vannak, hozzájuk csatlakozott most szerdán a Turia-parti legénység, valamint a királyi gárda, azonban e két csapat továbblépése között ég és föld volt a különbség.
A Valencia tulajdonképpen a szezon eleje óta a kiváló tavalyi formáját hozza, és nem volt ez másképpen az Anfield Roadon sem, ahol a Liverpoolt iskolázta le Rafa Benítez alakulata. Ezek után a honi sajtó természetesen máris a manchesteri döntőbe várja a csapatot, és ezzel teljes mértékben egyetért Jaime Ortí, a Valencia elnöke is: "Nem lepődnék meg, ha ismét a fináléig jutnánk, viszont most már meg is akarjuk nyerni az utolsó mérkőzést.” Benítez edző a maga részéről nem szaladt enynyire előre az időben, de a dicséretekkel ő sem fukarkodott. "Az ilyen sikerek teszik igazán naggyá a klubot. Végig az egész mérkőzésen a mi akaratunk érvényesült, mi irányítottuk a játékot. Sikerült továbbjutnunk a csoportból, mégpedig az első helyen, így a Szpartak elleni záró mérkőzésre nagyon nyugodtan készülhetünk” – így Benítez.
Kollégája, a Realt gardírozó Vicente del Bosque már korántsem lehet ennyire elégedett, hiszen fiai újfent csalódást okoztak, miután hazai pályán maradtak alul a Romával szemben, és jelen helyzetben csak nagyon sovány vigaszt jelent, hogy ezzel az eredménnyel is továbbléphetett a csapat. "Nem beszélhetünk krízisről – szögezte le a vereséget követően Del Bosque. – Krízis a Barcelonánál van, mivel három éve nem nyer semmit a csapat, vagy a Bayern Münchennél, amely elbúcsúzott a nemzetközi kupaporondtól.” A Real ászai közül Figo állt ki a legkategorikusabban az edző, valamint csapattársai mellett: "A sajtóban nagyon könnyen elhangzanak nagy szavak. A krízis is egy ilyen túl erős kifejezés, ugyanis mindössze egy rossz sorozatról van szó, amely minden csapat életében előfordul.”
Az immár vitathatatlanul gödörben lévő, és a kiutat egyelőre csak keresgélő Arsenal pedig azért lépett tovább az A-csoportból dortmundi veresége dacára, mert az Auxerre nem tudott nyerni Eindhovenben. Az elmúlt tizenkilenc év legrosszabb sorozatát – zsinórban elveszített négy mérkőzés, ami azért még messze van a klubrekordot jelentő nyolcas kudarcszériától – produkáló "ágyúsok” 2–1-re kaptak ki a Westfalen-stadionban, pedig Henry találatával még ők vezettek az addig csak két kapufáig jutó Borussia Dortmund ellen.
"Mostanság nincs túl sok szerencsénk, de azért bízunk abban, hogy a csoportelsőséget még meg tudjuk szerezni – nyilatkozta a lefújást követően Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere. – Nem volt valami nagy mérkőzés, mindkét csapat nagyon fáradtnak tűnt. Mondjon bárki bármit, szerintem a Dortmund sem volt túlságosan veszélyes. A tizenegyest pedig a játékvezető ajándékának tekintem.” Furcsa módon a menedzserrel ellentétben a fél év után újra kezdő Robert Pires elismerte a hazai siker jogosságát: "A Dortmund úgy játszott, ahogyan az egy európai klassziscsapattól elvárható, és teljesen megérdemelten győzött le bennünket.”
A felemás londoni hangokkal ellentétben hatalmas az összhang Dortmundban: minden érintett ünnepli a 2–1-es, Rosicky vezérletével aratott diadalt. "Ha így játszunk, akkor senkitől sem félünk. Mindenki láthatta, az igazi nagycsapatokat is meg tudjuk verni. A minimális célt elértük, de azt gondolom, a következő kanyarban is egész jók leszünk” – vélte a találkozó cseh hőse. "Amióta itt vagyok, szerintem ez volt a legjobb találkozónk – lelkendezett az 1999 óta a sárga-feketéket erősítő Jens Lehmann. – Már az előző idényben is javult a teljesítményünk, amint nyomás nehezedett ránk, és most sincs ez másképp. Ha valami, akkor csak egy mentális összeomlás tud megállítani bennünket. Immár az a célunk, hogy megvédjük a bajnoki címünket és túléljük a második csoportkört a Bajnokok Ligájában.”
A kapus által említett elméleti előrelépést Matthias Sammer egy adattal is alátámasztotta: "Már azon is lehet látni a fejlődést, hogy az előző évadban nem éltük túl az első csoportkört, ezúttal viszont versenyben maradtunk. De a futball mindennapos üzlet. Ha szombaton nem verjük meg a Hamburgot, akkor újra számolnunk kell a kritikákkal.”

Megemberelték magukat a holland csapatok

A PSV 2001 szeptembere, a Lazio elleni diadala után tudott ismét mérkőzést nyerni a Bajnokok Ligájában. Guus Hiddink társulata hétmeccses siker nélküli szériára (három döntetlen, négy vereség) tett pontot az Auxerre térdre kényszerítésével.
A Borussia Dortmund őrzi az angol csapatokkal szemben immár 38 évre visszatekintő veretlenségét. A BVB otthonából utoljára a Manchester United távozott győzelemmel az angolok közül, miután a VVK-ban 6–1-re megverte vendéglátóját. A sárga-feketék azóta négy diadalt és két gól nélküli döntetlent könyvelhettek el angol riválisaikkal szemben. Az Arsenal elleni sikerrel egyébként immár hét csata óta szerez rendre legalább egy pontot az együttes a Westfalen-stadionban, legutóbb a Rosenborg tudott innen teljes sikerrel távozni – még 1999 októberében.
A Valencia viszont megtörte az angol alakulatok elleni fekete sorozatát. A Rufete góljával az Anfield Roadon nyerő gárda 41 év után tudott ismét diadalmaskodni Angliában.
Madridban egyszerre két sorozat is megszakadt. Francesco Totti találata pontot tett a Roma spanyol földön 40 éven át húzódó nyeretlenségi szériájára, egyúttal véget vetett a Real Madrid olasz csapatokkal szemben 36 éven át fennálló veretlenségének. A Roma ezt megelőzően Zaragozában győzött, míg a Real az Internazionalétól kapott ki a Bernabéuban.
Figyelemre méltó a Roma szerzett gól/pont mutatója. A "farkasok” az eddigi öt összecsapásuk során mindössze kétszer mattolták soros ellenfelük kapusát (Totti mellett Cassano volt eredményes, aki a Genknek fejelt gólt a tizenhatoson kívülről), viszont ezzel a vérszegény támadójátékkal is nyolc pontot tudtak összegyűjteni.
Az AEK a nemzetközi kupaporondon negyedszer lépett pályára belga csapat ellen, és harmadszor végzett döntetlenre vele. Az athéniak az UEFA-kupa 1977–78-as kiírásának második fordulójában otthon 2–2-t játszottak a Standard Liege-zsel, míg az idei BL-ben oda-vissza megosztoztak a pontokon a Genkkel. A "kakukktojást” a Standard elleni visszavágó jelenti, amelyen a "vörösök” 4–1-re győztek.
A Milannal ellentétben az Internazionale térdre tudta kényszeríteni a Rosenborgot a San Siróban. A piros-feketék az 1996–97-es Bajnokok Ligájában 2–1-re kikaptak a norvég bajnokcsapattól, most viszont a kék-feketék 3–0-ra legyőzték Nils Arne Eggen társulatát. A Rosenborg a hatból öt itáliai túráját elbukta, összesen 13 gólt kapott ezeken, felelnie viszont egyre sem sikerült neki.
Az Ajax viszont eltemetett egy gyászos idegenbeli sorozatot: az amszterdamiak az Atlético Madrid elleni, 1997-es negyeddöntő óta nem tudtak nyerni idegenben a BL-ben, mi több, legutóbbi öt meccsükön még csak gólt sem rúgtak vendégként. Pienaar találata 471 perces gólcsendnek, a 2–0-s diadal pedig hatmeccses nyeretlenségi szériának vetett véget.

Csillagpor

"Megdöbbentő. Fel vagyok háborodva. Azt hiszem, a mai eset újabb ok, hogy a vitatott ítéleteknél figyelembe vegyük a videofelvételeket. De ma erre talán nem is lett volna szükség, annyira evidens, hogy a labda bent volt – dühöngött Paul Le Guen, a Lyon edzője, miután a bíró az Ajax elleni vereség alkalmával, még 0–1-nél nem ítélt gólt csapata javára, miután Anderson fejesét követően a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. – Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy nem játszottunk jól, és nem érdemeltünk volna győzelmet. Nincs más hátra, Trondheimben kell kiharcolnunk a továbbjutást.” "Az egész világ látta, hogy a labda legalább ötven centivel áthaladt a gólvonalon” – háborgott ugyanabból az okból Jean-Michel Aulas klubelnök. "Azt tudom megítélni, amit láttam, sajnos nem voltam biztos abban, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. Én az utolsó előtti védővel helyezkedtem egy vonalban, ezen a vonalon három játékos állt. Körülbelül másfél-két méterre voltam az alapvonaltól. A francia csapat kapitánya kapura fejelte a labdát, úgy éreztem, mintha gól lenne, de ezt nem tudtam magamban megerősíteni, mert nem láttam a labdát teljes terjedelmével a gólvonal mögött. Mivel nem voltam benne biztos, így a bíróval való, egyezményes jelek után történt egyeztetés után továbbot intettem. Az eddig bemutatott felvételek alapján elképzelhető, hogy rosszul döntöttem, de ezt még senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon” – kommentálta az esetet a meccsen közreműködő Székely Ferenc partjelző. Az amszterdamiak viszont csak az ünnepléssel foglalkoznak. "Természetesen nagyon elégedett vagyok ezzel a fantasztikus eredménnyel. Már az első gól előtt is jól játszottunk, a második félidőben pedig remekül álltuk a ránk nehezedő nyomást. Furcsa játék a futball: kétszer is legyőztük a csoport szerintem legerősebb csapatát, míg csak döntetlenekre voltunk képesek a leggyengébbel szemben” – hangzott Ronald Koemannak, az Ajax szakvezetőjének az értékelése. "Remekül használtuk ki a széleket és több nagy helyzetet is kialakítottunk. Az első gólt volt nagyon nehéz megszerezni, amikor ez sikerült, végképp kézbe vettük az irányítást. A védőink jól összpontosítottak, a lepattanó labdákra mindenki nagyon figyelt, nem adtunk teret a franciáknak. Csak azt sajnálom, hogy az előző két hazai meccsünkön nem tudtunk ilyen jól játszani. Azt hiszem, ebben a sorozatban azt is megtanultuk, hogy ha nem tudunk megnyerni egy összecsapást, akkor el kell fogadnunk a döntetlent is, ahelyett, hogy fejvesztve hajszolnánk a győzelmet” – értékelte csapata Auxerre elleni és BL-beli produkcióját Guus Hiddink, a PSV trénere. "A Dortmund korábban kétszer kiejtett bennünket, most sincs ez másképp – kesergett Guy Roux, az Auxerre "örökös” edzője. – Az elmúlt héten az Arsenalt meg tudtuk verni Londonban, most viszont Eindhovenben fejet hajtottunk. Nincs más hátra, a Dortmund ellen meg kell próbálnunk nyerni, és bíznunk kell abban, hogy az Arsenal is teszi a dolgát.”
"Egy jó edzőnek mindig vannak megérzései, mindig álmodik valamiről. Én például egész héten azt fontolgattam, hogy Emre, Sergio Conceicao és Recoba remekül tudná támogatni a Crespo, Vieri kettőst. Ez volt az egyik legjobb meccsünk az évad során. Az emberek rengeteget bíráltak bennünket a mutatott játékunk miatt, de az eredményeink önmagukért beszélnek. Vezetünk a bajnokságban, a továbbjutás küszöbén állunk a BL-ben – mi kell még?” – mondta a Rosenborg legyőzését követően Hector Cúper, az Internazionale vezetőedzője. "Jobb volt az Inter, nekünk pedig nem sikerült megközelíteni azt a játékot, amelyet a hazai pályán elért kettő–kettes döntetlen alkalmával bemutattunk” – vélekedett Nils Arne Eggen, a Rosenborg mestere.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik