Akit nem érdekelt a füttyszó

R. B., S. Zs.R. B., S. Zs.
Vágólapra másolva!
2002.08.25. 19:47
Címkék
Tököli Attila idônként bravúros mozdulatokkal próbálta megzavarni egykori csapatát
Tököli Attila idônként bravúros mozdulatokkal próbálta megzavarni egykori csapatát
Tököli Attila idônként bravúros mozdulatokkal próbálta megzavarni egykori csapatát
Tököli Attila idônként bravúros mozdulatokkal próbálta megzavarni egykori csapatát
Tököli Attila idônként bravúros mozdulatokkal próbálta megzavarni egykori csapatát
Tököli Attila idônként bravúros mozdulatokkal próbálta megzavarni egykori csapatát
A nyugalom sokat ér – a Dunaferr szempontjából egy pontot feltétlenül, hiszen a piros-fehérek az utolsó pillanatban megítélt büntetőből mentették döntetlenre a Ferencváros elleni bajnokit. A tizenegyest a csapat védője, Éger László értékesítette, a téthez képest feltűnően higgadtan.
"Lengyel Ferenc a kijelölt ítélet-végrehajtó, ám ő nem játszott, így én léptem a helyére – mondta Éger. – Ráadásul megígértem a meccs előtt Ferinek, hogy gólt lövök, és ő azt mondta: az lenne az igazi, ha a találatom után hozzá futnék. Nos, így is tettem… A büntető előtt eszembe jutott, hogy a Fraditól igazolt Horváth Péter a pénteki edzésen mondta: Szűcs Lajos helyből is nagyon messzire vetődik, így az esetleges tizenegyest nem elég jól helyezni, erővel is meg kell rúgni a labdát. Azt hiszem, sikerült… Nagyon jól kezdtünk, de hiába szorított be minket szünet után a Fradi, a gólokat saját hibáink előzték meg. Márpedig ha a felsőházba akarunk jutni, esetleg még merészebb céljaink vannak, ilyen bakikat nem követhetünk el. Ezzel együtt nem kell elkeserednünk, hiszen játszottunk az Újpesttel, Debrecenben, a ZTE-vel, a jól rajtoló Győrrel és most az FTC-vel, szóval nem a legkönnyebb sorozat van mögöttünk.”
Persze Éger nem találhatott volna a Fradi kapujába, ha nincs a tizenegyest kiharcoló Balaskó Iván. A dunaújvárosiak középpályása alig hatpercnyi játéklehetőséget kapott, ám ezalatt is bizonyította, helye van a csapatban. Az MTK-tól a Dunaferrhez szerződött támadó nevéhez fűződik ugyanis a mérkőzés egyik legszebb alakítása, az Éger László által gólra váltott büntető előtt ugyanis villámgyors cselekkel a teljes vendégvédelmet "lenullázta”.
– Már nagyon feszengtem a kispadon a becserélésem előtt, mert éreztem, hogy lenne keresnivalóm a ferencvárosi védőkkel szemben – eleveníti fel a történteket Balaskó Iván. – Szeretek olyan védelem ellen játszani, mint a Ferencvárosé, mivel ellentmondást nem ismerve egy emberként robbannak ki a labdára, s így megteremtik a lehetőséget arra, hogy higgadt cselekkel mögéjük kerüljek. Sajnálom, hogy csak a hajrában léphettem pályára, mert úgy érzem, hogy legalább egy gól bennem maradt.”
Nem lehet azt állítani, hogy boldogan hagyták volna el az újvárosi stadion vendégöltözőjét szombat este a ferencvárosiak. Még akkor sem, ha tudhatták: a Dunaferr-stadionból az egyik legnagyobb riválisnak tartott újpestiek például pont nélkül távoztak. A döntetlen ellenére ugyanis a zöldeket több dolog is zavarta.
Még csak nem is az, hogy a bajnokságban először gólt, sőt, gólokat kaptak, még csak nem is az, hogy a korábban látottakhoz képest igencsak visszafogottan teljesítettek a ferencvárosiak (főként az első félidőben), s talán nem is az, hogy Tököli Attilát kifütyülték a hazai drukkerek – hanem amiatt panaszkodott mindenki, hogy a nehezen megszerzett 2–1-es előnyt és ezzel a három bajnoki pontból kettőt hagytak kicsúszni a kezeik közül az utolsó pillanatokban, amikor Balaskó Ivánt szólója végén csak tizenegyest érően állította meg Adem Kapic.
A legtöbben Tököli Attilát faggatták. Főleg azért, mert a zöld-fehérek csatára éppen a Dunaferrben lett igazán ismert, sőt elismert, válogatott játékos. A csatár eddig szinte valamennyi helyzetét kihasználta, ám most, bár több alkalommal is helyzetbe került, sokáig nem tudott a kapuba találni. Hiába lőtte azonban a labdát a kapusba, avagy éppen a kapu mellé, Garami József szakmai igazgató a kispadról mindig jelezte a dühében időnként tehetetlenül toporgó csatárnak: nyugalom, nem kell idegeskedni, előbb-utóbb gól lesz a próbálkozásokból…
"Nem nagyon érdekelt, hogy így kifütyültek – mondta Tököli. –Ezek az emberek egyszer egy évben kijönnek a stadionba, de akkor sem azért, hogy szurkoljanak a Dunaferrnek. Én ismerem az újvárosi drukkereket, elhiheti, sokáig játszottam itt ahhoz, hogy megismerjem a nézőket. Azok, akik szerették a csapatot régebben is és mint a csapat tagját engem is, azok most sem fütyültek, hiszen tudták, hogy én mindig mindent megtettem a Dunaferr sikereiért. Persze az ellenem tüntetők miatt is örültem a gólomnak, de sokkal inkább amiatt, mert édesapámnak a mérkőzés napján volt az ötvenötödik születésnapja, és ezzel a találattal is köszönthettem őt.”
Az 55-ös mezben, stílusosan, tesszük hozzá mi.
Szűcs Lajos – először ebben a bajnokságban – arra kényszerült, hogy a hálóból szedje ki a labdát.
"Higgyék el, ez nekem nem olyan nagy tragédia – magyarázta a kapus. – Én eddig sem foglalkoztam azzal, hogy nem kapok gólt, inkább a sajtó emlegette ezt, de bármikor erről faggattak, mindig azt mondtam, amit gondolok erről: ennél a témánál sokkal fontosabb, hogy nyerjünk. Szóval nincs arról szó, hogy most valamiféle lelki tehertől szabadultam volna meg, hiszen nem nyomasztott az a tény, hogy milyen régen nem kaptam gólt. Sokkal jobban sajnálom, hogy bár nem játszottunk jól az első félidőben, szünet után mégis fordítottunk, de nem tudtunk győzni.”
A legtöbb gratulációt, elismerő vállveregetést a vendégektől Lipcsei Péter kapta, aki nagyszerű szóló végén egyenlített, majd még egy dicséretre rászolgált: az öltözőből kilépve sportszerűen kezdte az értékelést.
"Jogos volt az utolsó percben ellenünk ítélt tizenegyes, kár is erről többet beszélni – mondta az FTC csapatkapitánya.– Nagyon boszszantó, hogy így tulajdonképpen Dunaújvárosban hagyunk két pontot, de az is dühítő, hogy az első félidőben sajnos nagyon gyengén futballoztunk. Főleg a találkozó első periódusában voltunk bajban, nem találtuk a saját ritmusunkat. A gólom? Dragan Vukmirtól kaptam jó átadást, aztán arra figyeltem, hogy a keresztbe mozgó Tököli Attilát hozzam játékba, ám a védők lezárták előtte az utat, így egy csellel próbáltam megindulni. Attila elvitte a védőket középről, ezért üres terület nyílt előttem. S bár éreztem, hogy húzzák-vonják a mezemet, eszembe se jutott, hogy elessek. Szerencsére sikerült kilépnem, és láttam, hogy Bita László nem lép ki elém, a lövésre vár, ezért arra törekedtem, hogy minél nagyobb erővel lőjem meg a labdát, és persze találjam el a kaput. Szerencsére így sikerült.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik