Videó: a magyar válogatott 70 éve nyerte meg az Európa-kupát

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.05.17. 17:33
null
Puskás Ferenc és Giampiero Boniperti az 1953-as Olaszország–Magyarország mérkőzésen (Fotó: Puskás Intézet)
A magyar labdarúgó-válogatott napra pontosan 70 éve, 1953. május 17-én nyerte meg az Európa-bajnokság nem hivatalos elődjeként számon tartott Európa-kupát.

Az Európa-kupa 1927-ben indulhatott útjára eredetileg öt közép-európai állam: Ausztria, Csehszlovákia, Magyarország, Olaszország és Svájc részvételével. A tornát hat alkalommal rendezték meg ligarendszerben. A sorozat több éven át tartott, az országok kétszer játszottak egymással, a kupát pedig a legtöbb pontot gyűjtő csapat hódította el – a győzelemért kettő pont, a döntetlenért egy pont járt. Az 1955-től 1960-ig tartó utolsó kiíráshoz Jugoszlávia is csatlakozott. Az Európa-kupa 1960-ban megszűnt, miután megalakult az Európai Nemzetek Kupája (azaz a mai Európa-bajnokság) – írja a Puskás Intézet.

Bozsik József 1948–1953-as Európa-kupa-aranyérme (Fotó: Puskás Intézet/Bozsik.hagyaték)
Bozsik József 1948–1953-as Európa-kupa-aranyérme (Fotó: Puskás Intézet/Bozsik.hagyaték)

Az 1948 és 1953 között zajló Európa-kupát a magyar labdarúgó-válogatott nyerte meg. Az elsőségről 1953. május 17-én az új római Olimpiai Stadion nyitómérkőzésén Olaszország és Magyarország ütközete döntött. Az olaszok szerettek volna revánsot venni az 1952-es olimpián elszenvedett 3:0-s vereség miatt, azonban a magyar csapat Hidegkuti Nándor góljával és Puskás Ferenc duplájával ismét 3:0-ra verte az olaszokat. Az Aranycsapat ezen a találkozón futott ki először a „klasszikus” összeállításában: Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor, illetve a „keresztelő” is a meccs után történt, ugyanis Szepesi György az anekdota szerint a sikert követően nevezte először „Aranycsapatnak” a magyar válogatottat – emlékeztetett a Puskás Intézet.

Belépőjegy a mérkőzésre (Fotó: Puskás Intézet)
Belépőjegy a mérkőzésre (Fotó: Puskás Intézet)

Magyarország az öt éven át tartó küzdelemben öt győzelemmel, egy döntetlennel és tizenegy ponttal végzett a tabella első helyén. A második Csehszlovákia lett kilenc ponttal, a harmadik Ausztria szintén kilenc egységet gyűjtött. A negyedik Olaszország nyolc ponttal zárt, míg az ötödik Svájc csupán három döntetlent ért el a sorozatban. Az Európa-kupa gólkirálya tíz találattal Puskás Ferenc lett, a második hét góllal Deák „Bamba” Ferenc volt.

1948–1953-AS EURÓPA-KUPA
1953. május 17., Róma,
Olimpiai Stadion, 90 ezer néző, V.: William Evans (angol)
Olaszország–Magyarország 0:3 (0:1)
Olaszország:
Lucidio Sentimenti – Attilio Giovannini, Pietro Grosso, Sergio Cervato, Raoul Bortoletto, Arcadio Venturi, Giampiero, Boniperti (Pasquale Vivolo, a szünetben), Egisto Pandolfini, Carlo Galli, Amedeo Amadei, Cesarino Cervelatti. Szövetségi kapitány: Carlino Beretta és Giuseppe Meazza.
Magyarország: Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József – Budai II László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor (Palotás Péter, a szünetben), Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv
Gólszerző.: Hidegkuti (41.), Puskás (63., 68.).

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik