Válogatott: Ha nem hívom be Negót és Fiolát, az lett volna a kegyelemdöfés – Rossi

Vágólapra másolva!
2022.03.14. 14:09
null
Marco Rossi announced the squad (Photo: Csaba Dömötör)
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az NB I góllövőlistájának éllovasát, a paksi Ádám Martint, a Debreceni VSC 20 éves fiatalját, Baráth Pétert, valamint az angol másodosztályú Barnsleyban futballozó Callum Stylest is meghívta a keretbe a Szerbia és az Észak-Írország elleni márciusi felkészülési mérkőzésekre. A sajtótájékoztatón meg is indokolta behívásukat, de a mély gödörben lévő székesfehérvári játékosokra, Loic Negóra és Fiola Attilára is kitért.

Mielőtt keretet hirdetett volna, Marco Rossi szövetségi kapitány azzal kezdte: szeretné, ha béke lenne a világban.

„Szerintem mondhatom ezt nemcsak a saját, hanem a szövetség és egész Magyarország nevében. Valamennyien alig várjuk már, hogy vége legyen a háborúnak, és béke legyen a világban.”

Ezután hirdette ki a keretet, majd egyesével megindokolta az újoncok behívását. A Debreceni VSC fiataljával, Baráth Péterrel kapcsolatban elmondta: csupán reggel döntötte el, hogy meghívja.

„Kleinheisler Lászlónak személyes gondjai adódtak, amiket nem szeretnék kibeszélni. Baráth játékát régóta kedvelem, már többször is láttam őt a pályán, okos futballista. Tavaly is rendszeresen játszott a másodosztályban, és most is az NB I-ben, ráadásul mindig jól teljesít. Belső védőként kezdte az évadot, ami nem az eredeti posztja, de megállta a helyét. Az ő behívása jó üzenet a fiataloknak is: ha jól teljesítenek, akkor számíthatnak meghívóra.”

A Paksi FC gólvágójáról, Ádám Martinról elmondta: már az előző évadban is jól játszott a klubjában, még ha nem is termelt annyit gólt, mint mostanában.

„Alaptermészetében megfelel Szalai Ádám adottságainak, aki egyébként továbbra is a csapatkapitányunk, de remélem, Martin a válogatott mezében is azt nyújtja majd, amit a Paksban. Más szinten kell teljesítenie, de olyan srácról van szó, aki már az első kapcsolatfelvételtől bizonyította, hogy nagyon motivált.”

A harmadik újonc az angol másodosztályú Barnsleyban szereplő Callum Styles:

„Régóta figyelemmel kísérjük, nemrég megszerezte a magyar útlevelet, és nagyon örül annak, hogy része lehet a csapatunknak, amit már egy ideje figyelemmel is követ. Bízunk abban, hogy ezeket az újoncokat a két felkészülési meccsen már láthatjuk a pályán. Persze az edzések során is kiértékeljük a teljesítményüket.”

A kapitányt arról kérdezték: mi indokolta a sorozatban hét bajnoki vereséget számláló Mol Fehérvár játékosainak, Loic Negónak és Fiola Attilának a behívását.

„Az, hogy nem felejtettek el futballozni. Amikor négy hónappal ezelőtt legyőztük a lengyeleket, akkor is a pályán voltak, senkinek nem volt ez ellen kifogása, ahogy az Európa-bajnokságon sem. Most inkább mentális kihívással néznek szembe, az önbizalom megszenvedi a sorozatos vereségeket. Most bekerülhetnek egy másik légkörű munkakörnyezetbe, ami regenerálhatja, újabb lelkesedéssel töltheti fel őket. Ha most nem hívtam volna be őket, azzal megadtam volna a kegyelemdöfést az önbizalmuknak. Eddig minden válogatott meccs után emelt fővel jöhettek le a pályáról, ha most kell nekik egy kis segítség, miért ne kaphatnák meg tőlem?”

Szalai Ádám is szóba került, aki nemrég a svájci FC Basel játékosa lett.

„Hasznos volt számára ez a váltás, többet játszik, még ha nem is a Bundesliga szintjén, de egy jó bajnokság neves klubcsapatában, amelyik azért rendre ott van valamelyik európai kupasorozat csoportkörében. Szóval nem is jó, hanem tökéletes választás volt ez számára, ami nekünk is előnyös. Reméljük, sok gólt fog lőni júniusban.”

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ LEGÉRDEKESEBB RÉSZEI VIDEÓN

A MAGYAR KERET A MÁRCIUSI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter
(Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Varga Kevin (Young Boys – Svájc)

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 24.

19.30: MAGYARORSZÁG–Szerbia (Puskás Aréna)
Március 29.
20.45: Észak-Írország–MAGYARORSZÁG (Belfast, Windsor Park)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik