CSILLAG PÉTER
2019.11.13 18:23 Frissítve: 2019.11.14 06:55

Válogatott: egyetlen könyvben a nemzeti tizenegy 1001 játékosa

Sporttörténeti alapmű született: a Dénes Tamás és Dlusztus Imre tollából megjelent Meggypiros mezben a magyar válogatott évtizedeit mutatja be rendkívüli alapossággal.

 

Olyan kötetet mutattak be kedden a Testnevelési Egyetemen a magyar labdarúgás történetéről, amelyre már megjelenésének pillanatában elmondhatjuk, súlya van. Nemcsak vaskos, több mint 710 oldalas terjedelme és tekintélyes tömege, hanem a benne foglalt sporttörténeti tudás, lenyűgöző adattár és kulturális tartalom miatt is: Dénes Tamás és Dlusztus Imre Meggypiros mezben című munkája méltó folytatása, újragondolása az éppen ötven éve megjelent, Alberttől Zsákig című kultuszkönyvnek. Annak anekdotaszerű megközelítését a mai kor információigényeihez igazítva, sporttörténészi alapossággal írja felül és aktualizálja, a magyar válogatottban 1902 óta pályára lépő 1001 labdarúgó rövid portréját, az eddig lejátszott 939 mérkőzés részletes statisztikáját kínálja, a folyamatok megértését segítő, sportkultrális háttércikkekkel kiegészítve.

„Bár ezeregy játékos szerepel a könyvben, remélem, nem kell ezeregy éjszaka ahhoz, hogy elolvassák – mondta a Magyar Sportújságírók Szövetsége sajtótermében Dénes Tamás, a könyv szerzője, lapunk korábbi főszerkesztője. – Aki kézbe veszi, remélhetőleg feleleveníthet emlékeket, nevezetes jeleneteket, újságírók esetében fontos tudósításokat. A magyar futball és a munkánk iránti szeretet vezérelt minket, nem botránykönyvet akartunk. Bár tisztában vagyunk a különböző korszakok válogatottja közötti minőségi eltéréssel, hisszük, hogy a nemzet aktuálisan legerősebb csapatába bekerülni mindig büszkeséget jelent.”

Dlusztus Imre, az ötletgazda és társszerző, a könyvet megjelentető Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője felidézte szerzői pályafutásának rendhagyó kezdetét, a Várady Béla iránti rajongásból született, spirálfüzetbe írt-ragasztott fiatalkori emlékgyűjteményt, majd hangsúlyozta: „A sporttörténet és a kultúrtörténet egybevág, a magyar kultúra – mint cseppben a tenger – benne van a futballban.”

A részben a Nagy Béla Program támogatásával megvalósult kötetet Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, az MSÚSZ elnöke méltatta, egyúttal reményét fejezte ki, hogy hasonló szellemben megszületik előbb-utóbb a külföldön játszó magyar futballisták történetét feldolgozó, Kalandozó magyar labdarúgók című könyv folytatása is. Mint a könyvbemutatón elhangzott, a Meggypiros mezben című munka támaszkodott a Nemzeti Sport olvasószerkesztője, Rochy Zoltán által több évtizedes munkával gyűjtött és vezetett válogatott statisztikákra. Külön érdekesség, hogy a könyvben az ábécérendes játékosbemutatásnál megtalálható lapunk futballrovatának oszlopos tagja, a kétszeres válogatott Zombori András is, akiről kiderül, nála hosszabb ideig válogatott játékos nem dolgozott a sportlapnál.

2022.11.27 08:24:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Nádas Ödön bátor volt, de a csapatból hiányzott a szív, a lélek.

2022.11.25 17:39:00

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A Dunaszerdahely középpályása 596 nap válogatottbeli kihagyás után elszántabb, mint valaha.

2022.11.25 19:47:07

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az utóbbi hetek, napok a búcsú jegyében teltek, Mészölytől örökre, Dzsudzsák és Szalai esetében csak a válogatottól. A lényeg az, hogy megint van, aki továbbadja a lángot, s van, aki átveszi.

2022.11.25 19:44:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Lenyűgöző, ahogy a játékosok a labdához érnek, ütemre lelnek, passzolnak, megelőznek.

2022.11.25 00:11:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. November 25., a Magyar labdarúgás napja. Annak, aki igazi híve a futballnak, minden nap ünnep, amikor meccs van. Emlékszem, ha fölmentem egy stadion lépcsőjén, megálltam, megláttam a zöld gyepet, már kisgyerekként is lett bennem valami le nem írható, semmi máshoz nem hasonlítható emelkedettség.