BORBOLA BENCE
2023.06.09 07:25 Frissítve: 2023.06.09 08:30

Válogatott: Balogh Botondnak az új étrend és az erőnléti edzés is segített

Fülledt időben edzett csütörtök délelőtt a válogatott. Balogh Botond, a Parma 21 éves játékosa hosszú autóút után, ám erőtől duzzadva érkezett meg Telkibe.

Balogh Botondnak az új étrend és az erőnléti edzés is segített (Fotó: Török Attila)

 

Eshet eső, fújhat szél, Telkiben zavartalanul készül a válogatott a soron következő, Montenegró és Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre. Csütörtök délelőtt fülledt, nehéz levegő telepedett rá a budai hegyek között megbúvó edzőpályára, az izzadósabbaknak futniuk sem kellett, máris patakokban folyt róluk a víz. A sok eső és napsütés miatt kialakult magas páratartalom alaposan igénybe vette a pályán szaladgáló futballistákat, de a jókedvnek ez sem lehetett gátja.

Balogh Botond (Fotó: Szabó Miklós)

A kerettagok örömmel végezték a Marco Rossi és stábja által kiötlött és megtervezett gyakorlatokat. A plusz egy hét szabadságot kapó Szoboszlai Dominik, Willi Orbán, a héten még mérkőzésen pályára lépő Ádám Martin és Szalai Attila hétfőn csatlakozik a csapathoz, és onnantól a napközis rendszer is véget ér. Míg a játékosok ezen a héten a délutánokat családjukkal, barátaikkal tölthették, jövő héttől beköltöznek Telkibe, és elkezdődik a felkészülés, a visszaszámlálás a június 17-i, Montenegró, valamint a június 20-i, Litvánia elleni Eb-selejtezőre.

A Parmában légióskodó Balogh Botond szerdán csatlakozott a kerethez, hétfőn tíz órát vezetve érkezett haza autóval Olaszországból, kedden családja körében felköszöntötték a huszonegyedik születésnapján, szerda este pedig beköltözött Telkibe.

„A Parmával nem értük el a kitűzött célt, a feljutást, ám egyénileg jobb idényt zártam, mint a legutóbbi volt, persze még így is messze volt a tökéletestől… San Marino ellen bemutatkoztam a válogatottban, a bajnoki és kupamérkőzéseket figyelembe véve húsz mérkőzés biztosan a lábamban van, ez előrelépés nekem.”

Balogh Botond az ezt megelőző két idényben sokszor bajlódott sérüléssel, betegség is gyakran hátráltatta a játékban, ám a mögöttünk hagyott idényben egyszer sem dőlt ki a sorból.

„Az elmúlt nyáron változtattam az étkezésemen, a felkészülésemen, az erőnléti edzéseimen – magyarázta a védő. –  Új stáb is érkezett a klubhoz, velük egyeztetve teljesen más munkát végeztem, ennek köszönhetően el is kerültek a sérülések.”

A soproni születésű hátvéd bízik benne, a következő napokban egyről a kettőre jut – már ami a válogatottságot illeti. Egyetlen mérkőzését 2021 novemberében, a San Marino ellen 4–0-ra megnyert vb-selejtezőn játszotta a nemzeti együttesben.

„Természetesen az a célom, hogy minél többet lehessek a pályán. Perceket, esetleg egy egész mérkőzést, vagy csereként beállva, a lényeg, hogy hasznára legyek a válogatottnak, de erre rá kell szolgálni. Ha meglesz részemről a jó teljesítmény, biztos vagyok benne, megkapom a bizalmat.”

A 21 esztendős belső védőt 2025 júniusáig szerződés köti a Parmához, ám egyáltalán nincs kizárva, hogy a nyáron klubot vált.

„Vannak lehetőségek, ezeket számításba veszem a következő hetekben, de most csak a válogatottra koncentrálok. Szeretnénk Montenegróban és idehaza Litvánia ellen is győzni.”

Szappanos Péter, a Honvéd és a válogatott kapusa: Nincs futballista, akit ne foglalkoztatna a jövője
– Marad a Honvédban? A válogatottnál mennyire tudja kizárni a jövőjével kapcsolatos kérdőjeleket?
– Emberek vagyunk, nyilván foglalkoztat az, mi lesz velem, de nincs olyan játékos a keretben, akivel kapcsolatban ne röppenne fel félévente egy-két hír a lehetséges átigazolásáról. Nem vagyok mai csirke, a helyén tudom kezelni.

– A kiesés miatt rosszkedvűen érkezett meg Telkibe?
– Szóba került a mögöttünk hagyott bajnokság, de amint beléptem az edzőtáborba, minden problémát magam mögött hagytam. Tiszta fejjel és mosolygós hangulatban érkeztem meg Telkibe. A legutóbbi összetartást kihagytam, de visszakerültem a Honvéd kezdőcsapatába, az, hogy itt lehetek, bizonyítja, jól dolgoztam az elmúlt mérkőzéseken.

– Mire számít Montenegróban?
– Már a hétfői első edzésen is az ellenféllel foglalkoztunk. Nehéz mérkőzés vár ránk, az ellenfél, a pálya talaja és a nézőtéri hangulat miatt is. Nem lesz baráti a fogadtatásunk, erre Marco Rossi is felhívta a figyelmünket.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT
Június 17., 18.00: Montenegró–Magyarország
Június 20., 20.45: Magyarország–Litvánia

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4  6  
2. MAGYARORSZÁG 1 1 3–0 +3  3  
3. Montenegró 2 1 1 1–2 –1  3  
4. Litvánia 1 1 0–2 –2  0  
5. Bulgária 2 2 0–4 –4  0  

 

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A JÚNIUSI MECCSEKRE
KAPUSOK: Demjén Patrik
 (Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Ferencvárosi TC), Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Callum Styles (Millwall – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

2023.09.23 23:52:50

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kiderül, mennyire rugalmasak, fogékonyak az új helyzetekre.

2023.09.23 23:05:55

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.09.17 22:37:08

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Sallai Roland – akinek a Barcelona korábbi sztárja, Andrés Iniesta volt a kedvenc futballistája – karrierépítés szempontjából nem tartotta megfelelő lépcsőfoknak a szaúdi ligát. Képes volt ellenállni a pénznek. Ezt leírni egyszerűbb, mint megcselekedni.

2023.09.15 21:37:27

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A magyar labdarúgó-válogatott már nem meglepetésre, hanem reálisan van ott a kontinens első felében, az erőviszonyok pedig nem változtak meg végletesen.

2023.09.15 13:50:02

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A magyar csapat gólját Dróth Zoltán szerezte.