Válogatott: az észtek kimondták, ki akarnak jutni az Eb-re!

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2023.03.22. 18:29
Thomas Häberli szövetségi kapitány és a középpályás Matthias Käit is telve van önbizalommal a veretlenül lejátszott legutóbbi nyolc mérkőzésük után, de nem tévesztik szem elől a magyar válogatott közelmúltbeli sikereit sem.
Fotó: Árvai Károly – a képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Árvai Károly – a képre kattintva galéria nyílik

 

A csütörtök esti felkészülési mérkőzés helyszínén, a Puskás Arénában tartott szerda délután edzést és sajtótájékoztatót az észt válogatott, amely sorozatban lejátszott nyolc veretlen mérkőzés után érkezett Budapestre, majd utazik tovább Bécsbe, ahol hétfőn már Eb-selejtezőt játszik Ausztria ellen.

„Remek érzés, hogy egymás után ennyiszer nem találtunk legyőzőre, de a tavalyi ellenfeleink más szintet képviseltek, mint amelyek a selejtezőben várnak ránk – kezdte a csapat középpályása, a román Rapid Bucuresti-ben légióskodó 24 éves Matthias Käit.– Kétszer játszottunk például San Marinóval, ugyanakkor döntetlent értünk el a vébészereplő Wales ellen, az a meccs már önbizalomra adhat okot.  ” 

S hogy milyen nagy ez az önbizalom, jól jelzi arra a kérdésre adott válasza is, milyen céllal vágnak neki az Eb-selejtezőnek, amelyben a csoportellenfelük Belgium, Ausztria és Svédország is.

„Egyértelmű célunk, hogy kijussunk a németországi Európa-bajnokságra – felelte Käit. – A magyarok elleni felkészülési meccs jó alap lehet ehhez, hiszen kísérletezhetünk taktikai téren is, gyakorolhatjuk a pontrúgásokat, és összehangolhatjuk a részleteket az osztrákok elleni tétmeccs előtt.”

Az észt kollégák is felkapták a fejüket az Eb-kijutás célként említésére, ezért rákérdeztek Thomas Häberli szövetségi kapitánynál is, valóban ki lehet-e ezt mondani.

„Igen, van ilyen ambíciónk, becsvágyók vagyunk a szó jó értelmében – fogalmazott a szakvezető. – Okosan kell játszanunk, mégiscsak az ötödik kalapból sorsoltak minket. Fontos, hogy merünk álmodni, és hangosan ki is mondani, mire vágyunk, de persze a pályán derül ki a lényeg, addig is alázatosnak kell lennünk.”

Häberli elmondta még, örülnek a lehetőségnek, amiért Magyarország ellen játszhatnak, mert hasonló szintet képvisel szerinte válogatottunk az osztrákokéval, és hasonló stílusban is játszik.

„Három–négy–hármas felállást várunk az osztrákoktól és a magyaroktól is, így ez jó lehetőség a felkészülésre – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Láthattuk tavaly, milyen erős Marco Rossi csapata, a Nemzetek Ligája legerősebb csoportjában remekelt. A legjobb formánkat kell hoznunk ellene, de szeretnénk kísérletezni is, játékidőt biztosítani többeknek, mert legközelebb csak októberben lesz tét nélküli meccsünk, közben viszont jó eredményt szeretnénk elérni Budapesten.”

Csapata állapotáról pedig elmondta, hogy Taijo Teniste és Karol Mets (mindketten védők) valószínűleg nem szerepelhetnek, a sérülésük miatt nem érdemes kockáztatni a játékukat, de a többiek egészségesen várják a találkozót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik