U21-es Eb: „Ha valaki bizonyít, esélye lehet a klub- és országváltásra”

Vágólapra másolva!
2021.03.22. 09:59
null
Kata Mihály remek csapatok ellen bűvölheti a labdát (Fotó: Dömötör Csaba)
Balogh Botond és Kata Mihály tizennyolc évesen bizonyíthat az U21-es Európa-bajnokságon, a keret két legfiatalabb tagja fontos szerepet tölthet be Gera Zoltán csapatában.

 

Balogh Botondban és Kata Mihályban közös, hogy mindketten fiatalok, még nem töltötték be a tizenkilencet, ám megértek arra, hogy a náluk idősebbek között is hasznosak legyenek a magyar válogatottban. A szerdán kezdődő U21-es Európa-bajnokságra készülő keretben ők ketten azok, akik két évvel ezelőtt tagjai voltak az írországi U17-es Eb-n ötödik helyezett csapatnak, s nem kétséges, fontos szerep vár rájuk a részben hazai rendezésű kontinenstornán.

Balogh belső védőként szerepel az olasz első osztályú Parmában, januárban kötött 2025-ig érvényes megállapodást a klubbal, s bár jelenleg a Primavera-csapatban veszik számításba, az idényben két bajnokin és egy kupameccsen játszott a felnőtteknél. Kata talán jobban szem előtt van, mert fordulóról fordulóra az MTK középpályásaként nyújt korához képest érett teljesítményt – a torna mindkettőjüknek hatalmas lehetőség, ország-világ előtt mutathatják meg magukat.

„Az U17-es Eb-n tapasztaltam, hogy jelentős médiaérdeklődés övezi az eseményt, és a játékosmegfigyelők is kiemelten figyelik a mérkőzéseket – mondta lapunknak Kata Mihály, aki először kapott meghívót az U21-es válogatottba, s három MTK-s csapattársával, Varju Benedekkel, Mezei Szabolccsal és Palincsár Martinnal szombaton érkezett meg a telki edzőközpontba. – Ha valaki bizonyít, jól játszik, esélye lehet a klub- és országváltásra. Nekünk, fiatal labdarúgóknak ez hatalmas lehetőség, amelyet ki kell használnunk. Örültem a meghívónak, ugyanakkor nem gondoltam volna, hogy az Európa-bajnokságon számít rám először Gera Zoltán szövetségi edző. Kissé bosszantó volt, hogy csak szombaton kapcsolódhattam be a munkába. Három negatív teszteredmény választott el attól, hogy csatlakozzak a csapathoz, addig az MTK-val készültem. Azon voltam, hogy olyan állapotban érkezzek meg Telkibe, hogy rögtön fel tudjam venni a ritmust. Ami a formámat illeti, erőnlétileg rendben vagyok, sokat játszottam az elmúlt időszakban. Izgatottan várom az első, németek elleni meccset. Ezen a szinten nincs könnyű ellenfél, a sorsolás nagyon erős ellenfelekkel hozott össze minket. A német és a holland korosztályos válogatottban rengeteg kiváló, jól ismert játékos van, míg a románok ellen presztízsmeccs vár ránk. Azon leszünk, hogy mindegyik találkozón győzelmi esélyünk legyen.”

A fiatal középpályás beilleszkedését elősegíti, hogy több csapattársa mellett Balogh Botonddal is jó viszonyt ápol, vele hosszú éveket töltött az MTK utánpótlásában. Nem csöppen tehát teljesen idegen közegbe, a csapat többi tagjával – egy-két kivételtől eltekintve – ellenfélként is találkozott már.

Balogh Botond (Fotó: Tumbász Hédi)
Balogh Botond (Fotó: Tumbász Hédi)

„Tizenkét éves kora óta ismerem Misit, a keretből talán vele a legszorosabb a viszonyom – mondta lapunknak egykori MTK-s csapattársáról Balogh Botond. – Már az U14-ben ő volt a csapatkapitány, kitűnt közülünk a mentalitásával. Jó játékosnak tartom, akiben teljes mértékben megbízom. Egy sorral előttem játszott, s emlékszem, ha bajba kerültem, nyugodt szívvel passzoltam neki, biztos voltam benne, hogy megoldja a helyzetet.”

Azért Balogh Botondra is lehet számítani – ezt már Kata Mihály mondta, aki szerint nem véletlen, hogy barátja már bemutatkozott a Serie A-ban. Bár úgy tűnt, az Olaszországban pallérozódó középhátvéd Eb-részvétele kisebb sérülés miatt veszélybe kerül, szerencsére már napok óta fájdalom nélkül játszik, a mérések szerint a futómennyisége és intenzitása egyaránt megfelelő.

„A múlt hét elején még óvatosabban edzettem, de szerencsére fölösleges volt az aggodalom, rendben van a lábam – mondta Balogh Botond, aki az ősszel már az U21-es válogatott két tesztmeccsén játszott. – Jó a csapatunk, úgyhogy bizakodó vagyok. Noha csonka kerettel készültünk, a létszámhiány nem nyomta rá a bélyeget az edzésmunkánkra. Erős a keretünk, a meghívott játékosok fel tudják venni a versenyt a riválisokkal. A napi formán sok múlik, szerintem kissé le is néznek minket az ellenfeleink. Nem feltartott kezekkel lépünk pályára, s ha betartjuk az edzői utasításokat, valamint a legjobb formánkat nyújtjuk, eredményesek leszünk. Elképzelhetőnek tartom, hogy az U17-es Eb-hez hasonló sikert érjünk el. Akkor sem gondoltuk volna, hogy a rendes játékidőben veretlenül vívjuk meg a tornát, s legyőzzük a portugálokat, az oroszokat, valamint a belgákat is. Akkor sem lesz miért izgulnunk, ha az első mérkőzés nem a terveink szerint alakul, de nagy lökést adna egy győztes kezdés. Kifejezetten várom a németek és hollandok elleni csoportmeccset, nagy kihívás lesz magasan jegyzett labdarúgók ellen pályára lépni. A németeknél szerintem Yousouffa Moukoko lesz a középcsatár, remélem, játszhatok ellene, kíváncsi vagyok, hol tartok hozzá képest.”

A CSOPORTKÖR MENETRENDJE

A-CSOPORT
1. FORDULÓ (március 24.)
Magyarország–Németország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 21.00
Románia–Hollandia (Budapest, Bozsik Aréna) 21.00
2. FORDULÓ (március 27.)
Magyarország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna) 18.00
Németország–Hollandia (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 21.00
3. FORDULÓ (március 30.)
Hollandia–Magyarország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 18.00

Németország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna) 18.00

B-CSOPORT
1. FORDULÓ (március 24.)
Szlovénia–Spanyolország (Maribor, Ljudski vrt Stadion) 18.00
Csehország–Olaszország (Celje, Arena Petrol) 18.00
2. FORDULÓ (március 27.)
Szlovénia–Csehország (Celje, Arena Petrol) 18.00
Spanyolország–Olaszország (Maribor, Ljudski vrt Stadion) 21.00
3. FORDULÓ (március 30.)
Olaszország–Szlovénia (Maribor, Ljudski vrt Stadion) 21.00
Spanyolország–Csehország (Celje, Arena Petrol) 21.00
C-CSOPORT
1. FORDULÓ (március 25.)
Oroszország–Izland (Győr-Gyirmót, Alcufer Stadion) 18.00
Franciaország–Dánia (Szombathely,Haladás Stadion) 21.00
2. FORDULÓ (március 28.)
Izland–Dánia (Győr-Gyirmót, Alcufer Stadion) 15.00
Oroszország–Franciaország (Szombathely,Haladás Stadion) 21.00
3. FORDULÓ (március 31.)
Dánia–Oroszország (Szombathely,Haladás Stadion) 18.00
Izland–Franciaország (Győr-Gyirmót, Alcufer Stadion) 18.00
D-CSOPORT
1. FORDULÓ (március 25.)
Anglia–Svájc (Koper, Bonifika Stadion) 15.00
Portugália–Horvátország (Koper, Bonifika Stadion) 21.00
2. FORDULÓ (március 28.)
Horvátország–Svájc (Koper, Bonifika Stadion) 18.00
Portugália–Anglia (Ljubljana, Stozice Stadion) 21.00
3. FORDULÓ (március 31.)
Svájc–Portugália (Ljubljana, Stozice Stadion) 18.00
Horvátország–Anglia (Koper, Bonifika Stadion) 18.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik