NL: az olaszokkal, a németekkel és az angolokkal egy csoportban a mieink

Vágólapra másolva!
2021.12.16. 17:52
null
Fotó: AFP
A magyar válogatott az Eb-címvédő Olaszországgal, valamint Németországgal és Angliával került egy csoportba a Nemzetek Ligája sorsolásán.

 

Marco Rossi együttese a világbajnoki selejtezők során is egy csoportban szerepelt Angliával. Október 12-én bravúros, 1–1-es döntetlent játszott Londonban, míg szeptemberben 4–0-ra kikapott a Puskás Arénában.

Németországgal a nyári Európa-bajnokság csoportkörében találkozott a magyar válogatott, akkor 2–2-es eredmény született. Olaszországgal legutóbb 2007-ben felkészülési mérkőzésen csapott össze, 3–1-re legyőzve az azt megelőző évben világbajnok együttest.


„Mondhatjuk, hogy mindegyik kalapból a legerősebb csapattal kerültünk össze – mondta a sorsolás után az mlsz.hu-nak Marco Rossi. – Az Európa-bajnok, az Eb-ezüstérmes és Németország, borzasztó nehéz csoport, amelyben ahogy az utóbbi időben már többször is előfordult velünk, ismét mi vagyunk a leggyengébbek. Akkor sem adtuk fel és harcoltunk, és most is ugyanezt fogjuk tenni! Az ellenfelek szinte minden kulcsjátékosa többet ér a szakmai oldalak szerint, mint a mi teljes keretünk. Ennek ellenére, ahogy korábban is, most is arra fogunk törekedni, hogy a legjobbunkat nyújtsuk ellenük. Ismerjük őket, Olaszország kivételével tapasztalatból tudjuk, hogy mennyire erősek. Rengeteget kell majd futnunk és harcolnunk ellenük, egészen biztos, hogy többet lesz náluk a labda, mint nálunk, így a labdaszerzésre és az azt követő játékelemekre kell nagyon felkészülnünk. Szintén előnyünk, hogy pontosan tudjuk, milyen Európa legjobb csapatai ellen futballozni, sőt, ezt a helyzetet már többször megoldották játékosaink emlékezetes mérkőzéseken. Ugyanakkor ha sikeresek akarunk lenni, az idén Anglia és Németország ellen játszott mérkőzéseinket el kell felejtenünk, a jövőben kell gondolkodnunk, mivel azok azok a kivételek voltak, amikor egy kisebb csapat egy erősebb ellen tízből egyszer kiugró eredményt tud elérni, vagyis az alapokról kell felépíteni a játékunkat ellenük, mostantól pedig még nagyobb erővel és elszántsággal dolgozunk azért, hogy ez ismét sikerüljön. Minden mérkőzésnulla-nullával kezdődik és a végeredményt rengeteg apró tényező befolyásolja. Azon leszünk, hogy ezek a tényezők minél kevésbé segítsék ellenfeleinket, és amennyire lehet, harcos, jó játékkal megnehezítsük az életüket.”

NEMZETEK LIGÁJA 2022–2023
A-LIGA

1-ES CSOPORT: Franciaország, Dánia, Horvátország, Ausztria
2-ES CSOPORT:
Spanyolország, Portugália, Svájc, Csehország
3-AS CSOPORT:
Olaszország, Németország, Anglia, MAGYARORSZÁG
4-ES CSOPORT:
Belgium, Hollandia, Lengyelország, Wales

B-LIGA
1-ES CSOPORT: Ukrajna, Skócia, Írország, Örményország
2-ES CSOPORT: Izland, Oroszország, Izrael, Albánia
3-AS CSOPORT: Bosznia-Hercegovina, Finnország, Románia, Montenegró
4-ES CSOPORT: Svédország, Norvégia, Szerbia, Szlovénia

C-LIGA
1-ES CSOPORT: Törökország, Luxemburg, Litvánia, Feröer
2-ES CSOPORT: Észak-Írország, Görögország, Koszovó, Ciprus/Észtország*
3-AS CSOPORT: Szlovákia, Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Kazahsztán/Moldova*
4-ES CSOPORT: Bulgária, Észak-Macedónia, Grúzia, Gibraltár

D-LIGA
1-ES CSOPORT:
Liechtenstein, Andorra, Kazahsztán/Moldova*, Lettország
2-ES CSOPORT:
San Marino, Ciprus/Észtország*, Málta

ELŐZMÉNYEK

Mivel a magyar válogatott megnyerte csoportját az előző kiírásban a B-ligában, jövőre a legerősebb nemzeti csapatokkal mérheti össze tudását az A-ligában. Tizenhat csapat szerepel ott, Marco Rossi együttese a negyedik kalapból várja a sorsolást, vagyis Wales, Ausztria és Csehország csapatával biztosan nem játszik. Mindenképpen kap azonban egy-egy ellenfelet a Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium (1. kalap), a Portugália, Hollandia, Dánia, Németország (2. kalap) és az Anglia, Lengyelország, Svájc, Horvátország (3. kalap) négyesből.

„Az A-liga sorsolása során először a 4. kalapban lévő csapatokat húzzák ki. Az első az 1. csoportba kerül, a másodikként kihúzott a 2-esbe, és így tovább, majd azonos módon kerülnek be a 3., a 2. és az 1. kalap csapatai is egy-egy csoportba. Az egy kvartettbe kerülő csapatok idegenben és hazai pályán is játszanak egymással, hat csoportmérkőzésből négyet 2022. június 2. és 14. között játszanak le, az utolsó kettőt pedig szeptember 22. és 27. között”– olvasható az MLSZ oldalán.

Mint ismert: az Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein az UEFA megfigyelői által tapasztalt nézőtéri diszkriminatív megnyilvánulások miatt előbb két mérkőzésre (és egy harmadikra felfüggesztve) zárt kaput rendelt el az európai szövetség a soron következő UEFA-sorozatban, vagyis éppen a Nemzetek Ligájában, de ezt a büntetést a közelmúltban kétmeccses eltiltásról egymeccsesre csökkentette, tehát a három hazaiból remélhetőleg két NL-találkozót is telt ház előtt lehet megtartani a Puskás Arénában.

A korábbi kiírásokhoz hasonlóan a csoportelsők feljutnak az eggyel felettük lévő ligába – kivétel az A-liga, ahonnan a csoportelsők a Nemzetek Ligája 2023 júniusában rendezendő döntőjébe jutnak be – a csoportutolsók pedig eggyel alacsonyabb ligában szerepelnek a következő NL-kiírásban. A Nemzetek Ligájából ezúttal is el lehet majd jutni a következő Európa-bajnokságra, ennek feltételei viszont még nem ismertek, mert a három év múlva esedékes kontinenstorna versenykiírását csak 2022 júniusára készíti el az UEFA.

NEMZETEK LIGÁJA 2022–2023

A-LIGA
1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium
2. kalap: Portugália, Hollandia, Dánia, Németország
3. kalap: Anglia, Lengyelország, Svájc, Horvátország
4. kalap: Wales, Ausztria, Csehország, MAGYARORSZÁG

B-LIGA
1. kalap:
Ukrajna, Svédország, Bosznia-Hercegovina, Izland
2. kalap: Finnország, Norvégia, Skócia, Oroszország
3. kalap: Izrael, Románia, Szerbia, Írország
4. kalap: Szlovénia, Montenegró, Albánia, Örményország

C-LIGA
1. kalap:
Törökország, Szlovákia, Bulgária, Észak-Írország
2. kalap: Görögország, Fehéroroszország, Luxemburg, Észak-Macedónia
3. kalap: Litvánia, Grúzia, Azerbajdzsán, Koszovó
4. kalap: Kazahsztán/Moldova*, Ciprus/Észtország*, Gibraltár, Feröer

D-LIGA
1. kalap:
Kazahsztán/Moldova*, Ciprus/Észtország*, Liechtenstein, Málta
2. kalap: Lettország, San Marino, Andorra

*Az előző kiírás C-ligájának négy utolsó helyezettje márciusban oda-visszavágós párharcot vív a C-ligában maradásért. Kazahsztán Moldovával, Ciprus Észtországgal játszik március 24-én és 29-én, a párharcok győztesei a C-, a vesztesek a D-ligába kerülnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik