SZÖLLŐSI GYÖRGY
SZÖLLŐSI GYÖRGY
2017.06.14 07:17 Frissítve: 2017.06.14 07:18

Matthäus: Juniorcsapattal nem lehet kiállni

A világ- és Európa-bajnok, 150-szeres német válogatott Lothar Matthäus évek óta Budapesten él, ám nemcsak emiatt követi figyelemmel a magyar futballt, hanem azért is, mert 2003 és 2005 között válogatottunk szövetségi kapitánya volt. Őt kérdeztük az Andorra elleni 0–1-ről, amely a magyar futballt ismét a feje tetejére állította. A korábbi magyar szövetségi kapitány szerint a válogatottnak mindig a lehető legerősebb összeállításban kell pályára lépnie a tétmérkőzéseken.

Az Eb-n még remek munkát végzett Bernd Storck ugyancsak német elődje, Lothar Matthäus szerint (Fotó: Imago)

 

– Látta a mérkőzést?
– Nem láttam, külföldön nyaralok, de természetesen olvastam az eredményt, képben vagyok – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére a német legenda.

– Mit szól hozzá?
– Nagy szégyen a magyar futballnak. Még akkor is, ha minden ellenfelet komolyan kell venni a mai labdarúgásban, de egy néhány ezer lakosú miniállam csapatától kikapni szégyen, főleg a tavalyi remek Eb-szereplés után. Nem láttam a meccset, de mentális problémát sejtek, ha nem sikerült behúzni ezt a mérkőzést.

– Sokan pihentek vagy hiányoztak a nagyobb nevek közül.
– Mi az, hogy nagyobb nevek? A kapitány feladata a legerősebb csapatot összeállítani.

– Tett egy gesztust a Ferencvárosnak, a nemzetközi kupaszereplés miatt nem vette igénybe a klub játékosait.
– Természetes, hogy együtt kell működni a klubokkal, Thomas Dollt, a Ferencváros edzőjét én is jól ismerem, de első a nemzeti csapat érdeke, a válogatott szereplése kell hogy legyen a prioritás. Amikor én voltam szövetségi kapitány, nem segített senki, nem álltak mögém a klubok, sem a kormány, sem a szövetség. Most minden feltétel adva van a jó szerepléshez, pompás infrastruktúra, gazdag szövetség, elnöki, miniszterelnöki támogatás. De ezzel a lehetőséggel élni kell. Nem lehet juniorcsapattal kiállni senki ellen, Andorra ellen sem egy vébéselejtezőre. Magyarország nem Németország. Németország megteheti, hogy nélkülözi a legjobbakat, Magyarország nem. Sajnálom a magyar futballt, de ez az edző hibája.

– Egy német edzőé.
– Akit nem ismerek, ezért nem akarok többet beszélni róla, az Európa-bajnokságra sikerrel juttatta ki a csapatot, a földrész legjobb huszonnégy csapata közé, ahová az új szabály miatt más kis csapatok is eljuthattak, Albánia, Izland, Wales, Észak-Írország.

– De ott is csoportelsők lettünk, és a legjobb tizenhat között is ott voltunk.
– Való igaz, jó munkát végzett, minden klappolt, de mindez tavaly volt, s gondolni kellett volna a folytatásra is. Dárdai Pállal kezdődtek a sikerek, mindenki elégedett volt a csapat szereplésével, aztán ő javasolta Storckot, akivel folytatódtak a sikerek.

– Tudomásunk szerint sportigazgatónak javasolta, nem kapitánynak.
– Lehet, de valaki mégiscsak szerződtette, nagy fizetésért. Ismerem a számokat... A magyar futball szurkolójaként azt mondom, első a válogatott, mindenkinek kötelessége támogatni a nemzeti csapatot, amelynek mindig a legjobb formában és összetételben kell kifutnia a pályára a tétmérkőzéseken. A válogatott érdekeit egyetlen klubcsapat érdekei sem előzhetik meg. Ha nyer a válogatott, mindenki örül, nem számít, hogy egyik vagy másik klubnak szurkol. Így viszont közös a szégyen…

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.