Az U-válogatottjaink és az utolsó percek – Sanchóék ellen is kapituláltunk már

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.03.31. 18:37
Bár matematikailag az U17-es válogatottnak még maradt minimális esélye az Eb-kvalifikációra, reálisan nézve egyik korosztályos labdarúgó-válogatottunknak sem sikerül idén kivívnia a kontinenstornán való szereplést jogát. Összeállításunkban átnézzük a korosztályos válogatottak Eb-selejtezős meccseit az elmúlt évekből. Kiderül, hogy az U19-eseknél a törökök ellen az utolsó tíz percben bekövetkező rövidzárlat nem példa nélküli az elmúlt éveket tekintve.
A szlovákokat legyőzte szerdán a magyar U17-es válogatott, de ez is kevés lehet az Eb-hez (Fotó: MLSZ)
A szlovákokat legyőzte szerdán a magyar U17-es válogatott, de ez is kevés lehet az Eb-hez (Fotó: MLSZ)
A szlovákokat legyőzte szerdán a magyar U17-es válogatott, de ez is kevés lehet az Eb-hez (Fotó: MLSZ)

U17 – NÉHA SIKERÜL KIVÍVNI AZ EB-SZEREPLÉST

Az elmúlt éveket nézve csak az U17-es korosztályban tudtunk selejtezőn keresztül kijutni a minden évben megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra (2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt törölték a tornát). Ennek az az egyik fő oka, hogy 2015 óta 16 csapat szerepel az U17-es Eb-n, így az elitkörös selejtezőkből a csoportokból az első mellett hét 2. helyezett is továbbjuthat.

Legutóbb 2019-ben, a most már az U21-es válogatottban szereplő Balogh Botondot, Major Sámuelt és Németh Andrást felvonultató generáció szerepelt U17-es Eb-n, és Preisinger Sándor csapata a kontinensbajnokságon kivívta a brazíliai világbajnokságon való szereplés jogát is, ugyanabban az évben, de a vb-n már nem jutott tovább csoportjából, az utolsó tíz percekben három gólt is kapott, és úgy zárta egy ponttal a tornát, hogy mindhárom csoportmeccsén megszerezte a vezetést.

Két évvel korábban a Szoboszlai Dominik, Schön Szabolcs (ők azóta a felnőttválogatottban szerepelnek) és Csoboth Kevin nevével fémjelzett csapat jutott ki az U17-es Eb-re, a csoportjából is továbbjutott, de a franciák elleni vb-kvalifikációs meccset elveszítette Szélesi Zoltán együttese. Ezen két, közelmúltbeli Eb-szereplés előtt 2006-ban jutott ki a Gulácsi Pétert is soraiban tudó magyar csapat az U17-es, akkor még nyolccsapatos tornára.

Idén az újra Szélesi Zoltán vezette U17-es válogatott megint közel került az Eb-hez, olyannyira, hogy a Szlovákia elleni, szerdai 3–1-es győzelemmel és a hollandiai 2. hellyel matematikailag még maradt is esélye, hiszen a nyolc csoport legjobb hét 2. helyezettje kijut a nyári izraeli tornára. Csakhogy a csoportmásodikok sorrendjének kialakításánál csak az első és a harmadik helyezettek elleni meccsek eredményét veszik figyelembe, és ebben a tekintetben a magyar válogatott nem áll jól. Az elsőként végző hollandoktól 2–0-ra kikaptunk, a harmadik görögökkel 1–1-re végeztünk, így mínusz kettes gólkülönbséggel egy pontot viszünk az összevetésbe. Sajnos hat csoportmásodik is jobb a magyar válogatottnál, mert legalább három pontot szereztek. A 6. csoport (Olaszország, Ukrajna, Koszovó, Lengyelország) küzdelmeit a tervek szerint április második felében rendezik meg, az ottani leendő másodiknak a miénknél rosszabb mérleget kell produkálnia, hogy Bodnár Gergőék jussanak ki az Európa-bajnokságra.

Az U17-es korosztályban az elmúlt tíz évben 2013-ban álltunk még nagyon közel az Eb-szerepléshez, amikor Telkiben a második perctől vezettünk a sorsdöntő meccsen a svédek ellen – a jelen felnőttválogatottjából Gazdag Dániel, Kecskés Ákos és Nagy Ádám is játszott azon a meccsen –, de a rendes játékidő hosszabbításában kapott góllal a skandinávok döntetlenre mentették a meccset, így ők jutottak tovább. A hajrában elbukott sikerek között említhetjük még a 2015-ös selejtezőt is, akkor már az elitkört megelőző fordulóban a grúzok és a szlovákok is a hosszabbítás perceiben egyenlítettek ellenünk.

U17-ES EB-SELEJTEZŐ, ELITKÖR
Magyarország–Szlovákia 3–1
(Lisztes 3., Komlósi 24., Pesti 62., ill. Bodnár 12. – öngól)
Görögország–Magyarország 0–1 (Kitreszosz 30., ill. Komlósi 90+3.)
Hollandia–Magyarország 2–0 (Slory 4., Babadi 71.)
Az A-csoport végeredménye:
1. Hollandia 5 pont (3–1), 2. Magyarország 4 (4–4), 3. Görögország 3 (2–2), 4. Szlovákia 2 (3–5)

U19 – AZ UTOLSÓ TÍZ PERCBEN ELÚSZÓ SIKEREK

A Tímár Krisztián vezette U19-es válogatott most az elitkörben két forduló után négy ponttal, jobb gólkülönbséggel vezette csoportját Izrael és Skócia előtt. Az utolsó fordulóban a törökök ellen is vezetett még a 80. percben is. Az utolsó tíz percben azonban két gólt kapott, a másodikat a 94. percben, így 2–1-re kikapott, és csak a második helyen végzett, tehát lemarad az idei, szlovákiai Eb-ről.

„Elfáradtunk, nem bírtuk az iramot. Nem tudtunk ugyanúgy játszani, mint az elsőben. Megterhelő heten vagyunk túl, sorozatterhelés, kétnaponta mérkőzéseket játszottunk. Olyan iramú meccseket, amelyeket a játékosaink nem tapasztalnak azokban a bajnokságokban, amelyekben szerepelnek, vagy nem játszanak eleget. Sajnos a mérkőzéshiány kijött a második félidőre, a fáradtság pedig hibákat szült. Ebben a csapatban vannak karakterek, egyéniségek, az lenne jó, ha minél többet és minél magasabb szinten játszanának. A magyar foci jövője az lenne, ha elkezdenénk a fiatalok felé nyúlni, lehet rájuk építeni” mondta a törökök elleni vereség után Tímár Krisztián szövetségi edző.

A szakvezető által megfogalmazott erőnléti probléma és ebből következő, a mérkőzések hajrájában jelentkező mentális fáradtság, koncentrációs nehézség, illetve az, hogy az utánpótláskorú fiatalok itthon nincsenek folyamatosan olyan terheléshez szokva, amit a nemzetközi szint már 18 éves korban is megkövetel (mert nincsenek folyamatosan játékban, felnőttek között), nem új keletű probléma.

A magyar U19-es válogatott önerőből legutóbb 2008-ban tudott eljutni a szintén évente megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra, amikor a már említett, Gulácsi Péter mellett mások mellett Németh Krisztiánt és Koman Vladimirt is soraiban tudó, Sisa Tibor vezette csapat harmadik lett Csehországban. Ezt követően 2014-ben szerepelt újra a nyolccsapatos Eb-n, akkor rendezőként és a csoportban elért harmadik helyével sikerült kivívnia a következő évi U20-as vb-szereplést. Az Eb-n még Mészöly Géza irányításával szerepelt a csapat, a 2015-ös új-zélandi vb-n pedig már Bernd Storck ült a kispadon. Azon a vb-n már lesújtott az utolsó percek átka, hiszen a nyolcaddöntőben, a később világbajnok szerbek ellen 1–0-ra még vezettünk a 90. percben, aztán a 91. percben egyenlített ellenfelünk, majd két perccel a hosszabbítás vége előtt, a 118. percben öngóllal fordított is. Ott tipikusan olyan koncentrációs hibák döntöttek a szerbek javára, melyek abból következhettek, hogy Talabér Attiláék itthon nem voltak ahhoz a terheléshez szokva, amit az a mérkőzés jelentett számukra. Pedig abban az együttesben már többen ott voltak a jelenlegi A-válogatottból, Kecskés Ákos, Nagy Ádám, Sallai Roland, de említhetjük a jelenleg hosszú sérülése után lábadozó Kalmár Zsoltot is.

Aztán 2018-ban, az elitkörben, a Bolla Bendegúzt és Schäfer Andrást is soraiban tudó magyar csapat egy félidő után Bévárdi Zsombor góljával 1–0-ra vezetett a többek között Jadon Sanchót, az azon a meccsen két gólt szerző Arsenal-csatárt, Reiss Nelsont, valamint a ma már BL-győztes Jason Mountot és Reece Jamest is pályára küldő angolok ellen. A szigetországiaknál a második félidőben Nelsonon kívül Mount és Sancho is betalált, a mieink az utolsó tíz percben két gólt is kaptak, így 4–1-es vereséget szenvedtek. Ráadásul az utolsó fordulóban még a lettektől is kikaptak 3–2-re – méghozzá úgy, hogy a 88. percben még vezettek 2–1-re.

U19-ES EB-SELEJTEZŐ, ELITKÖR
Magyarország–Izrael 0–0
Magyarország–Skócia 3–0
(Németh D. 31., 36. – az elsőt 11-esből, Horváth R. 74.)
Magyarország–Törökország 1–2
(Benczenleitner 22., ill. Akgün 81., Elmaz 90+4. – 11-esből)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. IZRAEL 3 2 1 4–1 7
2. Magyarország 3 1 1 1 4–2 4
3. Törökország 3 1 2 4–6 3
4. Skócia3122–53

U21 – TÁVOL AZ EB-TŐL

Az U21-es korosztály a jelenlegi lebonyolítási rendszerben eddig csak egyszer szerepelt korosztályos Eb-n, tavaly, társrendezőként, amikor pont nélkül zárt a csoportjában. Méghozzá úgy, hogy a románoktól a 87. percben kapott góllal szenvedett vereséget, a hollandoktól pedig két gólt kapott az utolsó három percben a 6–1-re elveszített meccsen.

Életkorban ez a korosztály van legközelebb a felnőttválogatotthoz, nem véletlen, hogy U21-ben még csak a selejtezőből való továbbjutás közelében sem voltunk az elmúlt években. Az U21-es Eb-t 2015-ig nyolc, 2017-ben és 2019-ben 12, tavalytól pedig 16 csapattal rendezik kétévente.

A márciusi Eb-selejtezőkön San Marinót megvertük, Lengyelország ellen pedig a 95. percben kapott góllal végeztünk 1–1-re, de igazából ha azt a meccset megnyerjük, négy forduló után akkor is csak a 4. helyen állnánk csoportunkban a németek, az izraeliek és a lengyelek mögött. Így egy győzelemmel is csak a matematikai esély lett volna a pótselejtezőt jelentő 2. hely elérésére.

U21-ES EB-SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 7–8. FORDULÓ

Lengyelország–Magyarország 1–1
(Skóras 90+5. – 11-esből, ill. Németh A. 35.)
Magyarország–San Marino 4–0 (Németh A. 5., 13., Iyinbor 44., Major S. 80.)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 8 7 1 26– 8 +18 21
2. Izrael 8 5 1 2 17– 9 +8 16
3. Lengyelország 8 4 3 1 20– 7 +13 15
4. MAGYARORSZÁG 8 3 2 3 14–13 +1 11
5. Lettország 8
1 1
6 4–17 –13 4
6. San Marino 8
1
7 0–27 –27 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik