Gyász: meghalt Barcelonában Czibor Zoltán első felesége

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2023.02.01. 20:12
null
Czibor Zoltán és Gergely Írisz
Barcelonában, életének 89. évében elhunyt Gergely Írisz, a legendás Czibor Zoltán első felesége, öt gyermekük édesanyja – értesítette lapunkat a családtól kapott információ alapján Vizeli Csaba, a komáromi Magyarock Dalszínház vezetője, a Czibor, a Rongylábú című musical író-rendezője.

„Ketten együtt nem voltunk negyvenévesek" – emlékezett az 1950-ben, nem éppen veszélytelen módon a Szent István Bazilikában tartott esküvőjükre Czibor Zoltán, arra utalva, hogy 21 éves volt, amikor összeházasodtak, felesége, Gergely Írisz pedig mindössze 16.

Három gyermekük, Írisz, Erzsébet és Zoltán Magyarországon született, iker lányaik, Emese és Ildikó már a spanyolországi emigráció idején. Miután a határról többször visszafordították őket, 1956 decemberében kijutott Bécsbe Czibor Zoltán felesége és gyermekei, hogy csatlakozzanak a Nyugat-Európában túrázó Honvéd-játékosokhoz (később Czibor húga, az otthonról 12 évesen elszökő Erzsébet is csatlakozott a családhoz). Rövid ideig Bécsben és Rómában éltek, majd Barcelonában telepedtek le, ahol a FIFA másfél éves eltiltásának leteltével Czibor Zoltán – Kocsis Sándorral együtt csatlakozva a már évek óta ott játszó Kubala Lászlóhoz – az FC Barcelona játékosa lett 1958-ban és kétszer nyert a klubbal spanyol bajnoki címet, egyszer Vásársárosok-kupáját és a Bajnokcsapatok Európa-kupájának döntőjébe is eljutott (gólt is szerzett a Benfica ellen 3:2-re elveszített mérkőzésen a berni Wankdorf Stadionban, ahol azelőtt – noha ugyancsak gólt lőtt – a magyar válogatottal is 3:2-re veszítette el a világbajnoki döntőt 1954-ben).

A lányuk, Írisz elsőáldozásán a család, már Barcelonában
A lányuk, Írisz elsőáldozásán a család, már Barcelonában

A házaspár viharos kapcsolata a hatvanas években megromlott, külön költöztek, majd hivatalosan is elváltak, hosszú évekig pereskedtek, többek között a barcelonai Kék Duna bár tulajdonjogáért. Gergely Írisz évtizedekig élt egyik lányával Mallorca szigetén, ahol visszavonulásáig idegenvezetőként dolgozott. A sajtó minden megkeresését elutasította, senkinek sem beszélt Czibor Zoltánnal közös életéről, a róla készült életrajzi filmek és könyvek egyikében sem szólalt meg, volt férje 1997-es temetésére sem utazott Komáromba, ahova az Aranycsapat balszélsője az 1992-es barcelonai olimpia után végleg hazaköltözött, s ahol újra megnősült.

Gergely Írisz életének utolsó éveit Barcelonában töltötte, lányai ápolták. Még nem volt két hónapja, hogy elsőszülött leánya, az ő keresztnevét öröklő Czibor Írisz 2022. november 25-én, a 6:3 évfordulóján 71 éves korában Barcelonában elhunyt, idén január 23-án az édesanyja is követte őt.

Czibor Zoltán és Gergely Írisz esküvője 1950-ben a Szent István Bazilikában
Czibor Zoltán és Gergely Írisz esküvője 1950-ben a Szent István Bazilikában
A Kék Duna bár előtt Czibor Zoltán (balról a második) a feleségével
A Kék Duna bár előtt Czibor Zoltán (balról a második) a feleségével
A strandon készült fotón Czibor Írisz homokozik a szülei társaságában
A strandon készült fotón Czibor Írisz homokozik a szülei társaságában

 

Fotók: FC Barcelona, Klapka György Múzeum (Komárom) és Szöllősi György: Czibor – Dribli az égig című könyve

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik