Sepsi: Tamás Márk és Varga Roland bemutatkozásra vár

CSINTA SAMUCSINTA SAMU
Vágólapra másolva!
2022.10.01. 09:43
null
Tamás Márk a lengyel Slasktól szerződött a Sepsihez (Fotó: Sepsi OSK)
Két többszörös magyar válogatott játékos erősíti néhány hete a Sepsi OSK együttesét. Tamás Márk és Varga Roland érkezése elvileg független egymástól, de aligha hatott „lebeszélően” a hír Vargára, hogy a középhátvéddel együtt próbálhatja ki a székelyföldi életet és a román labdarúgást.

Két, külföldi ajánlatra váró futballistát sikerült „levadásznia” az elmúlt időszakban Hadnagy Attilának, a Sepsi OSK sportigazgatójának.

„Miután »eladtuk« csapatkapitányunkat, Bogdan Mitreát, sürgősen szükségünk volt egy ballábas középső védőre, ugyanakkor szélsők tekintetében is bajban voltunk, Varga Ronaldnak pedig már semmit sem kell bizonyítania. Legfeljebb azt, hogy a Sepsi OSK-nak is meghatározó játékosává tud válni. Ebben bízunk, illetve biztosak vagyunk benne” – mondta a klubvezető.

A két futballista külön utakon érkezett az elmúlt romániai futballidény kétszeres kupagyőzteséhez, annyi azonban közös kettejük nyarában, hogy mindketten csapat nélkül próbáltak edzésben maradni, miközben a játékosügynökök ajánlatára vártak. Az egyszeres válogatott Tamás Márk két wroclawi év után Miskolcon edzett két és fél hónapon át, és azt mondja, nem tud elég hálás lenni a Diósgyőrnek, hogy befogadták őt. Persze nem minden előzmény nélkül, hiszen a Slaskhoz való szerződése előtt Tamás öt éven át futballozott a piros-fehér csapatban.

„A nyár folyamán igyekeztem maximális erőbevetéssel végezni a dolgomat, de azért az ilyen helyzet mégsem az igazi, hiszen a csak a játék során kialakuló élességre egyszerűen nem tehettem szert – mondta. – Épp egy másik külföldi szerződési ajánlatról derült ki, hogy nem az igazi, amikor megkerestek a Sepsitől. Tudtam róluk, hogy két kupát is nyertek az elmúlt szezonban, és nagyon szimpatikus volt a Hadnagy Attila által felvázolt továbblépési terv is. Hamar megegyeztünk, szeptember 2-a óta itt edzem, úgy érzem, felkészülésben is sikerült utolérnem magam és a csapatot, és már nagyon várom, hogy ezt a pályán is megmutathassam.”

Varga Roland a Sepsi OSK történetének legnagyobb arányú győzelme, a Botosani elleni 7-0 napján érkezett Háromszékre, így euforikus hangulatba csöppent.

„Nagyon tetszett, amit láttam, még akkor is, mindenki tisztában van vele, hogy egy kivételesen sikeres meccsről beszélhetünk – mondta a 24 válogatottságát az FTC színeiben elérő csatár. Természetesen nem hagyhatta ki a Tamás Márk irányába tett utalást sem. – Amúgy én is játszottam már 7-0-s meccsen, úgy emlékszem, Márk akkor az ellenfél csapatában futballozott.”

A csapatba kerülési esélyeit amúgy roppant „szikáran” kezeli: szüksége van még némi időre, míg megfelelő erőállapotba kerül, de a megkapja a lehetőséget, mindent megtesz, hogy hosszú távon éljen vele.

„Úgy érzem, szeretni fogom a Sepsi OSK labdát megbecsülő, sokat járató játékát, de természetesen nem az én dolgom a csapat taktikájának alakítása, én majd igyekszem azt a feladatot ellátni, amit Bergodi mester rám bízik.”

Varga Roland is bemutatkozhat vasárnap (Fotó: Sepsi OSK)
Varga Roland is bemutatkozhat vasárnap (Fotó: Sepsi OSK)

Mindketten első ízben járnak Erdélyben, és az első benyomások több mint kedvezőek.

„Ha előzetesen voltak is információink róla, azért egészen más szembesülni azzal, hogy olyan városban élünk, ahol mindenki magyarul beszél, és a kivétel nélkül nagyon kedvesek – osztotta meg Tamás Márk, aki Varga Rolanddal együtt családostól, párostól kertes házban lakik a háromszéki főváros szélén. – Máris nagyon szeretjük itt, már csak a helyemet kell kivívnom és megtartanom a csapatban, hozzájárulva a csapat célkitűzéseinek eléréséhez.”

Hasonlóan imponálónak találják a felkészülési és játékkörülményeket is, azt mondják ezen akár a bajnoki cím megszerzése sem múlna. Ha elődje, Mitrea szabadrúgáslövő szerepére nem is vágyik Márk, a szögleteknél rendre ott lesz az ellenfél kapuja előtt, de mindenekelőtt védőfeladatának ellátásával igyekszik emlékezetest alkotni. Csatártársa, Varga Roland persze sokkal többször szeretne felbukkanni a másik kapu előtt, és gólokkal, gólpasszokkal hozzájárulni minél több győzelemhez.

Nem aggasztja őket a romániai pályákon az utóbbi időben egyre hangsúlyosabban megnyilvánuló magyarellenesség sem.

„A bekiabálásokat amúgy sem értjük, a feliratokra nem figyelünk, végezzük majd a dolgunkat. Engem amúgy az ellenséges hangulat egyenesen motivál, még több dacot és energiát gerjeszt bennem. Szóval felőlem csak nyugodtan...” – reagált a felvetésre a középhátvéd. Sokkal fontosabbnak tartják, hogy az első tapasztalatok szerint remek tárak közé kerültek, Cristiano Bergodi hosszabb és intenzívebb edzéseire pedig, azt tartják, egyenesen szükségük van.

A két játékos ugyan szívesebben lett volna jelen a Puskás Aréna gyepén, de a távolból is igyekeztek kiszurkolni a magyar válogatott továbbjutását. Hogy nem sikerült, pillanatnyi csalódás, ám így is minden elismerésük a társaknak. Abban egyetértenek, hogy a jelenlegi magyar válogatott legnagyobb erénye az egység, a baráti szellem, és remélik, hogy a Sepsi OSK-nál nyújtandó játékuk révén hamarosan újra a bőrükön érzik a válogatott öltözőjének hangulatát. Varga elmondta, hogy Marco Rossi megnyugtatta: ha rendszeresen játszik és jó formába lendül Sepsiszentgyörgyről is vezet út a válogatottba.

A válogatott programok miatti szünet után a Sepsi OSK vasárnap Medgyesen folytatja a bajnoki szereplést a Superligában a meglepően jól rajtoló újonc, a nagyszebeni FC Hermannstadt ellen. Hadnagy Attila nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Tamás Márk akár már most megmutathassa magát, szerinte azonban Varga Rolandnak azonban még időre van szüksége, míg eléri a megfelelő felkészültségi szintet. Az irántuk megnyilvánuló bizalom, a szurkolói érdeklődés határtalan, a drukkerek kimondottan díjazzák, hogy végre magyar futballista is pályára léphet kedvenceik között. A többi már csak Tamás Márkon és Varga Rolandon múlik.

ROMÁN LIGA 1
12. FORDULÓ
VASÁRNAP
12.00:
FC Hermannstadt–Sepsi OSK – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik