BORSOS LÁSZLÓ
2021.08.11 06:58 Frissítve: 2021.08.11 06:58

Légiósok: egy magyar cowboy Dallasban – Schönnek passzol a kalap

Az Austin elleni bajnoki legjobbjának választott szélső elkapta a fonalat, a legutóbbi négy fordulóban négy gólpasszt adott – jó döntést hozott a Dallasba szerződéssel.

 

Schön megtartaná a kalapot (Fotó: Dallas FC)


Az FC Dallasban szereplő Schön Szabolcsot a legutóbbi, Austin elleni bajnokin nyújtott teljesítménye elismeréséül a mérkőzés legjobbjának választották, s hagyomány, hogy a címet elnyerő futballista cowboykalapot kap ajándékba. Az MTK-tól májusban érkező ballábas szélső két gólpasszal járult hozzá együttese sikeréhez, amely 2–0-ra nyerte meg a texasi rangadót.

„Kicsit nagy rám a kalap, de majd belenő a fejem – mondta a Nemzeti Sportnak Schön Szabolcs, akit az MLS a játékhét csapatába jelölt.  – A stadionban helyet foglaló szakértői csoport dönt arról, ki kapja meg. Az egyik videoelemzőnk szerint megtarthatom az ajándékot, de egy másik azt mondta, szombatra, a következő hazai meccsünkre vissza kell hoznom, mert mindig az aktuális bajnoki legjobbja viheti haza. A problémát nyilván úgy hidalhatom át, ha fordulóról fordulóra én nyerem a meccs embere címet, úgyhogy erre hajtok. De komolyra fordítva a szót, nagyszerű érzés volt, amikor a lefújás után bemondták a nevemet, hogy engem választottak meg.”

A húszéves labdarúgó elmondta, az első játékrészben csapatának és neki sem ment a játék, de a félidőben mintha kicserélték volna a társaságot, s az ő teljesítménye is feljavult. Több jó csele és átadása volt, s két gólpasszal vette ki a részét a győzelemből - ez volt idénybeli kilencedik mérkőzése a Dallasban.

„Az edzőnk az első perctől kezdve azt sulykolja belém, legyek türelmes, mert megvan a tehetségem, hogy bekerüljek a csapatba – folytatta a háromszoros válogatott játékos. – Öt fordulóval ezelőtt megemlítette, készülődjek, mert úgy látja, lassan elérkezik az ideje, hogy kezdjek. Jól szálltam be a Colorado ellen, úgyhogy a következő bajnokin már kezdtem, s azóta rendre a kezdőcsapat tagja vagyok. A legutóbbi négy játéknapon négy gólpasszt adtam, már csak a gól hiányzik, de nem stresszelek emiatt. ”

A Nyugati főcsoport kilencedik helyén álló Dallas a legutóbbi öt meccséből négyet megnyert, így minden esélye megvan rá, hogy az első hétben végezve kivívja a rájátszásszereplés jogát.

„Hasonló stílust képviselünk, mint az MTK. Letámadásra építünk, próbáljuk a földön tartani a labdát, hátulról, rövid passzokkal építjük fel akcióinkat. Talán ezért sem volt annyira nehéz elkapnom a fonalat, de természetesen meg kellett szoknom az új taktikai elemeket. Az ellenféltől függ, milyen játékot kér tőlem Luis González vezetőedző: ha öt védő ellen támadunk, a szélen kell maradnom, viszont ha négyvédős felállással találjuk szembe magunkat, szabadabb, kötetlenebb a szerepköröm. Fiatalok a támadóink, mindenki velem egykorú vagy fiatalabb nálam, bátran bevetik az ígéretes játékosokat.”

Kérdésként szokott felvetődni, jó döntést hoznak-e labdarúgóink, akik az Egyesült Államokba szerződnek. Ugyanis kevés példát találni, aki visszatérve az öreg kontinensre meghatározó bajnokságba tudott szerződni. Schön Szabolcs a három hónapos amerikai tapasztalatai alapján úgy látja, megérte elfogadnia a dallasi ajánlatot.

„Az MLS jó bajnokság, lendületesek a játékosok, gyorsan kell döntéseket hoznom, fejlődhetek. Mindenki győzni akar, ez a mentalitás jellemzi a ligát. Védekezésben még mindenképpen fejlődnöm kell, mivel a hátvédek jellemzően felfutnak kísérni a támadásokat, ezért nekünk, szélsőknek gyakran vissza kell érnünk segíteni a védekezést, ami sok energiát felemészt. Könnyen beilleszkedtem, nyelvi problémáim nincsenek, a csapattársakkal hamar megtaláltam a közös hangot a pályán és azon kívül is. A város is tetszik, feltalálja magát itt az ember, sok a programlehetőség. Megérte ide szerződnöm, jó döntést hoztam, s bízom benne, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány számít rám a világbajnoki selejtezőben is.”

2023.05.12 00:14:14

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kirajzolódik, milyen alapvetések szerint kellene működniük az utánpótlás-akadémiáknak.

2023.05.05 20:02:43

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mindenhol kapott valamit, amit már most nagyszerűen hasznosít.

2023.04.05 15:24:13

Légiósok nemzetisport.hu

Bolla Bendegúzék a Young Boys otthonába látogatnak.