Edzősors: Nem volt tisztességes az eljárás a Debrecennél – Kondás Elemér

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.11.07. 10:28
null
Kondás Elemér hét év elteltével is az eddigi utolsó magyar edző, aki bajnoki címet ünnepelt az NB I-ben (Fotó: Török Attila)
A jelenleg a labdarúgó NB II-ben szereplő és az első osztályba feljutni kívánó Diósgyőr vezetőedzőjével, Kondás Elemérrel készített interjút az Origo. A szakember beszél a debreceni menesztéséről, az első és a másodosztály közti különbségekről, valamint a magyar futball helyzetéről is.

 

Kondás Elemért először az NB I és az NB II közti különbségekről faggatták.

„A másodosztályban minden meccsen, minden egyes labdáért, minden egyes pozícióért óriási küzdelem zajlik. No, nem mintha az NB I-ben nem így lenne, de ott sokkal jobban dominál a játék. Az NB II-ben vannak olyan csapatok, amelyek eleve úgy építik fel a játékoskeretüket, hogy szép nagydarab játékosokat raknak be, és főleg a párharcokra helyezik a hangsúlyt. Ebben a bajnokságban mindenki élet-halál meccset csinál azokból a találkozókból, amelyeken az NB I-ből kieső csapatokkal csap össze” – mondta az Origónak Kondás, aki azt is hozzátette, a Diósgyőrnél egyértelmű cél a feljutás, s ezzel a szándékkal érkezett Miskolcra.

Kondás hét év elteltével is az eddigi utolsó magyar edző, aki bajnoki címet ünnepelt az NB I-ben. Ráadásul a vezetőedző először, a 2011–2012–es évadban veretlenül szerzett aranyérmet a Debrecennel.

„Sokszor szembejön ez, pedig hét év telt el azóta. Képzelje, még kvízkérdésben is feltették ezt egy tévés vetélkedőben. Ez azért büszkeség. Hiszen nézze meg, mely csapatok nyertek utánam. A Fradi, a Videoton és a Honvéd. A Honvéd Marco Rossival, a két másik kiemelt klub meg évek óta főleg külföldi szakemberekben gondolkodik. Ha innen nézem a dolgot, még nagyobb dolog az én két bajnoki aranyam Debrecenben.”

A magyar szakember elárulta azt is, kifelé sohasem csinált tragédiát abból, ha elküldték egy csapattól, azonban nem tartja tisztességesnek, ahogyan a Loki a legutóbb bánt vele.

„Nem vártam azt, hogy elküldenek. Nem volt tisztességes az az eljárás – kezdte a tréner, aki 28 évig lakott Debrecenben, sőt a DVSC játékosa is volt, majd elárulta, hogy a csapattal való kiesése vagy a menesztése volt-e fájóbb. – Mind a kettő rossz emlék. A kiesés előtt az utolsó hat meccsen megpróbáltam segíteni a rendkívül nehéz helyzetben lévő csapatnak, s az utolsó pillanatig volt esélyünk a bennmaradásra. A kiesés maga borzalmas volt, mert 1993-tól folyamatosan NB I-es volt a Debrecen. De a menesztésem sem volt felemelő pillanat. Vezettük a bajnokságot, s nem biztos, hogy ez lett volna a megfelelő elintézési mód. Mindegy, túl vagyok rajta.”

Az 58 esztendős vezetőedző kitért a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetére is.

„Vannak jó eredményeink, de ezeket nem tudjuk tartósítani. Hogy miért? Talán tényleg a mentalitásunkban van a hiba. Vannak külföldi ismerőseim, ők mondtak egy nagyon elgondolkodtató dolgot. Ha Magyarországon valaki jól végzi az edzéseket, profi módon él, normálisan eszik, akkor a magyarok rá azt mondják, mekkora profi. Miközben nyugaton ez csak az alap. Nem kezeljük a helyén a sikereket, tán ez a legnagyobb probléma.”

Kondás elmondta a véleményét arról is, a sajtónak miben kellene változtatnia a helyes megítélés érdekében.

„Reálisabban kellene megközelíteni a meccseket. Nyilván, ha az újságírók megkérdezik a játékosokat, hogy ugye nyerni mennek, akkor erre igennel fog felelni. Ki az a hülye, aki azt mondja, hogy nem, nem, a vereségért utazunk. De sokkal jobbat tenne, ha a média is a realitás talaján tudna maradni, s nem kapná el őket a hév – mondta a tréner, aki azt is elárulta, hogy a játékosok is követik a napilapokat. – Ez ma már inkább az internetre korlátozódik. Bármennyire is hihetetlen, én és ők is megnézik az osztályzatokat is.”

Az interjú bővebben ide kattintva elérhető!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik