M. G. 2020.05.20 08:59 Frissítve: 2020.05.20 12:47

Videó: amikor Kuntics egymaga megverte a Vácot, és történelmet írt

A koronavírus megbénította a sportvilágot (bár az lassan már éledezik) – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! Ma a labdarúgó NB I elmúlt 25 évének egyik legkiemelkedőbb egyéni teljesítményére tekintünk vissza.

A Nemzeti Sport 1967 óta osztályozza a játékosok teljesítményét 1-től 10-es skálán. A legkiemelkedőbb produkcióért járó 10-est igen kevesen kapták meg – az elsőre 1972-ig (a Ferencváros játékosa, Páncsics Miklós érdemelte ki) kellett várni. Zoran Kuntics, az akkor a szponzor Parmalat nevét viselő székesfehérvári klub szerb csatára lett az első – és a mai napig az egyetlen – légiós, aki 10-est kapott lapunktól, méghozzá olyan teljesítményért, amihez hasonlót nagyon keveset láthattunk a hazai élvonalban.

Zoran Kuntics a Parmalat játékosaként

Kuntics nemcsak négy gólt szerzett a bajnoki címvédő Vác FC-Samsung elleni mérkőzésen (1995. május 10., a fehérváriak 6–3-ra győztek), hanem két gólpasszt is adott, sőt, utolsó találata előtt maga harcolta ki a büntetőt (lenne rendszer, amelyben ezt is beírnák „asszisztnak” – vagyis saját magának adna gólpasszt, ami nem kis bravúr…).

Koszta János és társai alighanem megjegyezték Kuntics nevét… A támadó a Vidi első játékosa, aki 10-essel zárt NB I-es mérkőzést.

„Én úgy mondanám, hogy valamennyinél szerencsém volt. Az elsőnél Puhalak kiváló labdát adott, csak el kellett húznom a kifutó Koszta mellett. A másodikkal sem volt sok dolgom, Dubecz remekül ívelt be, csak fejelnem kellett… A harmadik azért sikerült, mert szerintem hibázott a váci kapus, a negyedik pedig tizenegyes volt, amit illik berúgni” – mondta a Nemzeti Sportnak a mérkőzés után az igen szerényen nyilatkozó Kuntics, aki saját bevallása szerint felnőtt-találkozón ezelőtt sosem volt ilyen eredményes.

Kuntics a következő idényben már a Ferencváros játékosa volt, kulcsszerepet játszott a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutásban, s a bajnoki címet biztosító gólt is ő fejelte a BVSC ellen.

2023.09.24 22:21:57

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Bedobni egy nevet, amelynek hallatán mindenki homlokára csap...

2023.09.24 14:34:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Dejan Sztankovics és Mátyus János is most debütált új csapatával az NB I-ben, a címvédő örülhetett a végén.

2023.09.24 13:51:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Micsoda mérkőzés volt! Hat gól, büntetők, véleményes piros lap, VAR-vizsgálatok, potya gólok...

2023.09.23 23:56:38

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Meggyőződésem, hogy ez a kulcs. A munkaadóhoz, az egyesülethez, a városhoz, a közeghez fűződő viszony. Az, hogy a helyet, ahol tarthatatlanná vált a helyzetem, legalább kicsit, de inkább nagyon az otthonomnak érzem-e. Mert ha az otthonomban okozok kárt, ha már otthon nem szeretnek, akkor valamit tenni, leginkább menni kell, azért is, hogy egyszer majd újra hazajöhessek.

2023.09.23 15:46:55

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Bognár István és Németh Krisztián szállította a gólokat, a lila-fehéreknek ezúttal semmi sem sikerült.

Ajánló beállításra vár