BORSOS LÁSZLÓ, BABJÁK BENCE 2022.01.27 09:52 Frissítve: 2022.01.27 10:02

NB I: Örülnék, ha állandó bajnokesélyes lenne a Puskás Akadémia – Hornyák Zsolt

A Puskás Akadémia vezetőedzője, Hornyák Zsolt elemezte a Ferencváros elleni egyetlen vereségét, s ahelyett, hogy a címvédő ellen bekkelésre készítené fel csapatát, sokmozgásos, gólra törő játékot, gyors támadásépítést és határozott befejezést vár játékosaitól csütörtökön.     

Hornyák Zsolt bátor futballra sarkallja együttesét (Fotó: Földi Imre)

 

Lehet-e bajnokcsapat a Puskás Akadémia?
– Nagyon óvatosan kezelem a témát. Klubon belül nem került még szóba az aranyérem megszerzése, de nem lenne ellenemre, ha sikerülne... Ehhez azonban stabil háttér kell, s a bajnokság első fordulójától az utolsóig versenyképesnek kell lennünk. Bár tudunk eredményesen játszani, a Ferencváros és a Fehérvár ellen is jó meccseket vívunk, olykor szerényebb képességű csapatok ellen veszítünk értékes pontokat. Ha európai szinten helyt akarunk állni, nem elég fél év a további építkezésre, rengeteg munka vár még ránk. Örülnék, ha a jövőben állandó bajnokaspiránsként emlegetnének minket, de nem ezzel a céllal vágtunk neki ennek az idénynek sem, hanem azzal, hogy nemzetközi kupaindulásra jogosító helyen végezzünk, amellett, hogy fiatal akadémistákat építünk be.

Ugyanakkor nem lehet eltekinteni attól, hogy ha a csapata győz, egy pontra feljön a listavezetőre.
– Igen ám, csakhogy nem a csütörtöki lesz a bajnoki cím szempontjából döntő mérkőzés. Az idény egészét nézve fontosabb, hogy a mögöttünk helyezkedő csapatok ellen jobban teljesítsünk. A Ferencváros az utóbbi években azzal nyert bajnokságot, hogy sorra hozta a „kötelező” meccseket. Szerhij Rebrov irányításával hatból csupán egyszer győzött le minket a Fradi, ám a többi csapat ellen általában magabiztosan nyert, kiegyensúlyozott volt.

 Felcsúton középcsatár kerestetik

A Puskás Akadémiánál úgy döntöttek, ezúttal sem akarják felforgatni a keretet. Úgy vélik, összeállt a csapat, csupán finomhangolásra szorul. Ugyanakkor a tervezett erősítésekkel nem akarnak nyárig várni, tanulva a 2021 nyarán elkövetett hibából, inkább a télen igazolnának. A felcsútiaknak a támadásokat aktívan kísérő, a beadásokban jeleskedő jobb oldali szélső védőre szükségük volt, ezért Kispestről átigazolták az algériai-belga Mohamed Mezgranit. Emellett egy középcsatár szerződtetésén dolgoznak: Libor Kozák  nyakára hoznának egy támadót, ám ez nem könnyű feladat, az együttesnél ugyanis évek óta azon fáradoznak, hogy megtalálják a megfelelő játékost a posztra.     

Minek tulajdonítja, hogy a Ferencváros rendre botlik a PAFC ellen? Amióta ön irányítja az együttest, hét mérkőzésen egy győzelem, öt döntetlen és egy vereség a mérleg.
– Sokat tanultunk abból a bizonyos kettő egyes vereségből. Nagyon mélyen védekeztünk, passzívak voltunk azon az összecsapáson, s bár vezettünk egy nullára, taktikailag Szerhij Rebrov átlátott rajtam, s olyat húzott, amire nem tudtunk reagálni. A vereséget azonban megfelelően elemeztük, s azóta is vigyázunk, nehogy még egyszer esélyt adjunk a Ferencvárosnak. Mozgásban és játékban is jók voltunk a másik hat mérkőzésen, s a motivációval sem volt gond.

Nehezebb felkészülni a Ferencvárosból amiatt, hogy Sztanyiszlav Csercseszov személyében új vezetőedzője van?
– A technika annyit fejlődött a labdarúgásban, hogy mondhatjuk, mindenki ismer mindenkit, mi is tisztában vagyunk az FTC játékosainak stílusával, képességeivel. Bár új vezetőedzője és szakmai stábja van, elsősorban nem arra összpontosítunk, hogy az ellenfelünk mire készülhet, hanem a saját stílusunkat szeretnénk érvényre juttatni.

El lehet vonatkoztatni az ellenfél várható elképzeléseitől, taktikájától egy ilyen erőt képviselő csapat esetében?
– Természetesen, a stábbal odafigyelünk az elemzésre, ám szerepvállalásom első percétől aszerint dolgozom, hogy a csapatom játékát erőltessem rá az ellenfelére, s ne fordítva alakuljon. Tudom, a Fradi ellen ez nehezebb, de a felkészülés során arra fektettem a hangsúlyt, amit mi szeretnénk elérni és játszani.

Az utóbbi időben jól teljesít a Puskás Akadémia a Fradi ellen, csütörtökön is fontos lenne a győzelem (Fotó: Árvai Károly)

A kártyáit nem teregetheti ki, de elárulja, mit ígér csütörtökre?
– Apróságokon múlhat a meccs kimenetele, az nyerhet, aki több váratlant húz a megfelelő pillanatban. Irányításommal minden alkalommal betaláltunk a Ferencváros ellen, ezúttal is gólra törő futballra készülünk. Bekkelést senki se várjon a csapatomtól, ha erre készülnénk, nem nekem kellene ülnöm a kispadon... Rossz lenne, ha nulla nullás döntetlennel végződne a bajnoki, sokkalta jobban élvezhető úgy a meccs, ha potyognak a gólok. Folyamatos mozgást, aktív védekezést, gyors támadásépítést és határozott befejezést várok a játékosaimtól. Színvonalas összecsapásban bízom.

Elégedett a spanyolországi edzőtáborban elvégzett munkával?
– Igen, jól sikerült a felkészülés, azzal együtt is, hogy az edzőmérkőzéseink programja változott. Az első héten zömében erőnléti gyakorlatokat végeztünk, ezért könnyebb ellenfelet kerestünk az első felkészülési meérkőzésekre, ám úgy alakult, hogy a BL-csapat FC Bruges-zsel csaptunk össze. Bár egy nullára kikaptunk, sok fiatal bizonyított, nem volt rossz a játék. Emellett a gibraltári Lincoln, majd hazatérve a Csákvár ellen is hasznos meccset játszottunk. A kellő futómennyiség a játékosok lábában van, a csapatkohéziónak jót tett az edzőtábor. Megfelelő állapotban van a társaság, bizakodva várom a szezonkezdetet!

Lépéselőnyben van csapata annak köszönhetően, hogy – a legtöbb klubbal ellentétben – külföldön készült?
– Nem hiszem, hiszen mi van akkor, ha a koronavírus akkor robban be nálunk, amikor javában zajlik a bajnokság? Ezt az előző idényben már átéltük, rendkívül kellemetlen volt. Minden klubnál felüti a fejét a vírus, éppen ezért fel kell készülnünk arra az eshetőségre is, ha sokan kiesnek a keretből. Ilyenkor váltanunk kell, s ahelyett, hogy pánikolnánk, lehetőséget adunk a fiataljainknak. A tehetségeink jól jöhetnek ki egy ilyen helyzetből, Corbu Marius például járvány sújtotta időszakban mutatta meg magát élesben, s mostanra alapember lett.

Hétfőn megjelenő számunkban Tóth Balázs sportigazgató értékelte a saját nevelésű játékosok beépítését; ön szerint jól állnak ezen a téren?
– Sosem fogok elégedetten nyilatkozni ebben a témakörben, de úgy látom, jobban, mint a múltban, több minőségi saját nevelést hoztunk fel a az első kerethez, mint korábban. Ez azért is lehet, mert kinevezésemkor kevésbé ismertem az akadémistáinkat, mint most. Jelenleg sincs elég fiatal játékosunk, miközben kötelez minket a név is – Puskás Öcsi bácsié nehéz terhet ró rám –, de biztató a jövőképünk. Nagyon sokat segítenek Polonkai Attiláék, akik közvetlen kapcsolatban voltak, vannak a Csákvárt irányító Mónos Tamással, illetve a jelenleg az U19-eseket edző Székely Gáborral. A Puskás–Suzuki-kupa-győztes csapatból négy-öt olyan tehetségünk van, akit fokozatosan beépíthetünk, ám mivel nagy célokért küzdünk, idényenként két fiatalnál nehezen

Az infografikára kattintva megtekintheti nagyobb méretben is

VÉCSEI BÁLINT SZERINT   ERŐNLÉTILEG ÉS TAKTIKAILAG IS FEJLŐDNIE KELL   A FRADINAK...  

A bajnoki címvédő Ferencváros középpályása elmondta, a télen kinevezett Sztanyiszlav Csercseszov nem kilencven, hanem százhúsz percre tervez.

SZTANYISZLAV CSERCSESZOV – A FERENCVÁROS VEZETŐEDZŐJE
A felkészülés kezdete óta bőven volt lehetőségem megismerkedni a játékosokkal, igaz, hárman jelenleg is az Afrika-kupán szerepelnek, így nem tudtunk teljes kerettel készülni. Nem volt egyszerű az alapozási időszak, néhányan többet, mások kevesebbet edzettek az utóbbi hetekben, ennek ellenére felkészültünk a Puskás Akadémia elleni első feladatra. Nem minden labdarúgóra számíthatok csütörtökön sem, de legalább már nagyobb létszámban tudunk együtt készülni. Megvan a taktikánk, bízom benne, hogy a pályán is véghez tudjuk vinni a megbeszélteket.

Ideálisnak távolról sem nevezhetjük a Ferencváros téli felkészülését, néhány élvonalbeli csapathoz hasonlóan a bajnoki címvédő hétköznapjait is megkeserítette a koronavírus. Az együttesnek a megbetegedések miatt le kellett mondania a betervezett spanyolországi edzőtáborát, a télen kinevezett szakvezető, Sztanyiszlav Csercseszov a tavaszi szezon kezdete előtt mindössze egy felkészülési mérkőzésen tesztelhette „élesben” a labdarúgókat (múlt szerdán a DAC 2–0-ra nyert a Fradi ellen). Ráadásul az együttes három alapembere, Samy és Ryan Mmaee, valamint Aissa Laidouni az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepel, ezért egyelőre egyikőjükre sem számíthat az orosz szakember.

„A koronavírus miatt nehézkesen indult a közös munka, az Afrika-kupán szereplő játékosokat nem számolva a téli felkészülés utolsó hetében tudtunk először teljes létszámmal készülni – mondta a Nemzeti Sportnak Vécsei Bálint, a Ferencváros 28 esztendős középpályása. – Az új szakvezető nyilván új impulzust ad a csapatnak, ám némi balszerencse, hogy a vírus miatt a tervezettnél kevesebbet tudott együtt dolgozni velünk. Úgyhogy most az volt a lényeg, hogy mindenki a lehető leghamarabb visszatérjen, és fizikailag megfelelően felkészüljünk. A csütörtöki, Puskás Akadémia elleni meccsen kiderül, milyen az erőnlétünk, az viszont biztos, hogy hosszú távon ezen a téren változás várható. Sztanyiszlav Csercseszov az elején elmondta, hogy megnézte az őszi meccseinket, és két területen mindenképpen javulást vár tőlünk, az egyik az erőnlét. Kiemelte, hogy a Ferencvárosnak nem kilencven, hanem százhúsz percen keresztül kell ugyanolyan magas szinten futballoznia. A másik a szervezettség, vagyis taktikai szempontból is fejlődnünk kell. Nem ígérhetem, hogy a nehézkes felkészülés után csütörtökön már mindkét téren látható lesz az előrelépés, de hosszú távon ez a cél.”

NS-SZAKÉRTŐ – MÁTYUS JÁNOS, KORÁBBI 34-SZERES VÁLOGATOTT JÁTÉKOS, EDZŐ
  Különleges a helyzet: három nap alatt két, speciális okból fontos mérkőzéssel kezd a Ferencváros. A bajnok és listavezető számára mindenhol a győzelem a cél, és azt is tudjuk, egy új edzőnek rendkívül meghatározó a belépő, vagyis Sztanyiszlav Csercseszov izgalmas napok elé néz. A Puskás Akadémia elleni mérkőzés szakmailag érdekes: Felcsúton régóta Hornyák Zsolt a tréner, stabilitás, kiszámíthatóság jellemzi a csapatot, míg senki sem tudja, milyen Fradit látunk majd egy közvetlen, erős rivális ellen pályára lépni. Aztán azonnal jön az újpesti mérkőzés, amely meg a szurkolóknak fontos, vagyis néhány nap alatt a hat bajnoki pontnál sokkal többet nyerhet az orosz edző, ugyanígy fájdalmas sebeket lehet kapni e két mérkőzésen. És akkor arról nem beszéltünk, hogy a Fradi három meghatározó játékosa az Afrika-kupán szerepel, jó eséllyel mindhárman kezdők lennének csütörtökön, ezzel a helyzettel is meg kell birkózniuk a ferencvárosiaknak. Nagyon kíváncsi vagyok a találkozóra, lehetetlen megmondani, ki jön ki jobban az ütközetből. 

A hatszoros válogatott középpályás hozzátette, a keret elég mély ahhoz, hogy ne okozzon gondot az Afrika-kupán szereplő futballisták hiánya, azt pedig pontosan tudják, hogy csütörtök este senkit sem érdekelnek majd a nehézségek, a szurkolók mindig győzelmet várnak a Ferencvárostól.

„A vasárnapi derbi előtt csütörtökön is rangadó vár ránk, elvégre az első helyen álló csapat utazik a harmadikhoz – folytatta Vécsei Bálint. –  A tabella is mutatja, mennyire fontos lenne megszerezni a három pontot, kissé elléphetnénk a második és a harmadik helyen álló csapattól. Bár nyilván Felcsúton is hallottak a problémáinkról, nem hiszem, hogy erre a meccsre jelentősen változtatnának az alapjátékukon. Vélhetően ellenünk is fontos szerepet szánnak a gyors szélsőiknek és a szervezett védelemnek, nekünk viszont muszáj megoldanunk a feladatot.”

A középpályással az ősszel nagyot fordult a világ, a múlt nyáron távozó Szerhij Rebrovval ellentétben az ukrán szakember helyére érkező Peter Stögernél alapembernek számított, a játékára Marco Rossi szövetségi kapitány is felfigyelt, így 2014 júniusa után tavaly októberben ismét magára húzhatta a címeres mezt.

„Volt olyan másfél évem, amikor a mellőzés és a sérülés miatt keveset játszottam, tavaly nyáron pedig átgondoltam, mivel tudnék előrelépni. Ekkor kértem Gerei Balázs mental coach segítségét, és a jelek szerint jó döntést hoztam. Külföldön bevett szokás, hogy mentális szakember foglalkozik a játékosokkal, sokszor már az utánpótlásban is. Nekem is sokat segített, bízom benne, hogy a teljesítményemmel a tavasszal sem lesz probléma.”

 

AZ ÁLLÁS 
  1. Ferencvárosi TC 16 11 2 3 32–12 +20 35
  2. Kisvárda 17 10 4 3 31–17 +14 34
  3. Puskás Akadémia 16 9 4 3 25–18   +7 31
  4. Mol Fehérvár 17 8 5 4 23–18   +5 29
  5. Zalaegerszegi TE 17 6 5 6 25–33   –8 23
  6. Mezőkövesd 17 6 4 7 19–27   –8 22
  7. Paksi FC 17 6 3 8 42–36   +6 21
  8. Budapest Honvéd 17 6 2 9 30–32   –2 20
  9. Debreceni VSC 17 4 6 7 30–29   +1 18
10. Újpest FC 17 4 5 8 24–30   –6 17
11. MTK Budapest 17 4 3 10 13–31 –18 15
12. Gyirmót FC Győr1735917–28–1114
2022.05.28 09:33:15

Labdarúgó NB I L. PAP ISTVÁN

Száz évvel ezelőtt jogtalan tizenegyes miatt szakadt félbe az aranyrangadó.

2022.05.25 23:43:11

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nem volt akkora bolondság, amikor Bernd Storck elkezdte mérni, elemezni, mit tudnak a legjobb magyar játékosok – mára csak kiderült, hogy az NB I-es futballpályákon sem csak védőkkel vagy éppen a csatárokkal, hanem a tudománnyal is versenyt kell futni.

2022.05.23 21:28:44

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nem az anyagiak motiválják elsősorban.

2022.05.23 07:57:30

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Bozsik Péter: Egerszegen dolgozni a bajnoki címünket hozó idényben maga volt a mámor!

2022.05.22 22:41:57

Labdarúgó NB I KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Mert utólag már nagyon könnyű volt belemagyarázni, hogy a nagyképű magyar futballista nyilván úgy gondolta, majd jól megszívatja a BEK-győztes olaszt, emelget, esernyőzik, meg brazil körözik, és tessék, mekkorát koppant – természetesen szó sem volt ilyesmiről, a legjobbnak tetsző helyzetkezelés ért igazán kellemetlen véget.