Futsal NB I: nyolcgólos csatában döntetlen az Újpest–FTC-n

Vágólapra másolva!
2020.12.21. 21:55
null
Lineker mesterhármassal vette ki a részét az Újpest teljesítményéből, majd a hajrában kiállították (Fotó: Veszely Bence/Újpest Futsal Club)
Ricardo Lineker sokáig hősnek tűnt, de hiába vezetett kétszer is két góllal, végül Hosszú Ádám 37. percben értékesített kisbüntetőjének „köszönhetően” egy ponttal kellett beérnie az Újpestnek a Ferencváros elleni futsalderbin. A végig feszült, küzdelmes találkozó 4–4-es döntetlennel ért véget.

 

Az őszi 8–8-as döntetlen után ismét különleges mérkőzésnek ígérkezett az Újpest és a Ferencváros találkozója a futsalbajnokságban. Már a kezdősípszó előtt biztos volt két dolog: ez a párharc történetében az első olyan mérkőzés, amely zárt kapus, s kettő – némileg kompenzálva az előzőt –, amelyet élő tévéközvetítés kísér.

Hogy a játékra is koncentráljunk: jó iramban kezdődött a találkozó, az Újpest a brazil Lineker lövésével veszélyeztette először a kaput, majd nem sokkal később a honfitárs Lucas próbálta egy távoli emeléssel meglepni a vendégek rutinos kapusát, Tóth Gyulát. A Ferencváros Rábold Richárd éles szögből leadott, a hosszú alsó mellett elsuhanó lövésével válaszolt. Az első tíz perc végén Hosszú Ádám adott remek passzt a jobb szélen üresen előrelóduló Öreglaki Norbertnek, aki azonban nemcsak a kilépő kapus lábai között, hanem a jobb kapufa mellett is elbelsőzte a labdát.

Az első játékrész feléhez érve az FTC kezdte átvenni az irányítást. Érsek Róbert lágy perdítése szállt el Tyukász Péter kapujának bal felső sarka mellett. A 11. percben mégis az Újpest szerezte meg a vezetést: Lineker hajszál pontosan lőtte ki jobbról a hosszú alsót – a labda a kapufát is érintve vágódott Tóth háta mögé (1–0). Egy perccel később ismét a lilák jártak közel a gólhoz, Fekete Olivér emelte el a labdát a kimozduló kapus felett, a gólvonalra visszazáró védő azonban tisztázni tudott. A félidő hajrája ismét az Újpestről szólt, Lucas takarásból érkező lövését védte bravúrral Tóth, majd Fekete Márk bombája zúgott el a keresztléc felett. A slusszpoén Bognár Bencéé lehetett volna a félidő végén, de Tyukász jól jött ki a kapujából és zárta a szöget. Végül 40 másodperccel a szünet előtt Büki Baltazár hozta össze az egyenlítést (1–1), mindezt úgy, hogy néhány pillanattal korábban még Ricardo lőtt kapufát a túloldalon.

Figurával indult a középkezdésből az FTC, Bognár viszont fölé lőtte a ziccert. Nem telt el egy perc a félidőből, ismét előnybe került az Újpest, Lucas gyorsan elvégzett, szemfüles oldaberúgása után Fekete O. fejelt(!) a vendégkapuba (2–1). A lila-fehérek pillanatai következtek, Ricardo lőtt kapufát, majd Lucas átlövésénél Tóth védett ismét csak bravúrt bemutatva. A 24. percben növelte tovább az előnyét a házigazda: Lucas támadta le a ferencvárosi védőt a hatos vonalában, megszerezte a labdát, Tóth kijött a kapujából, de hiába Lineker öt méterről az üresen maradt hálóba belsőzhetett (3–1). A 25. percben a hazaiak által erősen vitatott szabadrúgáshoz jutott a Ferencváros, amely a kombináció végén szépített is Büki lövésével (3–2). Csakhogy nem örülhettek sokáig a vendégek, mert előbb Érsek Róbert megkapta a második sárga lapját és így indulhatott zuhanyozni. A két percre megfogyatkozott FTC ellen Lineker egy lapos átlövéssel visszaállította a kétgólos különbséget. Tóth Gyula csak beleérni tudott az elsőre nem túl erősnek tűnő labdába, hárítani nem (4–2). Mesterhármas.

Végig feszült, fordulatos találkozó volt az Újpest és a Ferencváros meccse a futsal NB I-ben (Fotó: Veszely Bence/Újpest Futsal Club)
Végig feszült, fordulatos találkozó volt az Újpest és a Ferencváros meccse a futsal NB I-ben (Fotó: Veszely Bence/Újpest Futsal Club)

A 31. percben Bognár Bence gyötörte az Újpest kapuba a labdát, ezzel visszahozva a meccsbe a zöld-fehéreket (4–3). Ahogy telt az idő, úgy szaporodtak egyre inkább az apró faultok és vált mind töredezettebbé a játék. A házigazda amikor csak tehette próbálta lassítani a tempót, a lehető legtöbb húzásból eljutni ellenfele kapujáig, ám minden akciót lövéssel befejezni. Az FTC ezzel szemben az agresszív, gyors játékot volt kénytelen erőltetni – mindezt viszont az utolsó hat percben, a játékrészben begyűjtött ötödik faultja után már nem folytathatta ugyanolyan intenzitással. Innentől ugyanis minden mezőnyben elkövetett szabálytalanság az Újpest kisbüntetőjével járt volna együtt...

Ez a taktikai előny azonban csak egy percig maradt a lila-fehérek kezében, öt perccel a vége előtt a házigazdánál is összegyűlt az öt szabálytalanság. Az ötödik faultot ráadásul Lineker követte el, aki így második sárgát követően szintén piros lapot kapott.

3 perc 23 másodperccel a vége előtt Ricardo szabálytalansága után Hosszú Ádám végezhette el az első megítélt kisbüntetőt, higgadtan kivárt majd a bal alsóba helyezett Dohány Dominikkal szemben (4–4) – egyenlített az FTC.

A hajrá újabb gólt már nem hozott, így az október 2-ai 16 gólos döntetlent követően ezúttal nyolc gól mellett osztozkodtak meg a pontokon a fővárosi riválisok.

FÉRFI FUTSAL NB I
14. FORDULÓ
Újpest RFC-220Volt–FTC-Fischer Klíma 4–4
(Lineker 11., 24., 26., Fekete O. 21., ill. Büki 20. 25., Bognár 31., Hosszú 37. – kisbüntető)

Korábban
MVFC Berettyóújfalu–Kecskemét 7–5 (Rábl 3., 26., Horváth N. 9., 18., Sid 12., 37., Diece 37., ill. Nyeste 8., Mánya 24., Gavrilovics 26., Bozidar 36., Récsei 40.)
Dunaferr–Nyírgyulaj 1–2 (Boldizsár D. 23., ill. Csányi D. 20. – öngól, Phrakonkham 24.)
Aramis–DEAC 5–6 (Boznánszky 2., Harnisch 3., Gál A. 14., Sáhó 35., Keresztury 40., ill. Rácz Zs. 12., Faragó L. 16., 28., 37., Tóth A. 19., Thiago 34.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik