FTC: Teljesen más az edzések hangulata, intenzitása – Botka

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.01.13. 08:13
null
Botka Endre biztos benne, hogy kirobbanó erőben lesz a tavasszal (Fotó: <a href="https://www.fradi.hu/" target="_blank">fradi.hu</a>)
Botka Endre, a Ferencváros védője szerint Sztanyiszlav Csercseszov érkezése jó irányba mozdította el a játékosokat – még akkor is, ha másfélszer annyit futnak az edzéseken, mint korábban.

 

Belecsaptunk, de nagyon!” – felelte Botka Endre, a Ferencváros védője, amikor arról érdeklődtünk, miként értékeli a felkészülés első szakaszát. A Sztanyiszlav Csercseszov által vezényelt tréningek még véletlenül sem mondhatók sétagaloppnak, magára vessen, aki nem pihenten érkezik edzésre.

„Nagyjából másfélszer annyit futunk, mint az eddig megszokott felkészülések idején– mondta a 27 éves válogatott hátvéd lapunknak. – Úgynevezett száraz futások is vannak, ám a gyakorlatokat többnyire labdával végezzük, még a futásokat is. Az eddig tapasztaltak alapján mondhatom, az edzések sokkal intenzívebbek, mint amilyenek eddig voltak. De egyikőnk sem lepődött meg ezen, tisztában voltunk vele, mire számíthatunk Sztanyiszlav Csercseszovtól. Kemény edző hírében áll, és ezt igazolja is. De egyáltalán nem bánom.”

Botka Endre úgy véli, igenis szükség volt a szigorúbb utasításokra. Kedden és szerdán egyaránt két edzésük volt, a dél­előtti foglalkozás után szusszanhattak egyet, majd következett a második felvonás. Erőnlétileg szerinte sokkal fittebbek lehetnek a tavasszal, ami már csak azért is különösen fontos, mert ha valaki jó erőben van és nem fárad el, az tiszta fejjel sokkal jobb döntéseket tud hozni a pályán.

A futballista társaihoz hasonlóan bánja, hogy a koronavírus okozta fertőzések miatt nem utazhattak el a spanyolországi edzőtáborba, hiszen ott mégiscsak jobb időjárási körülmények között, jobb talajú pályákon gyakorolhattak volna. Az edzőmérkőzésekről nem is beszélve, hiszen amíg odakint a svájci St. Gallen és Lugano, valamint a kolozsvári CFR lett volna az ellenfél, itthon nehéz ilyen erősségű edzőpartnereket találni. Botka Endre szerint az összecsiszolódás szempontjából nem nagy gond, hogy itthon maradtak, a csapat kerete nagyjából változatlan és a Népligetben is sok időt töltenek együtt.

A téli szabadság idején sem pihent, kétnaponta futott, erősített.

„Úgy voltam vele, magamon segítek, ha minél jobb állapotban vágok neki a felkészülésnek. Az egész téli szünetet végigedzettem. Külföldre nem utaztunk a családdal, nem mertünk útnak indulni, nehogy elkapjunk bármit is… A kisfiam kétéves múlt, kinyílt a világ előtte, rengeteget játszottunk, s magamra is volt időm, minden második nap pedig futottam, erősítettem. Decemberben is végig tartottam a formámat, jó erőben vagyok, tudtam, az új vezetőedzőnél ennek különös jelentősége lesz.”

Sztanyiszlav Csercseszov (Fotó: fradi.hu)
Sztanyiszlav Csercseszov (Fotó: fradi.hu)

A spanyolországi edzőtábor elmaradása mellett jó hír is akad a Ferencvárosnál, a betegek közül van, aki már visszatérhetett a pályára, többen újra edzésre jelentkeztek. A szakmai stáb ezekben a napokban jobbára az erőnléti felkészítésre helyezi a hangsúlyt, a taktikát egyelőre csupán érintették az edzéseken.

„Videózás, elemzés egyelőre nem volt, ám biztos elérkezik annak is az ideje. A szakmai stáb számos mérkőzésünket megnézte, konkrét képet kapott rólunk, és alighanem tisztában van vele, mit szeretne az együttessel játszatni. Egyelőre egy-két olyan tréningünk volt, amelyen a taktikai részbe is belementünk, ott már azért lehetett látni, mit vár el tőlünk Csercseszov.”

A fegyelem már most érzékelhető az edzéseken, s ahogyan Botka Endre fogalmazott, a szabálykövetőknek nem lesz gondjuk.

„Mindenkinek be kell állnia a sorba. Abba viszont bele sem merek gondolni, mi lesz, ha valaki elkezd egyénieskedni, netán visszaszól az edzésen. Ilyen valószínűleg egyszer fordul elő, többé nem látjuk azt a társunkat. De mindez már most jó irányba mozdított el bennünket, látszik a változás a csapaton. Teljesen más az edzések hangulata, intenzitása.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik