BORBOLA BENCE 2020.07.19 08:50 Frissítve: 2020.07.19 08:52

FTC: Dibusz Dénes vállalja a harcot a kezdőcsapatért

Vállalja a harcot a Ferencváros kezdőcsapatába kerülésért a kilencszeres válogatott Dibusz Dénes, aki Bogdán Ádám érkezését jelentős erőpróbának tekinti, és szerencsés alkatnak tartja magát, mert sosem rettent meg a versenytől.

Dibusz Dénes nem foglalkozik az átigazolási pletykákkal, arra készül, hogy megőrizze a helyét az FTC kezdőcsapatában (Fotó: Török Attila)

 

– Eddig sem volt könnyű helyzetben, erre most Bogdán Ádám is a keretbe érkezett...
– Nincs ezzel gond, sőt – mondta lapunknak Dibusz Dénes, a zöld-fehérek 29 esztendős kapusa, akinek az elmúlt idényben a Honvédtól érkező Gróf Dáviddal szemben kellett megőriznie helyét a kezdőcsapatban. – Bogdán Ádám érkezése újabb kihívás az életemben. Szép feladat lesz vele is megküzdeni, de úgy vagyok vele, győzzön a jobb! Eddig sem ijedtem meg semmitől és senkitől, ezután sem fogok. Úgyis az áll a gólvonalon, aki a legjobb közülünk. Ebből a szempontból szerencsés alkat vagyok, sosem bénított meg a tét vagy a rivalizálás, sőt, mindig is ösztönzött.

 
 Végy egy jó kapust! – Thury Gábor jegyzete

– Meglepődött Bogdán Ádám átigazolásán?
– Már csak azért sem, mert ahogy egy esztendővel ezelőtt Gróf Dávid érkezéséről is előre tudtam, a mostani egyezség sem ért váratlanul. A szakmai stáb és a klub elöljárói beszéltek velem a kialakult helyzetről, jóval Bogdán Ádám megszerzése előtt tudtam róla, hogy nálunk folytathatja. Sőt még mielőtt elkezdte volna velünk a közös edzéseket, a Népligetben többször összefutottunk. A kapusedzőnk, Balogh Tamás odahívott bennünket, hogy megbeszéljük a részleteket, és a közös munkáról egyeztessünk.

 SZERHIJ REBROV: A MUNKA MEGTÉRÜL

Miután a Népligetben mindenki átesett a kötelező orvosi teszteken, a Ferencváros pénteken Ausztria felé vette az irányt. A zöld-fehérek labdarúgói a Bad Radkersburgban (Regede) eltöltött első tíz nap után hazautaznak, hogy családjukkal tölthessenek egy hétvégét, majd újabb tíz napot töltenek az osztrák hegyekben. Szerhij Rebrov vezetőedző a frad.hu-nak beszélt az edzőtábor első tapasztalatairól.

„A játékosok nagyon örülnek a visszatérésnek, de az első nap mindig nagyon nehéz az edzőtáborokban – nyilatkozta a ferencvárosiak szakvezetője. – Látom, hogy küzdenek, ők is tudják, hosszú távon megtérül a befektetett munka, ezért minden rendben megy. Az új játékosokat azért szerződtettük, mert úgy láttuk, erősítést jelentenek. Bízom benne, hogy tudunk még igazolni, mert minden csapatnak szüksége van új impulzusokra, ezzel is nagyobb erőbedobásra késztetve azokat, akik itt vannak. Biztos vagyok benne, hogy jót tesz az érkezésük.”

A Ferencváros pénteken jelentette be, hogy Myrto Uzuni személyében nyolcszoros albán válogatott balszélső csatlakozik a keretéhez. A 25 éves játékos a horvát élvonal jelenlegi harmadik helyezettjétől, a kupadöntős zágrábi NK Lokomotivától érkezik, de csak augusztusban csatlakozik a csapathoz. A szakmai stáb az osztrák hegyekben napi két gyakorlást vezényel a keret tagjainak, akik hol az erdőben futnak, hol a kifogástalan talajú pályán gyakorolnak. A Fradi a tervek szerint kedden 17 órától edzőmérkőzést játszik az NB II-es Haladással, a helyszín a szlovéniai Gornja Radgona (Felsőregede) lesz.

– Mégsem lehet egyszerű helyzet, hiszen mindhárman válogatott kerettagok, Bogdán Ádám ráadásul hússzor védett már címeres mezben.
– Szerintem ez szintén a Ferencváros erejét mutatja. Nincs abban semmi meglepő, hogy Bogdán Ádám is szeretné megmutatni, hogy helye van a Fradi kezdőjében. De nemcsak ő, hanem Gróf Dávid is remek kapus, az elmúlt idényben is keményen meg kell küzdenem a helyemért. De vállalom a harcot! Versenyző típus vagyok, aki mindig, minden körülmények között felveszi a kesztyűt. Ha az ilyen helyzetekben elbizonytalanodnék, sosem lennék sikeres. Vannak sportolók, akik az idővel versenyeznek, mások – tegyük fel – szemtől szemben állnak egymással a ringben. Mi, kapusok előbb egymással vívunk meg a csapatba kerülésért. Még akkor is, ha a célunk egy, mégpedig az, hogy a Ferencváros minél sikeresebb legyen. Csakhogy ehhez első körben a saját helyünket kell megszilárdítanunk.

– Sokan azt mondták, bizonyára azért vett újabb kapust a Fradi, mert Dibusz Dénes külföldre szerződik. Több hírportál kész tényként közölte, hogy a belga Royal Antwerpnél folytatja. Mit szólt a hozzá?
– Nem foglalkoztam vele. Egy idő után az tűnt fel, hogy ismerősök és barátok hívnak vagy írnak rám. Eleinte azt hittem, hogy a bajnoki cím miatt, mire leesett, hogy már az új szerződésemhez gratulálnak. A hírekben aztán magam is olvastam, hogy Dibusz Dénes az Antwerpben folytatja, de én nem tudtam semmiféle megkeresésről. Jól érzem magam a Ferencvárosnál, aztán meglátjuk, mit tartogat nekem a jövő.

– A mezőnyjátékosoknak egy hét teljes pihenőjük volt, azt követően a szakmai stáb útmutatásának megfelelően futó- és erősítő programokat kellett végezniük. Önök, kapusok többet lazíthattak?
– Nekünk ugyanúgy egy hetünk volt a kikapcsolódásra. Aztán mi is elkezdtük a munkát, de ránk különleges gyakorlatok vártak. Kevesebb futás szerepelt a programban, annál több erősítés és a dinamika fejlesztését szolgáló mozdulatsorok.

 A SZÁMOK NYELVÉN
188     
centiméterre nőtt Dibusz Dénes, aki nem tartozik a magas kapusok közé, a reflexei ugyanakkor annál jobbak
     20     
válogatottsága van Bogdán Ádámnak, aki azonban még egyetlen NB I-es mérkőzésen sem védett pályája során
7     
bajnokin állt eddig a Ferencváros kapujában Gróf Dávid, aki 2019 májusában igazolt át Kispestről az Üllői útra

– Elegendő volt a két és fél hét vakáció? Ki tudott kapcsolódni?
– Tizennyolc napunk volt, jólesett fújni egyet. Sűrű időszakot hagytunk magunk mögött, a mérkőzések háromnaponta követték egymást, és a következő idénybeli versenynaptár sem ígérkezik sokkal lazábbnak. Sőt, ha minden jól alakul, az előttünk álló időszak még feszesebb lesz. A Ferencvárossal nemcsak idehaza, hanem a nemzetközi porondon is szeretnénk újra bizonyítani, míg a válogatottal rendkívül fontos pótselejtező és selejtező vár ránk. Bízom benne, hogy az előttünk álló hónapokban nem sok időm lesz a kikapcsolódásra.

– Hol pihent?
– Egy hetet Horvátországban töltöttünk a családdal, a fennmaradó időben itthon voltunk.

– Milyen típus? Aki a vakáció alatt teljesen kizárja a futballt az életéből, vagy esténként azért odakapcsol a tévében egy-egy mérkőzésre?
– Ebben az időszakban teljes mértékben kizárom a futballt. És ami legalább ilyen fontos: ki is tudom zárni. Ebben a két és fél hétben napok teltek el úgy, hogy nem is gondoltam a játékra. Ha véletlen oda is terelődtek a gondolataim, szándékosan elhessegettem őket. Ismerem magamat, tudom jól, szükségem van a teljes kikapcsolódásra. Amióta a kisfiunk, Bence megszületett, ez egyáltalán nem esik nehezemre. Eltereli a figyelmemet, ha vele vagyok, csakis rá összpontosítok.

2021.09.18 20:43:00

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Most mondhatnám, reménykedjünk, hogy rendbe jön.

2021.09.18 20:43:00

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Hűség, alázat, szorgalom, a csapatérdek mindenek előtt, ezek nem csak üres szavak egy közösség életében.

2021.09.19 09:35:33

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló)

Könnyed győzelmet aratott a Hatvan ellen a Ferencváros, Gavrics, Loncar és Gera Zalán is betalált.