A DVSC is megszólalt! Igazságtalannak tartják Kuttor szavait

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.26. 11:08
null
A debreceniek szerint ez a kép bizonyítja, a les miatt meg nem adott góljuk előtt Adeniji nem ért bele a labdába, az mezőkövesdi lábról került Ferenczi elé (Fotó: dvsc.hu)
A labdarúgó NB I 32. fordulójára visszatekintő cikkünkben is a nagy port kavart Mezőkövesd–Debreceni VSC (0–1) mérkőzés áll a középpontban, mindkét klub megszólalt a vitás esetekkel kapcsolatban. Szó lesz Gazdag Dániel újabb, élményszámba menő góljáról, a szintén kispesti Ivan Lovric és Tonci Kukoc jubileumáról, az újpesti Kire Risztevszki hibájáról és javításáról, valamint a kisvárdaiak kihagyott tizenegyeséről is.   

A FORDULÓ TÉVEDÉSEI – ANDÓ-SZABÓ SÁNDOR

Története legsikeresebb idényét zárja a Mezőkövesd Zsóry, ám könnyen lehet, a labdarúgók, a klub vezetői és szurkolói nemigen tudnak örülni, amikor szombaton véget ér a bajnokság. Noha a Kuttor Attila irányította csapatnak a 25. fordulót követően még hat pont előnye volt a 4. helyezett Puskás Akadémiával szemben, ráadásul döntőt játszott a Budapest Honvéd ellen a Magyar Kupában (2–1-es vereség lett a vége), csakis akkor van esélye a dobogón végezni, ha legalább döntetlent játszik a bajnok Ferencváros otthonában, ugyanakkor meglehet, győzelem esetén is „csak” negyedikként zár.

Abban, hogy a Mezőkövesd az utolsó játéknapnak nem harmadikként fut neki, nagy szerepe van a szerdán a DVSC ellen hazai pályán 1–0-ra elveszített találkozónak. Andó-Szabó Sándor játékvezető több szituációban is erősen megkérdőjelezhető döntést hozott – többek között Budu Zivzivadze meg nem adott góljánál, Szatmári Csaba kezezésénél és Haruna Garba meccset eldöntő fejesénél –, ennek is volt betudható, hogy Kuttor Attila indulatosan nyilatkozott a bajnoki után, s a csütörtök esti hírek szerint hétfőn fegyelmi tárgyalás is vár rá emiatt az MLSZ-ben.

„Olyan mérkőzést játszottunk a Debrecen ellen, amely után nem egyet, hanem kettőt, de inkább négyet kell aludni, hogy túltegyem magam rajta – mondta az összecsapás másnapján Tóth László, a kövesdiek szakmai igazgatója. – Sokan mondják, a futballban a jó és rossz játékvezetői ítéletek általában kiegyenlítik egymást. Ha valóban így van, gyönyörű két-három év előtt állunk! Nemsokára szavazni kell, ki volt az év játékosa, az év edzője, ám lesz egy kategória, amelynél a Mezőkövesd tartózkodást jelent be. Az elmúlt időszak bennünket sújtó ítéleteiből össze lehetett volna vágni egy megbotránkoztató videót, de csendben voltunk, nem hőzöngtünk, pedig olykor talán ki lehetne fakadni – pláne, ha oka is van. Berecz Zsombor a DVTK ellen egyik megmozdulása után sárga lapot kapott, aztán ugyanazért utólag pirosat, miközben a sárga nem törlődött. Csak remélni tudom, a jogosítványa azért megmarad… Ha egy edző sorozatban hibázik, elküldik, a játékos az NB II-ben vagy az NB III-ban találja magát – úgy tűnik, van egy szakma, amelyben többször lehet tévedni, pedig emberi sorsokról van szó. A Mezőkövesd stábja, kerete, vezetősége erős, ezt el tudja viselni, de vannak kicsivel gyengébb csapatok, meglehet, valamelyik kiesik a sorozatos hibák miatt. A Ferencváros ellen olyan játékot láthat majd tőlünk a közönség, amit megszokhatott, aztán majd elválik, mire lesz elég.”

A Mezőkövesd–DVSC meccs kapcsán a vendégcsapat csütörtökön a hivatalos honlapján tette közzé a játékvezetői ítéletekkel kapcsolatos álláspontját.

Ahogy az elmúlt években, a jövőben sem kívánunk foglalkozni a játékvezetői ítéletekkel, de ezt most tisztázni szeretné klubunk a futball iránt érdeklődők előtt, mert igazságtalannak tartottuk a Mezőkövesd vezetőedzőjének megnyilvánulását” – olvasható a dvsc.hu-n. A debreceni klub képekkel, videókkal alátámasztva igyekszik bizonyítani, hogy Kuttor Attilának nincs igaza azokban az esetekben, melyeket szóvá tett a mérkőzést követően.

A DVSC több megállapításával is lehet vitatkozni, az viszont egyértelműnek tűnik a felvételek alapján – és erről persze nem szólt Kuttor Attila –, hogy a DVSC meg nem adott góljánál, Szécsi Márk 27. percben elért találatánál a passzt jegyző Ferenczi János nem állt lesen, hiszen ellenféltől, Karnyickitől kapta a labdát, nem pedig a debreceni Adenijitől.


A FORDULÓ GÓLJA ÉS LEGJOBBJA – GAZDAG DÁNIEL

Parádés mozdulat volt. Gazdag Dániel az első félidőben ugyan szerencsés góllal juttatta vezetéshez a Honvédot a Kaposvár ellen végül 4–2-re megnyert meccsen, a második félidőben viszont a forduló gólját szerezte, amikor Pogacsics Krisztián fölött a jobb felső sarokba nyeste a labdát.

„Két vesztes mérkőzés után szerettünk volna győztes hazai meccsel búcsúzni a szurkolóktól – mondta lapunknak a kispestiek középpályása. – Sajnos az első félidőben tompán futballoztunk, és bár vezetést szereztünk, a szünet után csak álltunk a pályán, nem értettem, miért vagyunk ennyire passzívak. Igazából a Kaposvár pörgetett fel minket, szerencsére jól reagáltunk. A góljaim? Mondhatnám, hogy az elsőnél direkt a rövidbe akartam pörgetni a labdát, de ez nem igaz. Igazából rárúgtam a támaszkodó lábamra, és onnan pörgött fel ilyen furcsa ívben. Annál a helyzetnél a szerencsére is szükségem volt, a második gól viszont teljesen tudatos mozdulat volt. Szendrei Norbi passza után felnéztem, az első gondolatom az volt, hogy visszaadom neki a labdát, de láttam, hogy miután beindult, a védője követi. Ezután láttam, hogy Pogacsics Krisztián kicsit előrébb helyezkedik, ezért döntöttem úgy, hogy emelni próbálok.”

A 24 éves labdarúgó nem először szerzett emlékezetes gólt az idényben, ősszel a Puskás Akadémia otthonában gyönyörű akció és mutatós cselek végén lőtt a kapuba. Vajon melyik találat áll közelebb a szívéhez?

„Ha össze kellene hasonlítani a kettőt, a felcsútit választanám. Ott több cselt is bedobtam a gól előtt, és vélhetően a szurkolóinknak is többet jelentett.”

Gazdag a Kaposvár elleni teljesítményéért nyolcas osztályzatot kapott a Nemzeti Sporttól és kiérdemelte a forduló legjobbja címet is.

GAZDAG GÓLJA A KAPOSVÁR ELLEN

GAZDAG-GÓL A PAFC ELLEN

A FORDULÓ JUBILÁLÓI – IVAN LOVRIC, TONCI KUKOC

A Kaposvár elleni mérkőzés előtt Ivan Lovricot, a Honvéd hátvédjét 200. NB I-es meccse alkalmából köszöntötték, csütörtökön meg kiderült, hogy a horvát védő a jövőben tovább növelheti ezt a számot, a kispesti klub hivatalos honlapján jelentette be, egy évvel meghosszabbította a 34 éves játékos szerződését.

A csereként beálló, 29 éves horvát Tonci Kukoc az 50. meccsét játszotta szerdán a magyar élvonalban és a 94. percben megszerezte pályafutása első NB I-es gólját. Könnyen lehet ugyanakkor, hogy ez volt az utolsó találata is a Honvédban, mint arról csütörtökön beszámoltunk, szerződése lejártával jövő héten várhatóan távozik a klubtól, ugyanis nem tárgyaltak vele a hosszabbításról.

Kukoc egyébként a Kaposvár ellen a gólja mellett azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szóváltásba keveredett a somogyiak kispadjával – ezt Disztl László, a vendégek vezetőedzője is megemlítette a mérkőzés utáni nyilatkozatában.

A FORDULÓ JAVÍTÁSA – KIRE RISZTEVSZKI

Bár az ellenfél góljánál hibázott, az utolsó percben szerzett találatával Kire Risztevszki lett az Újpest FC hőse a Zalaegerszeg ellen. Bár matematikailag még nem biztos az Újpest bentmaradása, a Zalaegerszeg elleni 2–1-es győzelemmel alighanem megmenekült a kieséstől a Predrag Rogan edzette csapat.

A lila-fehérek az első félidőben jobban futballoztak ellenfelüknél, Simon Krisztián góljával a vezetést is megszerezték, ám a fordulás után a ZTE többet birtokolta a labdát, és hét perccel a játékidő vége előtt egyenlített. A négyperces hosszabbítás utolsó pillanataiban aztán szabadrúgáshoz jutott az Újpest, Dzenan Burekovic kapu elé ívelt labdájára pedig a hosszú saroknál Kire Risztevszki érkezett a legjobb ütemben, és megszerezte a – vélhetően – bennmaradást érő gólt.

„Sok minden eszembe jutott – mondta lapunknak a győztes gól szerzője. – Elsőként az, hogy néhány perccel korábban sajnos hibáztam, a Zalaegerszeg góljánál rosszul helyezkedtem. A hosszabbításban aztán a megbeszéltek szerint a hosszú sarok felé mozdultam, nagyon megkönnyebbültem, amikor láttam, hogy a kapuban kötött ki a labda, és sikerült kijavítanom az ellenfél góljánál elkövetett hibámat. Ezzel a sikerrel alighanem bent is maradunk az NB I-ben. Természetesen az utolsó, Kaposvár elleni meccsen is mindent beleadunk, innen már csak mi ronthatjuk el. A Ferencváros elleni vereség után csak két nap jutott a pihenésre, ami a játékunkon is meglátszott. Az utóbbi hetekben a kezdőjátékosok keveset pihentek, emiatt fáradtak voltunk, a kelleténél jobban visszaálltunk, de így is győztünk. Mindannyiunkat bántott, hogy ilyen nehéz helyzetbe sodortuk magunkat, ennek a klubnak nem a kiesés elkerüléséért kellene gyűjtögetnie a három pontokat – de legalább a végén helyén volt a szívünk.”

A FORDULÓ RONTÁSA – FERNANDO VIANA

Utolsóként az élvonalbeli mezőnyben, a 32. fordulóban a Kisvárda Master Good csapata megkapta az első tizenegyesét – amelyet ki is hagyott. Miután a bajnoki újrakezdés után a várdaiak több, általuk jogosnak vélt büntetőt nem kaptak meg, a ZTE elleni mérkőzést követően Bódog Tamás vezetőedző utalt rá, hogy már nem is gyakorolják a tizenegyesek elvégzését, mert úgysem ítélnek a javukra. Nos, szerdán megtört a jég…

„Természetesen az utóbbi időben is gyakoroltuk a tizenegyeseket, amelyeket az edzéseken jó százalékkal értékesítettem, így szerdán készen álltam az elvégzésére – mondta megkeresésünkre Fernando Viana. – Annak ellenére, hogy velem szemben szabálytalankodtak a tizenegyes megítélése előtt, és a futballbabona szerint nem jelent jót, ha a sértett játékos végzi el a büntetőt. Előre eldöntöttem, melyik sarokra rúgom a labdát, nem is helyeztem rosszul, talán erő lehetett volna több benne. Az ellenfél kapusa megérezte, merre kell vetődnie, bravúrral hárította a lövést. Azért is vagyok csalódott,mert pályafutásom során először rontottam büntetőt.”

A 28 éves támadó hozzátette, szombaton Diósgyőrben mindent megtesznek az élvonalbeli tagságuk meghosszabbítását érő eredmény eléréséért.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2019–2020, 32. FORDULÓ
JÚNIUS 23., KEDDHELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Mol Fehérvár FC–Ferencváros 1–0
Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó6392Berke Balázs
Újpest FC–ZTE FC 2–1Budapest,Szusza Ferenc Stadion2636Vad II István
JÚNIUS 24., SZERDA
Mezőkövesd–Debreceni VSC 0–1
Mezőkövesd,Városi Stadion3190Andó-Szabó Sándor
Bp. Honvéd–Kaposvári Rákóczi 4–2Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion1982Antal Péter
Kisvárda–Puskás Akadémia 1–1
Kisvárda,Várkerti Stadion2875Pintér Csaba
Paksi FC–Diósgyőri VTK 4–2 Paks, Paksi FC Stadion1891Bogár Gergő
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 32 22 7 3 57–24 +33 73
2. Mol Fehérvár FC 32 18 8 6 55–28 +27 62
3. Puskás Akadémia FC 32 13 12 7 50–40 +10 51
4. Mezőkövesd Zsóry FC 32 14 8 10 42–30 +12 50
5. Budapest Honvéd 32 12 8 12 35–42 –7 44
6. Zalaegerszegi TE FC 32 11 9 12 50–43 +7 42
7. Diósgyőri VTK 32 12 5 15 40–50 –10 41
8. Újpest FC 32 11 7 14 40–45 –5 40
9. Paksi FC 32 11 7 14 45–52 –7 40
10. Kisvárda 32 11 6 15 40–43 –3 39
11. Debreceni VSC 32 11 5 16 47–56 –9 38
12. Kaposvári Rákóczi FC32 4 22627–75–4814

AZ NB I UTOLSÓ FORDULÓJÁNAK MENETRENDJE

Június 27., szombat
15.15:
ZTE FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
17.30: Diósgyőri VTK–Kisvárda (Tv: Duna World)
17.30: Újpest FC–Kaposvári Rákóczi
17.30: Debreceni VSC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
20.00: Ferencváros–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
20.00: Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Tv: Duna World)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik