Ha a Paks legyőzi az FTC-t, olyan történik, amire 7 éve nem volt példa az NB I-ben

Vágólapra másolva!
2023.12.08. 14:50
null
Varga Barnabás tavasszal paksiként duplázott az FTC ellen, augusztusban már a fővárosiak mezében szerzett három gólt a tolnaiakkal szemben. Sérülése után most újra ott lehet a Ferencváros keretében (Fotó: Szabó Miklós)
Az éllovas Paks és a második helyen álló Ferencváros vasárnapi, tolnai összecsapása lesz a labdarúgó NB I 16. fordulójának slágermérkőzése. Amennyiben a hazai csapat győz, a csak magyar játékosokat foglalkoztató klub élvonalbeli története során először telelhet az élen, illetve hét év elteltével fordulhat elő újra, hogy szilveszterkor nem az FTC vezeti a tabellát. A háromnapos forduló péntek este a Kecskemét felcsúti vendégjátékával indul, szombaton többek között arra is fény derül, sikerül-e az Újpestnek Zalaegerszegen megtörnie az ötös bajnoki vereségsorozatát.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK LABDARÚGÓ NB I 16. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

PUSKÁS AKADÉMIA FC–KECSKEMÉTI TE


♦ Csupán 8-szor találkoztak eddig az élvonalban, a mérleg az augusztusi fölényes győzelemmel billen a vendég lila-fehérek felé: 2 Puskás Akadémia-diadal, 3 iksz, 3 KTE-siker.

♦ A kecskemétiek a legutóbbi 4 bajnokin nem kaptak ki a felcsútiaktól: tavaly kétszer 1–1-et játszottak, majd idén Horváth Krisztofer dupláival 3–0-ra, illetve 4–1-re győztek az alföldiek.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett kiegyensúlyozott a párharc: 2-szer döntetlenre végeztek, 2015 májusában 4–0-ra nyertek a felcsútiak, a kecskemétiek egyetlen sikere pedig idén áprilisban jött össze a Pancho Arénában (0–3).

♦ Közös a két csapatban, hogy az előző 2 fordulóban csupán egy pontot szereztek, illetve, hogy egy hosszabb veretlenségi sorozatuk záródott le a múlt hétvégén. A Puskás Akadémia 7 bajnoki után (3 győzelem, 4 iksz) kapott ki Fehérváron (1–3), míg a KTE 4 fordulót követően maradt alul ismét az MTK ellen (1–2) hazai pályán.

♦ Vendéglátóként a felcsútiak játszották eddig a legtöbb ikszet, 5-öt, ebben az idényben eddig egyedül a Kisvárdát tudták legyűrni (1–0) és a Pakssal szemben veszítettek (0–2) a Pancho Arénában.

♦ Bár a legutóbbi két idegenbeli bajnokiját vereség nélkül megúszta a KTE (2–1-es siker Kisvárdán, majd 3–3 Fehérváron), előtte vendégként 5-ször kikapott, így csak két csapatot előz meg a vendégtabellán.

SZOMBAT

MTK BUDAPEST–DEBRECENI VSC

♦ Kilencvenhárom NB I-es találkozó után a kék-fehérek állnak jobban: 43-szer győzték le a debrecenieket és csak 31-szer kaptak ki tőlük, míg 19 meccsen ikszeltek. A gólátlag elég magas, 3.1.

♦ Az MTK 2016 márciusától csaknem 6 éven át nem bírta legyűrni a Lokit (5 iksz, 3 vereség), a legutóbbi két találkozójukat azonban Horváth Dávid csapata nyerte, augusztusban a Nagyerdőben hátrányból felállva 3–1-re.

♦ Azért közben is volt sikerélményük a fővárosiaknak, hiszen 2021-ben a Magyar Kupában élvonalbeli csapatként 2–1-re nyertek a másodosztályú Loki ellen.

♦ Amikor a fővárosiak voltak a vendéglátók, 26-szor született hazai siker, 7 döntetlen és 11 piros-fehér diadal mellett. Az Új Hidegkuti-stadionban legutóbb, a 2021–2022-es bajnokság záró fordulójában úgy nyertek 3–0-ra a kiesés ellen küzdő kék-fehérek, hogy a debreceniek számára már nem volt tétje az összecsapásnak.

♦ Németh Krisztián két hónapos szünet utáni visszatérése újabb idegenbeli győzelmet hozott az MTK-nak (2–1 Kecskeméten), így a fővárosiak egy ötbajnokis nyeretlenségi széria után 6 pontot zsebeltek be az előző 3 fordulóban (2 győzelem, 1 vereség).

♦ A Debrecen még ennél is jobban teljesített az NB I legutóbbi 3 fordulójában: a kisvárdai 0–0-val veretlen maradt (2 győzelem, 1 iksz), ráadásul a Fehérvárral egálban az egész élvonalbeli mezőnyben a legtöbb pontot (7) kasszírozta ebben a periódusban.

♦ Az MTK csak egy ponttal gyűjtött többet hazai pályán (11), mint látogatóként (10). Az otthoni mérlege 3 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, a Kisvárda után a második legkevesebb gólt hozta össze hazai pályán: 7 találkozón mindössze 7-et.

♦ A Loki nem kapott ki az előző 2 házon kívüli meccsén (1 siker, 1 iksz), az 1–3–3-as mérlegével a középmezőny második felében van az idegenbeli táblázaton.

ZALAEGERSZEGI TE–ÚJPEST FC


♦ Ez lesz a 90. összecsapásuk a legfelső osztályban, eddig a ZTE 21-szer, az Újpest 48-szor diadalmaskodott, a döntetlenek száma 20.

♦ A zalaiak az előző 5 egymás elleni mérkőzésükből csupán egyet tudtak megnyerni, tavaly novemberben a ZTE Arénában Szalay Szabolcs góljával 1–0-ra, pedig a lila-fehérek Csóka Dániel kiállítása miatt 35 percet emberelőnyben játszottak. A másik négy meccs Újpesten volt…

♦ Csoboth Kevin nagyon élt eddig az egerszegiekkel szemben, hiszen a 40 NB I-es meccsén összehozott 8 góljának a felét, 4-et ellenük érte el: áprilisban az ő triplájával nyertek az újpestiek 3–2-re, augusztus végén pedig már az első percben betalált a hálójukba, ráadásul fejjel (2–1).

♦ Zalaegerszegen elég szoros a párharcuk: 15-ször győztek a hazaiak, 14-szer ikszeltek, míg az újpesti sikerek száma 13. A gólok számát tekintve viszont egy hajszállal a fővárosiak állnak jobban (62–63).

♦ A lila-fehérek az előző másfél évtizedben halványan teljesítettek a ZTE vendégeként, hiszen 10 bajnokijukból csak egyet nyertek meg, annak is már 14 éve: 2009. szeptember 12-én Kabát Péter három, Foxi egy góljával győztek 4–1-re. Azóta 5 egerszegi győzelem és 1 remi született Egerszegen, ahol az előző 3 fellépésükön gólképtelenek voltak a IV. kerületiek. Amióta – 2019 nyarán – a ZTE FC visszajutott az NB I-be, mind a négy egerszegi meccsüket a zalaiak nyerték meg (sorrendben: 2–1, 3–0, 2–0, 1–0). Az utóbbi években tehát nem győzni jár az Újpest Zalaegerszegre…

♦ Sorozatban az ötödik bajnoki vereségét szenvedte el vasárnap az Újpest, ilyenre legutóbb 37 évvel ezelőtt, 1986 márciusában-áprilisában, Göröcs János irányításával volt példa a fővárosi klub életében. Akkor az 5 találkozó alatt mindössze egy gólt hoztak össze a lila-fehérek, majd hatodikra 2–2-t játszottak a Videotonnal, de ezután újabb 2 vereség következett és így egy 8-as nyeretlenségi szériával, a 11. helyen zárták a 16 csapatos bajnokságot. Ennél hosszabb ilyen negatív sorozatuk pedig 1909-ban volt, amikor egymás után 8 bajnokit buktak el az újpestiek és nyolcadikok lettek a kilences mezőnyben, de nem estek ki.

♦ A diósgyőri 3–0-val első győzelmét aratta a ZTE az új vezetőedző, Márton Gábor irányításával. Ráadásul élvonalbeli meccsen több mint egyéves szünet után tudott újra többgólos különbséggel nyerni a zalai együttes. Ez előzőleg tavaly november elején, Kisvárdán sikerült neki, akkor is 3–0-ra.

♦ A Zalaegerszeg otthoni teljesítménye alapján több szempontból is utolsó jelenleg az élvonalban: a legkevesebb pontja (4) van, a legtöbb gólt kapta (20) és a legrosszabb a gólkülönbsége (–11). A ZTE Arénában ősszel csak az MTK ellen tudott győzni (2–1).

♦ Házon kívüli produkciója alapján az Újpest is kieső helyen áll, 1–1–4 a mutatója, amivel csak a Kisvárdát előzi meg. Idénybeli egyetlen idegenbeli sikerét úgy érte el Debrecenben, hogy majdnem 80 percet emberelőnyben játszott, ezen kívül még Felcsúton szerzett egy pontot (3–3), különben rendre vereséggel tért haza.


VASÁRNAP


KISVÁRDA MASTER GOOD–DIÓSGYŐRI VTK


♦ Eddig 10 NB I-es találkozón mérte össze erejét a két csapat, és a diósgyőriek kétszer annyi győzelmet arattak, így az örökmérleg 2 kisvárdai siker, 4 iksz, 4 DVTK-győzelem. Ez bizony egy gólszegény párosítás, hiszen 2 találatnál többre még egyik csapat sem volt képes, a meccsenkénti átlag 2.2 gól.

♦ Az első 5 összecsapásukból 4 is döntetlen lett, azóta 2-szer győzött a Várda, míg a legutóbbi 3 alkalommal a Diósgyőr bizonyult jobbnak (2–0, 1–0, 2–0).

♦ Kisvárdán 5 találkozó után kiegyenlített a mérleg: az első 3 három találkozójuknak nem volt győztese, aztán egy 1–0-s hazai-, majd egy ugyanilyen különbségű vendégsiker született.

♦ Bár a Kisvárda sorozatban a negyedik mérkőzését játszotta hazai pályán, a bajnokság során most először tudott egymás után két fordulót letudni úgy, hogy közben nem kapott ki (3–1 az MTK, majd 0–0 DVSC ellen), ennek ellenére továbbra is utolsó.

♦ A ZTE ellen egymás után a második bajnokiját vesztette el háromgólos különbséggel a DVTK, így a legutóbbi 7 bajnokijából csak egyet tudott megnyerni: három fordulóval ezelőtt a Mezőkövesd ellen győzött (2–0).

♦ A Kisvárda eddig 50 százalékosan szerepelt hazai pályán (2 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség), a DVTK idegenbeli mutatója 2–1–4, viszont a legutóbbi 5 vendégfellépésén csupán 1 pontot kapart össze, Felcsúton a Puskás Akadémia ellen (0–0).

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–FEHÉRVÁR FC

♦ Ez lesz a 25. mérkőzésük a legfelső osztályban, az eddigi találkozóik több mint a felét a fehérváriak nyerték meg. Az örökmérleg 4 kövesdi győzelem, 7 iksz, 13 Vidi-siker.

♦ Az előző 10 bajnoki összecsapásukon csak egyszer tudtak diadalmaskodni a matyóföldiek – 6 vereség és 3 döntetlen mellett. Legutóbb akkor meccseltek, amikor még mindketten nyeretlenül, kiesésre álltak, a Vidi akkor úgy kerekedett felül 2–0-ra, hogy a 82. percig nem esett gól.

♦ A borsodi városban abszolút kiegyenlített a két csapat mérlege, hiszen mindhárom eredménytípus – totónyelven 1, X, 2 – 4-szer fordult elő, a gólkülönbség 15–13 a Vidi javára. Mezőkövesden legutóbb, februárban Sztefan Drazsics ráadásban értékesített tizenegyesével nyertek 2–1-re a hazaiak.

♦ A kövesdiek szerdán pótolták be az FTC ellen még augusztusban elmaradt meccsüket (0–2), a legutóbbi négy bajnokijukból csak az Újpest ellenit (4–0) nyerték meg, a másik hármon gólképtelennek bizonyultak.

♦ A Vidi az NB I legjobb formában lévő csapata, hiszen 5 forduló óta veretlen (4 győzelem, 1 iksz) és az előző 9 bajnokiján mindig szerzett gólt – mindkettő a leghosszabb aktív sorozat a mezőnyben. Legutóbb október 22-én Debrecenben kapott ki (1–3).

♦ A matyóföldiek pontjaik csaknem kétharmadát otthon zsebelték be, 14-ből 9-et. Hazai pályán bajnoki meccsen a Kisvárda elleni március 18-i 1–1 óta nem ikszeltek, onnantól kezdve 5 győzelem és 7 vereség a mérlegük, ebben a kiírásban pedig 3–0–4.

♦ A Fehérvár több mint egyéves idegenbeli nyeretlenségének vetett véget két fordulóval ezelőtt, az FTC otthonában aratott 1–0-s győzelemmel. Látogatóként ezen kívül csak Felcsúton szerzett pontot (3–3), a további 4 házon kívüli fellépésről vesztesen tért haza, így a legkevesebb pontot gyűjtő csapatok között találjuk a vendégtabellán.

PAKSI FC–FERENCVÁROSI TC

♦ A bajnokság jelenlegi első és második helyezettjének ez lesz a 38. összecsapása az élvonalban. Az örökmérleget tekintve jelentős a ferencvárosiak fölénye: 6 paksi siker, 10 iksz, 21 FTC-győzelem.

♦ Ez egy gólokban gazdag párharc, hiszen az előző 16 egymás elleni NB I-es mérkőzésükön mindig legalább 3 találat volt. Ezek során az FTC – egy kivételtől eltekintve – mindig legalább 2-szer betalált, és 13-szor győztesen jött le a pályáról.

♦ Augusztus végén – többek között a nyáron éppen Paksról szerződtetett Varga Barnabás triplájával – úgy nyert 6–1-re a Ferencváros, hogy a végeredmény már a szünet előtt kialakult. Ez a tolnaiak legnagyobb veresége ebben az idényben. Ezen kívül ősszel még egyszer, Zalaegerszegen (5–2) fordult elő, hogy az atomvárosiak egy gólnál többet kaptak. Az NB I legutóbbi gólkirálya diósgyőri sérülését követően most térhet vissza a fővárosiak keretébe.

♦ Érdekesség, hogy az FTC idegenben ritkábban vesztett pontot a Paks ellen (11 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség), mint vendéglátóként (10–7–2). Az atomvárosban legutóbb, áprilisban 3–2-re a tolnaiak győztek, előtte viszont sorozatban 4 alkalommal a ferencvárosiak diadalmaskodtak.

♦ Az előző két bajnokiját megnyerő Paks úgy vezeti a tabellát, hogy most már az FTC is ugyanannyi mérkőzést játszott, mint a többi csapat. Ha a tolnaiak győznek, 4 pont lesz az előnyük, így már biztosan az élen telelnek – ez először történhet meg azóta, hogy a klub 2006-ban feljutottak az élvonalba.

♦ Az FTC megnyerte a szerda esti mezőkövesdi bepótolt meccsét (2–0) és ezzel megszakította a 4-es bajnoki nyeretlenségi sorozatát (2 iksz, 2 vereség). Ha viszont kikap Pakson, 2016 után fordul elő újra az NB I-ben, hogy nem a IX. kerületi együttes telel az élen. (Akkor a Videoton vezette a tabellát, a Fradi pedig csak a negyedik helyen állt.)

♦ A tolnai csapat az egyetlen a mezőnyben, amely ebben az idényben még veretlen odahaza: 7 meccsből 6-ot megnyert és csak az MTK-val ikszelt (0–0). Hazai pályán mindössze 3 gólt kapott és a legjobb a gólkülönbsége (+13).

♦ Az FTC 5–1–1-es mérleggel vezeti a vendégtabellát,látogatóként csupán egyszer maradt alul, a sárdagasztásos kecskeméti fellépésén (1–2). Idegenben a legtöbb gólt szerezte (23) és a Fehérvárral egálban a legkevesebbet kapta (10).

NB I, 2023–2024, 16. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
December 8., péntek
20.00: Puskás Akadémia–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport) Felcsút,Pancho ArénaKarakó Ferenc
December 9., szombat
13.15: MTK–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport) Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion később jelölik ki
15.45: Zalaegerszegi TE FC–Újpest (Tv: M4 Sport) Zalaegerszeg,ZTE Aréna
később jelölik ki
December 10., vasárnap
13.00: Kisvárda–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport) Kisvárda,Várkerti Stadionkésőbb jelölik ki
15.30: Mezőkövesd–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,Városi Stadion
később jelölik ki
18.00: Paksi FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport) Paks,Paksi FC Stadionkésőbb jelölik ki
AZ ÁLLÁS
1. Paksi FC1594 229–16+1331
2. Ferencvárosi TC1593 337–16+2130
3. Fehérvár FC1573 531–24 +724
4. Debreceni VSC1573 523–19 +424
5. Puskás Akadémia1566 324–20 +424
6. MTK Budapest1563 616–24 –821
7. Kecskeméti TE1562 724–25 –120
8. Diósgyőri VTK1562 721–24 –320
9. Újpest FC1562 723–30 –720
10. Mezőkövesd1542 917–24 –714
11. Zalaegerszegi TE1542 920–32–1214
12. Kisvárda15321014–25–1111

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik