Nebojsa Vignjevics: Olyan játékosokat kerestünk, akik éhesek a sikerre

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.07.26. 09:00
null
Vignjevics elmondta, Ausztriában is rengeteget kellett beszélgetni a futballistáikkal (Fotó: Dömötör Csaba)
Immár a Fehérvár elleni idénynyitóra fókuszálnak Újpesten, Nebojsa Vignjevics nem csupán a fizikai, a mentális felkészítést is fókuszba helyezte.

 

– Milyen volt a szabad hétvége?
– Rövid… – vágta rá mosolyogva Nebojsa Vignjevics, az Újpest FC vezetőedzője a hétfői tréninget követően. – Az edzőtáborozás után két nap szabadságot adtam a keret tagjainak, és miután egész nyáron alig láttam a családomat, hazamentem Belgrádba. Néhány órát is jó volt otthon lenni, a kislányomnak nagyon hiányzom, este pedig a nagyobb fiammal is volt időm beülni a központban egy kávéra, italra. Nagyon jókat tudunk ilyenkor beszélgetni mint férfi a férfival.

– A felkészülés is férfimunka volt?
– Az első két hétben nem kíméltük a játékosokat. Esténként aligha kellett őket álomba ringatni, de azzal ők is tisztában vannak, sikert csak munkával lehet elérni.

– A nyáron hat felkészülési mérkőzést játszottak, négyet megnyertek, két összecsapáson kikaptak. Elégedett volt a látottakkal?
– Az ausztriai három mérkőzésünket külön venném, ott már fontos találkozókat játszottunk. Osztrák, cseh és szaúdi együttessel csaptunk össze, előbbi kettőn kifejezetten jól játszottunk. A szaúdi együttes elleni pedig ki-ki meccs volt, sajnos kikaptunk egy-nullára. A tanulság viszont jól jött: meg kell szenvedni a sikerért! Ami nekem lényeges volt, hogy a felkészülés során rengeteg új taktikai elemet gyakoroltunk, azzal a céllal, hogy jobb csapattá váljunk!

– Új stílusban játszik az Újpest az új idényben?
– Ezt azért nem mondanám… Ami biztos, lesznek újdonságok. Mentálisan is sokkal erősebb lesz a csapat, fontos volt, hogy a felkészülés alatt mindenki megértette, csak együtt lehetünk eredményesek. Ha egyénieskedik valaki, semmire sem visszük. Nagyon jó, ha valaki kötényt ad az ellenfelének, ha valaki esernyőcsellel csapja be a védőt, de ha nincs hasznára a csapatnak, semmit sem ér. A nap végén senkit sem érdekel, hogy egy-egy játékos külön-külön mit csinált, a lényeg az Újpest, az, hogy a csapat milyen eredményt ért el.

– Miért kell egy profi társaságot mentálisan megerősíteni?
– Sajnos az előző idény végére többen is elvesztették az önbizalmukat, sőt, akadtak olyan játékosaink is, akik a szurkolói reakciókat követően teljesen elbizonytalanodtak. Úgy érezték, nem elég jók ahhoz, hogy itt legyenek. Szóval, Ausztriában is rengeteget kellett beszélgetni a futballistáinkkal.

– Vittek pszichológust is a táborba?
– A segítőim közül többen is rendkívül tapasztaltak ezen a téren, és ami jó hír, a játékosok is vevők voltak erre. Amúgy nekem is nagyon hasznosak voltak ezek a beszélgetések.

– Mi a véleménye az új játékosokról? Kiss Tamás, Tamás Krisztián és a korábbi román válogatott csatár, Ioan Viorel Ganea fia, George Ganea érkezett.
– Tamás Krisztiánt a Honvédból ismertem, tudom, milyen karakter, és mi az erőssége. Kiss Tamás gyors, fiatal, de már futballozott külföldön, nagy lehetőséget látok benne – sőt, immár azt is tudom, hogy szeret keményen dolgozni. Ami George Ganeát illeti, minőségi játékos, a személyiségéről is csupa jót hallottam. Szeretne fejlődni, előrelépni, rendkívül motivált. Ez a mostani átigazolási időszakban kiemelten fontos tényező volt, olyan játékosokat kerestünk, akik éhesek a sikerre.

– Rá milyen poszton számít elsősorban?
– Több pozícióban is képes futballozni. Visszavont csatárként, de akár előretolva, és szélsőként is megállja a helyét. Érti a futballt, gyors, lendületes játékos.

– Hányan érkezhetnek még a keretbe?
– Csatárra nagy szükségünk volt, örülök, hogy Franklin Sasere hétfőn aláírta a szerződését, erős, agresszív támadóval bővült a keretünk, klasszikus center poszton játszik, rendkívül erős a fejpárbajokban. Rajta kívül belső védő érkezhet még, és a hatos pozícióba keresünk minőségi játékost. Merthogy csakis kiemelkedő képességű futballista érkezhet.

– A hétvégén az első fordulóban a Fehérvárt fogadják. Készen áll a csapata az idénynyitóra?
– Úgy érzem, igen. A fehérváriaknak is voltak érkezőik, távozóik, megnéztem több felkészülési mérkőzésüket. Hétfőtől ráfordultunk a célegyenesre, immár csakis erre a mérkőzésre összpontosítunk.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:
George Danut Ganea (román, FC U Craiova – Románia, szabadon igazolhatóként), Kiss Tamás (Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként), Franklin Sasere (nigériai, FC Vaduz – Liechtenstein), Tamás Krisztián (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérnek: Dzenan Burekovic (bosnyák, Szpartak Szubotica – Szerbia), Märten Kuusk (észt, Flora Tallinn – Észtország), Matija Ljujics (szerb, Sabail – Azerbajdzsán), Máté Zsolt (Tiszakécskei FC), Ognjen Radosevics (szerb, Szentlőrinc)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Geiger Bálint, Tamási Domonkos
Kiszemeltek:

Távozók: Nemanja Antonov (szerb, MTK Budapest, szabadon igazolhatóként),Giuseppe Borello (olasz, szabadon igazolható),Petrus Boumal Mayega (kameruni, Al-Bataeh – Egyesült Arab Emírségek, szabadon igazolhatóként), Abdoulaye Diaby (mali, FC St. Gallen 1879 – Svájc), Ognjen Mudrinszki (szerb, szabadon igazolható), Filip Pajovics (szerb, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Fernand Gouré (elefántcsontparti, Westerlo – Belgium)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Yohan Croizet (francia, kikerült az első csapat keretéből), Luis Jakobi (német, kikerült az első csapat keretéből)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik