Öt csapat négy ponton belül – Debrecentől Újpestig aggódhatnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.16. 12:14
null
A Puskás Akadémiával ikszelő Debrecen továbbra is kieső helyen áll (Fotó: Tumbász Hédi)
Szokásunkhoz híven a labdarúgó NB I aktuális fordulója előtt visszapillantunk az előző kör érdekességeire, legjeire is – fókuszban a bennmaradásért folyó küzdelem, a Paks zalaegerszegi pontszerzése, a Kaposvár meglepetésgyőzelme. 

 

A FORDULÓ TALPRA ÁLLÁSA – PAKSI FC

Hihetetlen, micsoda hajrát láthattunk a paksiaktól az utóbbi napokban: előbb a Ferencváros ellen (2–2) sikerült egyenlíteniük kétgólos hátrányból, majd szombaton ugyancsak kétgólos mínuszból (1–3) sikerült pontot szerezniük a ZTE FC ellen (3–3).

„Rengeteg erőt és hitet adott nekünk a Fradi elleni talpra állás – mondta lapunknak Könyves Norbert, a paksiak támadója, aki remek formának örvend, a legutóbbi három bajnokin három gólt szerzett, kettőt a Mezőkövesd (2–0), egyet a ZTE ellen. – Lehet, különösen hangzik, de amikor kettővel vezetett a Zalaegerszeg, akkor is bíztam benne, sikerül legalább egy pontot elcsípnünk. Amikor Böde Dániel szépített, még volt hátra csaknem tíz perc, és tudtam, lesz még lehetőségünk egyenlíteni. Így is történt, Balogh Balázs góljával elhoztunk egy pontot Zalaegerszegről, mégpedig teljesen megérdemelten.”


De ez szinte semmit sem ér, ha szerdán odahaza nem győzi le a Paks a már kieső Kaposvári Rákóczit.

„A sereghajtó legutóbb három-nullára győzte le a Diósgyőrt, vagyis attól függetlenül, hogy a Kaposvár kiesett, szó sem lehet arról, hogy félvállról vesszük a meccset. Felszabadultan, teher nélkül futballozhatnak a kaposváriak, s ez látszik is a játékukon, úgyhogy tényleg észnél kell lennünk. Ha nyerünk, nagy lépést tehetünk a bennmaradás felé, ha viszont nem… De erről nem szeretnék beszélni. Tökéletesen kell összpontosítanunk, nem száz-, hanem kétszáz százalékos figyelem szükséges, s akkor nyerhetünk odahaza.”

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ „BONYODALMA” – HARC A BENNMARADÁSÉRT

Azzal, hogy a Paks egyenlített a ZTE ellen, továbbra is nagyon bonyolult a képlet, már ami a tabella alsó felét, illetve a bennmaradásért folyó harcot illeti. A Zalaegerszeg egy győzelemmel lélegzetvételnyi előnybe került volna, hiszen az alsóház élére állhatott volna, hat ponttal megelőzve a 11. Debrecent.

A sereghajtó Kaposvári Rákóczi már búcsúzik az élvonaltól, viszont öt csapatot is fenyeget még a kiesés réme négy fordulóval az NB Ia vége előtt. Az Újpest, a ZTE, a Kisvárda és a Paks sem lehet nyugodt, az eleve kieső helyen álló DVSC-ről nem is beszélve…

A bennmaradásért folyó harc egyik kulcsmeccse lehet a keddi Kisvárda–ZTE találkozó, de sorsdöntő lehet a 33. körben a DVSC–Paks találkozó is.

Az öt érintett csapat sorsolását elnézve, a papírforma alapján DVSC helyzete a legnehezebb, hiszen három felsőházi csapattal is találkoznak még Bódi Ádámék – Fehérvár, Diósgyőr, Mezőkövesd –, persze kérdés, az ellenfeleket jobban motiválja-e a dobogós, mint a debrecenieket a bennmaradás.

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA ÉS MEGLEPETÉSE – A KAPOSVÁR ÉS A D-BETŰS CSAPATOK

A 29. forduló legnagyobb meglepetése volt, hogy a sereghajtó, s az NB I-től az idény végén biztosan búcsúzó Kaposvár hazai pályán 3–0-ra legyőzte a harmadik helyre pályázó Diósgyőrt. A Rákóczi az eddig begyűjtött 14 pontjából hetet a DVSC, hatot a DVTK ellen szerzett…

A kaposváriak négy győzelmet arattak a bajnokságban, kettőt a Debrecen és szintén kettőt a Diósgyőr ellen. A DVSC-t az ősszel előbb idegenben 1–0-ra, majd hazai pályán 4–1-re verték meg, míg a DVTK-t szeptemberben 2–0-ra, a mögöttünk hagyott fordulóban 3–0-ra győzték le, mind a kétszer hazai környezetben. A Lokitól ráadásul még egy pontot elcsentek, a 27. fordulóban a Nagyerdei Stadionban 1–1-et értek el.

A Kaposvár tehát az eddig megszerzett 14 pontjából összesen 13-at a Debrecen (7) és a Diósgyőr (6) ellen gyűjtött be (még a Puskás Akadémiával ikszelt egyszer). Úgy tűnik, hogy a Rákóczinak a D-betűs csapatok ellen megy a bajnokságban. Ezért sajnálhatják a somogyi megyeszékhelyen, hogy a korábbi időszakokban stabil élvonalbeli csapatnak számító, húsz évvel ezelőtt Dunaferr néven bajnok Dunaújváros, illetve a két legenda, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula klubja, a Dorog jelenleg nem NB I-es…

A kaposváriak a következő idényben egyébként a másodosztályban a Doroggal és az NB II-be frissen feljutó Debreceni EAC-calis megmérkőznek, s egy-két hét múlva az is eldől, hogy a DVSC-nek sikerül-e kivívnia a bentmaradást. Mert ha nem, akkor a Rákóczi az ősszel – a Dorog és a DEAC mellett – egy harmadik D-betűs csapattal is találkozhat a második ligában.

A FORDULÓ ÖRÖME – BÉVÁRDI ZSOMBOR

Pályafutása első gólját szerezte az élvonalban Bévárdi Zsombor, a Kaposvári Rákóczi 21 éves támadója. Harmadik NB I-es mérkőzésén talált a kapuba, ám nem csupán gólja miatt emelkedett társai fölé a vasárnap a Diósgyőri VTK ellen 3–0-ra megnyert bajnokin. Lendületesen, jól és veszélyesen futballozott, döntő érdemeket szerzett abban, hogy már kieső csapata győzött.

„Amíg élek, nem felejtem el a vasárnapi bajnokit – mondta a támadó. – Az első gól olyan, mint az első szerelem, bevésődik az emlékezetbe.”

Bévárdi Zsombor elmondta, a hétfő délelőtti edzés előtt már piszkálgatták a társai, és góljáért „cserébe” némi vendéglátást, úgynevezett „büfét” reméltek tőle.


„Ami késik, nem múlik
– folytatta nevetve a Debreceni VSC-től fél évre kölcsönkapott játékos. – Egyelőre csak a következő, Paks elleni meccsre összpontosítunk. A vasárnapi eredményes játék folytatásában bízunk, és ha sikerül ugyanígy jól teljesítenünk, újabb pontokat szerezhetünk. Fontos, hogy már a nyolcadik percben gólt rúgtunk a DVTK-nak, de jól jött a tizenegyesből szerzett gólunk is. Végül nagy különbséggel nyertünk, mert felszabadultan, nagy kedvvel futballoztunk. Sajnos búcsúzunk az élvonaltól, de ettől még szeretnénk minél több pontot gyűjteni a hátralévő mérkőzéseken.”

A bajnokság végén lejár a Kaposvár és a DVSC közötti kölcsönadási szerződés, ám Bévárdi Zsombor egyelőre nem tudja, miként alakul a jövője. Több klubban szerepelt, játszott már Siófokon, Felcsúton, Székesfehérváron, a Vasasban és a Lokiban is, ám úgy érzi, Siófokon és a Rákócziban fejlődött a legtöbbet.

„Össze sem lehet vetni az élvonal, az NB III vagy az NB II közötti különbséget – magyarázta a csatár. – Sokat jelentett, hogy Kaposváron bíznak bennem, ennek köszönhetem, hogy túl vagyok a harmadik NB I-es meccsen, és megszereztem az első gólomat is. Persze sok még a tanulnivaló, sokat kell tennem azért, hogy jó labdarúgó váljék belőlem. Ám példám is bizonyítja, a rendszeres játék a legjobb iskola.”

NB I, 2019–2020, 30. FORDULÓ
JÚNIUS 16., KEDDHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
19.00: Kisvárda–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda,Várkerti StadionIványi Zoltán
21.05: Bp. Honvéd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionAndó-Szabó Sándor
JÚNIUS 17., SZERDA
16.55:Paks–Kaposvár (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion?
19.00: Fehérvár–Debrecen (Tv: Duna World)Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó?
19.00: Diósgyőr–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Miskolc, DVTK Stadion?
21.05: Újpest–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion ?
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC29207254–23+3167
2. Mol Fehérvár FC29168552–26+2656
3. Mezőkövesd Zsóry FC29137939–27+1246
4. Puskás Akadémia FC291111744–37 +744
5. Diósgyőri VTK291251237–40 –341
6. Budapest Honvéd291181031–36 –541
7. Újpest FC291061337–42 –536
8. Zalaegerszegi TE FC29991146–41 +536
9. Kisvárda291051437–40 –335
10. Paksi FC29971337–47–1034
11. Debreceni VSC29951542–55–1332
12. Kaposvári Rákóczi FC29422324–66–4214
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik