Magyar kapus védett az U16-ban is milliomos Man. City ellen

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.12.21. 17:28
null
Deczki Máté a Stoke szerelésében
Korábban már jeleztük, hogy a DVSC-Teva 15 éves, korosztályos válogatott játékosa, Deczki Máté az angol élvonalbeli Stoke Citynél járt egyhetes ismerkedésen. A szombaton a Manchester City korosztályos csapata elleni mérkőzéssel záruló teszt tapasztalatairól a játékost képviselő Stars and Friends menedzserirodát kérdeztük.

„Deczki Mátéra egy magyar utánpótlás-válogatott meccsen figyelt fel a Stoke City, ezt követően hívták meg ismerkedésre – beszélt a tesztelés hátteréről a Stars and Friends részéről Esterházy Mátyás. – Az egy hét alatt napi két foglalkozáson vett részt, délelőtt a pályán, délután a konditeremben. A helyi akadémistáknak egyébként úgy néz ki a napjuk, hogy a reggelek az akadémiához köthető házimunkákkal indulnak, majd ezt követik a tréningek. A szerdák az iskolai napok, akkor egész napos oktatás szerepel a programban.”

A debreceni kapus az edzések mellett különböző felméréseken is részt vett, szombaton pedig a Manchester City elleni felkészülési meccsel zárta az angliai tesztet.

„A fizikai felmérések során az angol szakemberek kiemelték, hogy Máté a százkilencven centiméteres magasságához képest kimondottan jó, az angliai korosztályos átlag feletti eredményeket ért el az öt-, tíz- és harmincméteres sprintek során.

A Manchester City elleni meccsről azt kell tudni, hogy az U16-os korosztályban, Angliában még nincs bajnoki rendszer, mert ebben a korban az eredményt még abszolút másodlagosnak tartják, ezért a csapatok felkészülési mérkőzéseket játszanak egymással. A City azonban már a korosztályos csapataira is sokat költ, az U16-os együttest nyáron például egymillió fontból erősítették meg, az egyik játékosért például félmillió fontot fizettek a Watfordnak. A Stoke szombaton 6–0-s vereséget szenvedett, de az említettek miatt az eredménynek nem sok jelentősége van. A helyzetek alapján lehetett volna 12–0 is. Számunkra az a fontos, hogy a debreceni kapusról jó véleménnyel voltak az angol edzők. Aztán, hogy lesz-e folytatása ennek az ismerkedésnek, majd elválik” – összegezte a tapasztalatokat Esterházy.

A Stoke a novemberben az NSO-n is bemutatott, az élvonalbeli csapatban meccskeretig jutó Gyollai Dániel személyében – aki Deczkinek is sok mindenben segített az angliai tartózkodása során – korábban már igazolt utánpótláskorú magyar kapust (2013-ban a Honvédtól).

Ezek után nem lenne meglepetés, ha a szisztematikusan építkező, az elmúlt években számos külföldi utánpótláskorú játékost szerződtető Stoke-nál Deczkit is szeretnék a soraikban tudni. Erről azonban azért is korai beszélni, mert a debreceni kapus még csak 15 éves, és a szabályok értelmében 16 esztendős kora előtt nem is szerződhet külföldre. Utána azonban alighanem ő is nagy örömmel venné ki a részét a Stoke akadémistáinak házimunkáiból...

A debreceni Deczki Máté már Angliában is bizonyíthatott (Fotó: dvsc.hu, archív)
A debreceni Deczki Máté már Angliában is bizonyíthatott (Fotó: dvsc.hu, archív)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik