Női kosárlabda MK: könnyed győzelemmel hódította el a trófeát a Sopron

Vágólapra másolva!
2023.03.10. 21:40
A Sopron Basket az NKA Universitas PEAC magabiztos legyőzésével – történetes során 11. alkalommal – elhódította a női kosárlabda Magyar Kupa trófeáját.
A boldog győztesek (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik
A boldog győztesek (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik

 

Hazai közönség előtt készült kupagyőzelmet ünnepelni a Sopron Basket, amely legutóbb pontosan tíz éve szerezte meg saját csarnokában a serleget, akkor a Győrt verte meg nagyon. Persze azóta is nyert Magyar Kupát a csapat, csak nem Sopronban, ahol legutóbb, 2018-ban a Szekszárd aratott meglepetésgyőzelmet. Utána rögtön tripláztak Fegyverneky Zsófiék, hiszen a következő három kiírást megnyerték, mielőtt jött a tavalyi: Diósgyőrben a hazaiak hihetetlen hajrával és hosszabbításban legyőzték Gáspár Dávid vezetőedző együttesét a fináléban.

A feldobás előtt tízszeres MK-győztes az elődöntőben mutatott valamit abból, mennyire elszánt a serleg visszaszerzését illetően, ugyanis esélyt sem adott a Győrnek, amelyet 19 ponttal vert meg. S mivel a címvédő DVTK meglepetésre kikapott a PEAC-tól, a visszavágásra nem kerülhetett sor, de a cél nem változott a pécsiek ellen sem. A baranyai csapat bravúrjának mértékét növeli, hogy az elődöntőben sérülés miatt nem játszhatott Wentzel Nóra, az együttes válogatott hátvédje. „Még a Szekszárd elleni bajnokin fájdult meg a lábam, s úgy döntöttünk, nem kockáztatunk. Nagyon nehéz kívülről nézni a meccseket és borzasztóan sajnálom, hogy így nem játszhatok a kupadöntőben” – mondta a 22 éves kosaras, miközben társai már a bemelegítésre koncentráltak. Érdekesség, hogy a két csapat eddig mindössze egyszer találkozott egymással MK-döntőben, még 2014-ben, azt a meccset meglepetésre a Djokics Zseljko irányította pécsiek nyerték meg Székesfehérváron.

A döntő favoritja talán a vártnál is könnyedebben, elsőrangú triplázással (10/17, 58 százalék) jutott a fináléba, s különösebb erőfeszítés nélkül tízpontos előnyt szerzett már az. 5. percben, többek közt Czukor Dalma remekbe szabott távoli dobásaival. Az első negyedben 31 pontot szerző Sopron koncentráltan és jól játszott, semmi jelét nem mutatta annak, hogy fél vállról venné a meccset. Sőt, a 15. percben húszra nőtt a különbség, alig tudott kivédekezni hazai támadást a PEAC, a másik gyűrűnél pedig pontatlan volt a baranyai csapat. A decemberi bajnokin 33 ponttal nyerő Euroliga-győztes a nagyszünetre kereken félszáz dobott ponttal mehetett, s mivel a pécsiek csak 27-ig jutottak, tulajdonképpen már ekkor eldőlt a kupadöntő.

Persze a második félidőt is le kellett játszani, és nyilván a PEAC nem adta fel a csatát, de akármennyire is igyekezett Jovan Gorec együttese, a 28. percben már harminccal vezetett a Sopron. A szerb edző most is együtt élt a játékkal, folyamatosan gesztikulált és motiválta játékosait, akiknek bizony a pályán érzékelt hatalmas hazai fölény miatt elkélt a jó szó, hogy ne veszítsék el az önbizalmukat a szépen lassan edzőmeccsé „silányuló” aranycsata során. Az óvatos soproni közönség pedig akkor énekelte először hogy „kupagyőztes”, amikor negyven lett a különbség – s valóban, a Sopron Basket kiütéssel szerezte meg története 11. MK-győzelmét. S hogy mekkora fölénnyel, azt jelzi, hogy a sorozatban lejátszott három meccset (beleértve a Szekszárd elleni negyeddöntőt) átlagban 27.6 ponttal nyerte meg…

(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)

 

KOSÁRLABDA
NŐI MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, SOPRON

DÖNTŐ
SOPRON BASKET–NKA UNIVERSITAS PEAC 89–46
(31–14, 19–13, 20–11, 19–8)
Sopron, 1500      néző.      V:      Tóth C., Mészáros, Varga-Záray.    
SOPRON:      FEGYVERNEKY      11/3,      Turner      5,      Czukor      9/3,      BROOKS      15/3,      MAGBEGOR      10.           Csere:      KUNEK      12/6,      BÖRÖNDY      11,      Határ      2,      Sztankovics      1,      Varga A.      10/6,      Sitku      3/3.  Edző: Gáspár Dávid
PEAC: Katanics      9/3,      Laczkó      3/3,      Calhoun      2,      Gwathmey      9,      KISS V.      16. Csere: Simon      4,      Sánchez, Szücs R., Rátkai, Kaszás-Pap      1,      Olawuyi      2.           Edző:  Jovan Gorec
Az eredmény alakulása. 2. perc:      7–2.      5. p.:      14–4.      9. p.:      27–10.      15. p.:      38–18.      19. p.:      47–25.      24. p.:      59–30.      28. p.:      63–32.      35. p.:      76–42.      38. p.:      81–43
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Bízom benne, hogy ez a sikerélmény jót tesz a lelkeknek. Kicsit akadozott a gépezet, becsúsztak olyan vereségek, amelyek nem estek jól. Igyekszünk mindent megtenni a Fenerbahce ellen, de most szeretnénk megélni a pillanatot, és örülni ennek a győzelemnek, annak, hogy visszakerült hozzánk a Magyar Kupa. Elégedett lehetek, mindkét mérkőzésen jól játszott a csapat és magabiztos teljesítményt nyújtott.
Jovan Gorec: – Ahogy a hangomon is hallja, nagyon érzelmes volt ez a hétvége. Csütörtökön nagy energiákkal játszottunk, noha voltak problémáink a sérülésekkel. Túl sokat kivett belőlünk a DVTK elleni találkozó, a döntő bónuszmérkőzés volt nekünk, a Sopron az Euroliga címvédője, nagyszerű klub, és nem maradt elég erőnk, hogy felvegyük vele a versenyt. Remélem, egy nap ennek is eljön az ideje!

Korábban
A 3. helyért
DVTK-Hun-Therm
–Serco Uni Győr 74–51 (17–15, 18–13, 15–16, 24–7)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik