Női kosár: a csodálatos Sopron Basket megadta a módját az ünneplésnek

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.04.11. 21:51
null
(Fotó: Origo/Csudai Sándor)
Hétfő este 18 órakor begördült a Novomatic Aréna parkolójába a legrangosabb sorozatot megnyerő magyar bajnok busza, hogy aztán a csarnokban rázúduljon a drukkerek szeretete az együttesre.

A győztes sereg tagjai közül legutolsóként a doppingellenőrzésre rendelt Jelena Brooks és Briann January, valamint az őket kísérő Varga Andrea fizioterapeuta hagyta el az Ülker Arenát, ahol a Sopron Basket Európa klubtrónjára lépett. Nem sokkal később ülhettek így le a vacsoraasztalhoz az isztambuli szállodában, amely vendégül látta az Euroliga final four összes résztvevőjét.

VÉLEMÉNYEK

Gáspár Dávid, a Sopron edzője: – Nagyon határozott céllal mentünk Törökországba, amiért hihetetlen, hogy mennyit dolgoztunk, mennyi olyan időszaka volt ennek az idénynek, amikor fogcsikorgatva ment a meló, nem ment flottul a játék, de rengeteg beszélgetéssel és edzéssel átverekedtük magunkat ezen a szakaszon. Temérdek olyan edzés volt, hogy a bokák, a térdek a fájdalomcsillapítók ellenére is sajogtak, de mindenki kőkeményen beállt a sorba, és most itt az eredménye, odavágtunk Európának!

Török Zoltán, a Sopron ügyvezetője: – Nagyon boldog vagyok, hogy itt állhatok, és hogy az én életemben ez a nap még van. A Sopron Basket nevében a győzelmünket Sopron város és Magyarország dicsőségére ajánlom. Ami vasárnap történt, már történelem, ezzel a magyar kosárlabdázás a világ élvonalába került. Ez a határmenti város megmutatta az egész világnak, milyen az a soproni virtus. Akik keresik a titkot, követni szeretnének minket, azt üzenem, hogy dolgozzanak nagyon sokat, mert csak a munkába vetett hit hoz eredményt, de az akkorát hozhat, mint amekkorát vasárnap elértünk.

A magyar küldöttség kiegészült Honti Katával, a soproniak korábbi korszakos játékosával, aki szombaton érkezett meg a török nagyvárosba, és megérezte, hogy történelmi eseményt nézhet végig. A teremben vacsorázott Roberto Íniguez, a Salamanca spanyol edzője, aki két éven át dolgozott Sopronban, és aki arra kérte csapatát, hogy a fináléban a magyar reprezentánsnak szurkoljon.

A szakember gratulált Török Zoltánnak, az ügyvezető pedig ajándékkal lepte meg a klub szintlépésében kulcsszerepet játszó Íniguezt, méghozzá egy fekete pólóval, amely a csapat négy egymást követő final four-szereplésére utalt. Az ünnepi étkezést beszédek szakították meg (Török Zoltán mondatai többekből könnycseppeket csaltak ki), ekkor már pezsgő is került az asztalra, hogy az egyébként is a fellegekben járó hangulatot még tovább lehessen fokozni. Igen, a szeszes italok fogyasztása terén ez még csak az igazán óvatos kezdetet jelentette, amit ezen az estén a világon senki sem bánt. Elismerését fejezte ki az együttesnek Bodrogváry Iván, a FIBA Europe boardjának tagja, ahogyan Fűzy András, a megyei rivális Uni Győr Mély-Út elnöke, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagja is.

A továbbiakban a hotelben folytatódott a buli, a pálya angyalai bent szórakoztak, a stábhoz kötődő személyek és a vezetőség kint dacolt az egyre hűvösebb idővel – nagyon jó volt látni a felszabadult arcokat, az önfeledten mulató hősöket. A spontán rendezvényhez idővel a helyszínen lévő FIBA-alkalmazottak is csatlakoztak, a hajnalhoz közeledve néhányan betekintést kaptak az elmúlt harminc év magyar könnyűzenei csemegéibe.

Több száz szurkoló fogadta otthon a sikercsapatot. (Fotó: Origo/Csudai Sándor)
Több száz szurkoló fogadta otthon a sikercsapatot. (Fotó: Origo/Csudai Sándor)
LESZÁLLÍTOTTÁK A GÉPRŐL AZ ARANYLABDÁT

Ahogyan cikkünkben írtuk, kisvártatva minden Sopron Baskethez kötődő személy felszállhatott a menetrend szerinti repülőre Isztambulban, a felszállás mégis perceket csúszott egy elképesztően banális dolog miatt. Gabby Williams, a négyes döntő legértékesebb játékosa két biztonsági ellenőrzésen túljutott ugyan arany színű kosárlabdájával, vagyis a neki adott elismeréssel, azonban a repülő személyzete nem engedte meg, hogy a labdát a fedélzeten szállítsa, merthogy levegő volt benne. Varga Andrea fiziós mindent megpróbált, hogy maradhasson az ereklye, de a törökök hajthatatlanok voltak, viszont azt az ígéretet tették, hogy eljuttatják Bécsbe a labdát. Ha nem, akkor remélhetőleg lehet újat kérni a FIBA-tól...

Ekkor már a csapat jelentős része egy Isztambul európai oldalán található szórakozóhelyen mulatott, hogy néhány bátor és erős fiatal alvás nélkül vágjon neki az ottani idő szerint hétfő reggel nyolckor kezdődő utazásnak. Amely nem nélkülözte a drámai perceket, mert az egyik stábtag nagyon rosszul érezte magát. Emiatt az sem volt biztos, hogy mindenki fel tud szállni a Bécsbe tartó gépre. Végül, az utolsó utáni pillanatban teljes kerettel kezdte meg légi útját a Sopron Basket, a másik bonyodalomról keretes írásunkban olvashatnak.

Néhány órás parndorfi pauzát, ebédet és rövid pihenést követően 18 óra előtt nem sokkal rendőri felvezetéssel futott be az aranybusz a leghűségesebb városba, a Novomatic Arénánál több száz szurkoló fogadta a csapatot, gyúltak a görögtüzek, szóltak a dudák, a hazaérkező különítmény nagy kört tett a Várkerületben, mielőtt befordult a sporttelep parkolójába. A csarnokban egyesével szólították a keret, majd a stáb, végül a klubvezetés tagjait, akik tapsvihar és ováció közepette sétáltak be a parkettre. Sorban Fegyverneky Zsófia, Gáspár Dávid, Török Zoltán, Szalay Ferenc MKOSZ-elnök és Farkas Ciprián soproni polgármester kapott szót, aztán virágcsokorral jutalmazták a játékosokat. A lelátóról zúgott az „isztambuli” és az „arany Zoli” rigmus, majd végeláthatatlan interjúáradat, fotózkodás és aláírásosztás vette kezdetét. Na nem mintha ez bármelyik Euroliga-győztes soproni játékost fárasztotta volna...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik