Kosár Eb: a spanyolok kiütéssel kezdtek; Románia kikapott

Vágólapra másolva!
2017.09.01. 18:36
null
A spanyolok nyújtották a torna eddigi legjobb teljesítményét (Fotó: AFP)
A férfi kosárlabda Európa-bajnokság C-csoportjában a mieink 67–58-as vereséget szenvedtek Horvátországtól, a favorit Spanyolország 99–60-ra kiütötte Montenegrót, Románia pedig 83–68-ra alulmaradt Csehországgal szemben. A D jelű hatos első mérkőzésén a belga válogatott 103–90-re megverte Nagy-Britanniát. Ugyanebben a csoportban két rangadót is rendeztek, az egyiken Szerbia 92–82-re legyőzte Lettországot, a másikon Oroszország 76–73-ra a házigazda törököket.

C-CSOPORT

Mint ismert, a csoport első mérkőzésén a magyar válogatott 67–58-as vereséget szenvedett Horvátországtól.

A csoportkör és talán az egész torna legnagyobb favoritja, Spanyolország több mint magabiztos győzelemmel kezdett. A címvédő az első perctől kezdve éreztette Montenegróval, hogy nem reménykedhet túl sok jóban – tíz perc után 12-vel, a félidőben 22 ponttal vezetett. A fordulást követően tovább nőtt a különbség, Spanyolország végül 99–60-ra nyert.

A spanyol együttes kezdőjéből (Rubio, Abrines, San Emeterio, P. Gasol, M. Gasol) Marc Gasol játszott a legtöbbet 20 perc 26 másodperccel, a legeredményesebbnek pedig a 18 pontig jutó Willy Hernangómez bizonyult. Montenegró legtöbb pontot dobó játékosa Nikola Vucsevics (16) volt, őt az exszolnoki Nikola Pavlicsevics követte 13 egységgel. A korábban Kecskeméten és Sopronban is megforduló Filip Barovics 16 és fél percet játszott, pontot nem szerzett.

Románia házigazdához méltó módon, bátran kezdett Csehország ellen. Ugyan nagyobb előnyt nem tudott kialakítani a csoport házigazdája, már az is kisebb meglepetésnek számít, hogy az első félidőben többször is vezetett, igaz, a szünetre már 38–40-nel mentek a felek. A harmadik negyedben aztán állva hagyta ellenfelét a cseh csapat, 10–0-val kezdett, amiből később felocsúdott Marcel Tenter együttese, de az ekkor kialakult tíz pont fölötti különbség állandósult – a vége 68–83.

A románoknál kiemelkedett Vlad Moldoveanu (24 pont, 11/11 büntető, 8 lepattanó), a korábban Magyarországon több évet lehúzó Török Rolland pedig közel 13 perc alatt 3 pontig jutott. Csehország válogatottját a 25 pontos Vojtech Hruban és Tomás Satoransky vezette győzelemre, utóbbi a 20 pontja mellett 13 lepattanót és 6 gólpasszt is jegyzett.

Szombaton Magyarország–Montenegró, Csehország–Spanyolország és Románia–Horvátország találkozókat rendeznek a csoportban.

A C-csoport állása egy forduló után: 1. Spanyolország +39-es kosárkülönbség, 2. Csehország +15, 3. Horvátország +9, 4. MAGYARORSZÁG –9, 5. Románia –15, 6. Montenegró –39.

D-CSOPORT

A D jelű hatosban is lejátszották az első összecsapást, melyen Belgium 103–90-re diadalmaskodott Nagy-Britannia felett. Az eredmény mutatja, hogy a találkozón nem a védekezés dominált, már az első félidőben mindkét együttes 50 pont fölött járt. A fordulást követően fokozatosan ellépett ellenfelétől a kiválóan dobó belga csapat (37 százalékkal értékesített 14 triplát), így végül magabiztosan nyert. A győztesnél Maxime De Zeuuw 21, Sam Van Rossom 19 , Jonathan Tabu 18, Pierre-Antonie Gillet pedig 17 pontot szerzett, míg a briteknél Dan Clark 20 pontot, 6 lepattanót és 5 gólpasszt, Gabe Olaseni 21 pontot és 11 lepattanót tett be a közösbe.

A csoport egyik legfontosabb mérkőzésén Szerbia Lettországgal találkozott. Ellenállhatatlanul kezdtek a baltiak, az első negyedben már tíz fölött is járt a különbség a javukra. Az első játékrész végére összekapták magukat a szerbek, és a második negyed elején átvették a vezetést, igaz, ellépni nem tudtak.

Három perccel a mérkőzés vége előtt Kristaps Porzingis (18 pont) triplájával 75–73-ra jobban álltak a lettek, innentől azonban hét megválaszolatlan ponttal fordított déli szomszédunk és Bogdan Bogdanovics (30 pont) ponterős játékának köszönhetően 92–82-re felülkerekedett. A vesztes félnél kiemelkedett még Dairis Bertans (23 pont, 6 gólpassz) és testvére, Davis (16 pont, 6 lepattanó), míg a szerbeknél Bogdanovics mellett Milan Macsvan (14 pont, 10 lepattanó) volt a legjobb.

A másik, csoportrangadónak beillő találkozón az Eb fő házigazdája, Törökország mérkőzött meg Oroszországgal. A meccsre jellemző volt, hogy hol az egyik, hol a másik fél produkált egy-egy jobb periódust, de legtöbbször az oroszok jártak előrébb. A záró játékrészt a hazaiak kezdték jobban, a 32. percben át is vették a vezetést – innentől szinte támadásról támadásra fordult az előny. 68–69-nél, kevesebb mint fél perccel a vége előtt a végig jól játszó Alekszej Sved vágott be egy triplát, majd a büntetőcsatát is az oroszok bírták jobban, így 76–73-ra felülkerekedtek.

A török Cedi Osman kiválóan játszott (28 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 7 labdaszerzés), a győztesnél Sved (22 pont) és Tyimofej Mozgov remekelt.

Szombaton Lettország–Belgium, Oroszország–Szerbia és Törökország–Nagy-Britannia találkozókat rendeznek a csoportban.

A D-csoport állása egy forduló után: 1. Belgium +13-as kosárkülönbség, 2. Szerbia +10, 3.Oroszország +3, 4. Törökország –3, 5. Lettország –10, 6. Nagy-Britannia –13.

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT (Kolozsvár)

MAGYARORSZÁG–Horvátország 58–67
Spanyolország–Montenegró 99–60
Románia–Csehország 68–83
D-CSOPORT (Isztambul)
Belgium–Nagy-Britannia 103–90
Szerbia–Lettország 92–82
Törökország–Oroszország 73–76

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJÁT IDE KATTINTVA TALÁLJA!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik