Közel volt a bravúr, de vereséggel kezdtük az Eb-t

BOBORY BALÁZS (Kolozsvár), MOLNÁR KRISZTIÁN (oline közvetítés)BOBORY BALÁZS (Kolozsvár), MOLNÁR KRISZTIÁN (oline közvetítés)
Vágólapra másolva!
2017.09.01. 13:39
null
Hanga Ádám (jobbra) sérülése remélhetőleg nem súlyos (Fotó: Koncz György)
A magyar férfi kosárlabda-válogatott három negyeden keresztül pariban volt Horvátországgal az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, végül elfáradt jóval esélyesebb ellenfelével szemben és 67–58-as vereséget szenvedett.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT (KOLOZSVÁR)
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 67–58 (20–20, 19–16, 13–17, 15–5)
Kolozsvár, 1580
néző. V: Anasztopulosz (görög), Maestre (francia), Michaelides (svájci)
HORVÁTORSZÁG: Ukic 6, Tomas 8/6, BOGDANOVIC 23/3, Planinic 6, SARIC 15/3. Csere: Zoric, Popovic 2, Simon 5/3, Bender 2. Szövetségi kapitány: Aleksandar Petrovic
MAGYARORSZÁG: Wittmann 2, VOJVODA 11/3, Hanga 5/3, Allen 5/3, Keller Á. 8. Csere: PERL 12/3, Karahodzsics, EILINGSFELD 8, Ferencz 7/3, Kovács P., Ruják, Tóth N. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–0. 4. p.: 6–5. 6. p.: 11–7. 9. p.: 15–18. 13. p.: 24–27. 17. p.: 30–31. 18. p.: 35–31. 23. p.: 42–40. 25. p.: 46–46. 27. p.: 48–50. 33. p.: 59–53. 35. p.: 60–56. 38. p.: 67–56

A csoport többi eredménye
Spanyolország–Montenegró 99–60
Románia–Csehország 68–83

A C-csoport állása egy forduló után: 1.Spanyolország +39-es kosárkülönbség,2.Csehország +15,3.Horvátország +9,4.MAGYARORSZÁG –9,5.Románia –15, 6. Montenegró –39.

ÖSSZEFOGLALÓ

„Mutassátok meg! Mutassátok meg!”

Ezzel az egyszerű mondattal és óriási hangerővel buzdította a fergeteges magyar szurkolósereg a a tizennyolc év után első Európa-bajnoki mérkőzésétől csak pár pillanatra lévő magyar férfiválogatottat, és olyan fölényben volt horvát „kollégáival" szemben, hogy még déli szomszédaink sztárjátékosai is csak tátott szájjal figyelték a lelátót a himnuszok közben.

Ekkor még csak a piros-fehér-zöldbe borult szektorokat pásztázták meglepetten, aztán a mérkőzés közben a magyar kosárlabdázók játékát, akaratát, iszonyatos küzdeni tudását is.

A horvátok nem azt kapták, amit vártak.

Bár Aleksandar Petrovic szövetségi kapitány a mieink elleni nyitány előtt azt nyilatkozta, hogy óvatosan kell a magyarok elleni meccshez állni, mert nincs rajtuk teher, arra azért talán ő sem gondolt, hogy a harmadik negyedet követően Magyarország vezet majd Horvátország ellen Európa-bajnoki találkozón.

Az, hogy előnyét nem tudta megőrizni, több okra visszavezethető, de erről később...

Minden úgy kezdődött, hogy hetvenhárom másodperc alatt három faultot is ráfújtak a magyar játékosokra a játékvezetők, a horvátok éltek is a védettséggel, hat ponttal elhúztak. Több esetben lehetett azt érezni az első negyedben, hogy a bírók is ismerik a mondást, „amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek”, de azzal ők sem tudtak mit kezdeni, amikor a magyar játékosok tökéletesen végrehajtva a figurákat, egymást a labdákkal megtalálva, a lepattanók többségét mindkét palánk alatt megszerezve ott lógtak a neves ellenfél nyakán, sőt, az első tíz perc vége felé ötpontos előnyre tettek szert, csak azt sajnáltuk, hogy ez elfogyott az első pihenőig.

A kisszünetben Petrovicnak csak részben sikerült helyretennie az övéit, míg a mi csapatunkból többen is remekeltek, de mindig más tett valamit a közösbe. A büntetőzés nem ment, talán ez volt az egyetlen gyenge pont, Bojan Bogdanovicot, az Indiana Pacers magasbedobóját meg nagyon nehéz volt tartani, még szerencse, hogy a Philadelphia 76ers erőcsatára, Dario Saric csak nehezebben lendült játékba (a második játékrészre azért ő is felpörgött).

Szóval magyar szemnek csodálatos első félidőt produkáltak a mieink, és mindenki mosolygott egészen addig a pillanatig, amíg Ivkovics Sztojan villámgyorsan el nem mondta a sajtónak az öltözőből kiérkezve, hogy beletérdeltek Hanga Ádám csípője alá, aki talán tudna játszani, a szakmai stáb mégsem kockáztat.

Hanga így egy pillanatot sem lehetett a pályán a második húsz percben, a magyar válogatott elvesztette Európa legjobb védőjátékosát.

A hitét azonban nem.

Tizenhárom, azaz tizenhárom pontot engedélyezett a harmadik negyedben klasszisokkal telepakolt ellenfelének, támadásban pedig parádézott Vojvoda Dávid és Perl Zoltán is. Nem volt elveszett labda a mieink számára, a lepattanók szinte csak Eilingsfeld Jánosék kezében köthettek ki, és sikerült is fordítani, meg óvatosan reménykedni a hajrá előtt.

Aztán az utolsó tíz percben minden kifelé jött a gyűrűről, ami addig befelé, talán tudat alatt megérkezett az a gát, amelyet általában egy kiscsapat számára a sztárok elleni győzelem lehetősége emel. Hogy minden tuti legyen, arról a játékvezetők gondoskodtak, végképp eldöntötték a mérkőzést, amikor Saric labdával a kezében könyékkel leterítette Eilingsfeldet, ám a magyar játékosra fújtak technikait színészkedés miatt.

Úgy nyert a horvát válogatott a magyar válogatott ellen, hogy Bogdanovicnak 37 (!), Saricnak 35 percet kellett a pályán töltenie és volt olyan pillanat a harmadik negyedben, amikor a mieink a Ruják András (ASE), Perl Zoltán (Falco), Kovács Péter (Szolnok), Eilingsfeld János (ASE), Karahodzsics Kemal (Kecskemét) sorral voltak fent.

Óriási kontraszt, ami a pályán nem látszott.

A magyar közönség úgy ünnepelte kedvenceit, mintha legalább harminc ponttal nyert volna, díjazta azt az emberfeletti akaratot, amit az Ivkovics-csapat bemutatott. A mieink beköszöntek az Eb-re, és biztosan fejtörésre késztetik az igazi riválisoknak számító válogatottak – Csehország, Románia – szakmai stábjának tagjait, akik ha a felkészülési meccseken mutatott játék vagy eredmények alapján ítélték meg a magyar csapatot, valószínűleg tévedtek.

Szombaton 14 órakor jön a Montenegró elleni csata, persze nem mi vagyunk az esélyesek, de egy ilyen első mérkőzés után semmilyen eshetőséget nem szabad elvetni.

A horvát válogatott keretét és a csoport további programját ide kattintva találja!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Allen Rosco (Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Barcelona), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ruják András (Paks), Tóth Norbert (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Kecskemét)

 

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

Köszönjük a figyelmet!

A magyar válogatott szombaton 14 órától Montenegróval játszik.

A vége: 58–67
Zúg a „Szép volt fiúk!”
39. perc: Perl
ügyesen tört be, hosszú idő után szereztünk ismét kosarat. 58–67
Vojvoda és Ferencz lement, a mérkőzésen először a pályán Tóth Norbert, Kovács is beállt.
38. perc:
Bogdanovic gyönyörűen csinálta, triplájával: 56–67
36. perc: megint horvát büntetők, ezúttal Popovic célzott pontosan. 56–64
4 perc 25 másodperc még hátra.
35. perc:
összegyűltek a csapathibáink. Saric büntetőivel: 56–62
35. perc: VOJVODA óriási triplát dobott. 56–60
34. perc:
Vojvoda floatere a gyűrű szájából jött ki. Nincs még kosarunk a negyedben.
33. perc: Eilingsfeld óriásit védekezett Saricon, a horvát belefordult a védőbe, támadó helyett mégis Eilingsfeld kapott technikait. Bogdanovic büntetőjével: 53–60
33. perc: Tomas dobott be egy triplát. Ivkovics időt kért. 53–59
31. perc:
Bogdanovic büntetőből megszerezte a 20. pontját is. Pontjai fele a büntetővonalról érkezett. 53–56
31. perc: Bender lépett be a palánk alá, könnyű kosarat szerzett. 53–54
31. perc: elkezdődött a zárónegyed.

Aki lemaradt volna róla: Hanga Ádám az első félidő hajrájában ráesett a csípőjére, remélhetőleg nem súlyos a sérülése, mindenesetre ma már nem kockáztatják a játékát.

Eilingsfeld János nem ismert lehetetlent (Fotó: Koncz György)
Eilingsfeld János nem ismert lehetetlent (Fotó: Koncz György)


3. NEGYED

Ez a negyed vége: 53–52
30. perc:
Saric jól mozgott a palánk alatt. 53–52
30. perc:
Perl a sarokból üresen dobott be egy triplát. Eksztázisban a teljes válogatott. 53–50
Nem dobunk kifejezetten jól, de már 16 (!) támadópattanónk van.
28. perc:
Saric jó labdát kapott a palánk alatt. Egál: 50–50
27. perc: Perl gyönyörűen tört be és dobott ziccert. VEZETÜNK: 50–48
A támadópattanókat továbbra is jól szedjük, a magyar közönség eksztázisban buzdítja az övéit.
26. perc:
Bogdanovic büntetői után Eilingsfeld tökéletesen dobott középtávolról. 48–48
25. perc: Bogdanovic továbbra is tarthatatlan, viszont Vojvoda is beindult (44–46). Később Eilingsfeld tett helyére egy rossz dobást. 46–46
24. perc: Simon távoli kettesére Ferencz hasonló dobással válaszolt. Fepu már 7 pontos. 42–44
HANGA JÁTÉKÁT MÁR NEM KOCKÁZTATJA A MAI NAPON A MAGYAR SZAKMAI STÁB.
23. perc:
horvát kosár után Vojvoda talált be közelről, majd jól is védekezett. 40–42
22. perc: Keller csinált magának helyzetet ügyesen. 38–40
21. perc: Bogdanovic ott folytatta, ahol abbahagyta a fordulás előtt. Büntetőjével: 36–40
Elkezdődött a második félidő, Hanga mégsem tért vissza (egyelőre).

Vojvoda megszerezte az 1000. pontját a válogatottban (Fotó: Koncz György)
Vojvoda megszerezte az 1000. pontját a válogatottban (Fotó: Koncz György)


Hanga az első félidő hajrájában a csípőjére esett rá, ezért bicegett be az öltözőbe idő előtt. Ha minden igaz, tudja folytatni a játékot.

Lepattanózásban jobbak vagyunk, elsősorban támadóoldalon hajtunk nagyon (19 lepattanó, ebből 10 támadó). Előzetesen lehetett félni attól, hogy sok lesz az eladott labdánk, ebben a kategóriában egyelőre 6-nál járunk, ami nem kiemelkedő, de nem is rossz.

Ellenfelünknél Bogdanovic (10 pont) tarthatatlan, a második negyedben Saric (9 pont) is beindult, valamint Ukic és Planinic is bedobott már 6-6 pontot.

A védekezésünk nem rossz, a szünetben arra kell valamit kitalálni, hogy a palánk alól ne szerezzenek könnyű kosarakat a horvátok. Támadásban az első egy-két percet leszámítva egyáltalán nem vagyunk megilletődöttek, szépen eloszlanak a pontok: Keller 6, Hanga, Allen, Perl, Ferencz 5-5, Vojvoda és Eilingsfeld 4-4, Wittmann pedig 2 pontnál jár.

A kolozsvári csarnok magyar szurkolóktól volt hangos (Fotó: Koncz György)
A kolozsvári csarnok magyar szurkolóktól volt hangos (Fotó: Koncz György)


2. NEGYED

A FÉLIDŐBEN: 36–39
20. perc:
Saric még betalált.
Hanga bebicegett az öltözőbe, a derekát fogta.
20. perc:
Hanga gyönyörűen játszotta be Kellernek, aki Saric mellett ziccerezett. Újabb horvát időkérés. 36–37
19. perc: Ukic könnyen szerzett kosarat, az ellentámadás megint Perl-büntetőkkel végződött. 34–37
18. perc: Perl kettőből egy büntetőt értékesített. 32–35
17. perc: Tomas ziccerezett, nem sokkal később pedig Saric dobott be egy triplát üresen. 31–35
Hosszú ideje támadunk, minden labdát visszaszedünk. Összesen már tíz támadópattanónál járunk.
A horvátok nem erre készültek, egyre idegesebbnek tűnnek, gyűjtik a faultokat.
15. perc:
Saric villantotta meg a klasszisát. 31–30
15. perc: Planinic középtávolról volt eredményes, a másikon Ferencz, ezúttal középtávolról. 31–28
14. perc:
Saric közelije után, Wittmann maga is betalál. 29–26
13. perc:
Wittmann, Keller összjáték, utóbbi óriásit zsákolt. 27–24
13. perc:
Hanga találta meg a sarokban Ferenczet, aki bevágott egy triplát. 25–24
11. perc: Vojvoda ziccerezett. Ez volt az ezredik pontja a válogatottban! 22–22
11. perc: Bogdanovic-kosárral kezdődött a második negyed. 20–22

 

1. NEGYED

10. perc: Simon gyorsan bepörkölt egy triplát, az ellentámadásból nem találtunk be, majd Vojvoda faultját követően dobhatott két büntetőt Bogdanovic. Mindkettő sikeres. A negyed vége 20–20.
10. perc: Vojvoda tépett egy pattanót, majd egyedül vitte végig rendkívül erőszakosan. 20–15
9. perc: Hanga-tripla!!! A mérkőzésen először vezetünk, a horvátok időt kértek. 18–15
9. perc: Eilingsfeld
zsákolt vissza egy pontatlan Hanga-dobást. Egál: 15–15
8. perc: Perl és Eilingsfeld is közelről, közte Bogdanovic dobott kosarat. Ő egyelőre tarthatatlan. 13–15
A magyar cséká sorra harcolja ki a faultokat.
7. perc: Hanga
is megszerezte az első kosarát, rögtön ezt követően jól védekeztünk. 9–13
6. perc: Bogdanovic jól büntetőzött. Megvan az öt csapathibánk. 7–13
Közben már Eilingsfeld és Ferencz is a pályán. A kezdőből egyedül Vojvoda maradt fent.
5. perc:
Ukic ziccere után Allen egy cirkuszba illő dobással talál be. 7–11
5. perc: Wittmann begyűjtötte a második személyijét, a helyét Perl vette át. Kellert Karahodzsics váltotta.
4. perc: Allen vágott be egy triplát (5–6). Tomas triplával válaszolt. 5–9
3. perc: Keller zsákolása jelenti az első magyar pontot az Eb-n! Előtte Saric ziccerezett. 2–6
2. perc: Bogdanovic középtávolról, a másik oldalon Hanga nagyot ütközött, a játékvezető szerint szabályos volt a védekezés. 0–4
1. perc: az első horvát támadásban Allen és Wittmann is faultot egyet-egyet, majd Ukic betalált közelről. 0–2

Elkezdődött, miénk az első támadás!

A horvát kezdő: Ukic, Bogdanovic, Tomas, Saric, Planinic.
A magyar kezdő: Wittmann, Vojvoda, Hanga, Allen, Keller.

Már élesben megy a magyar himnusz, perceken belül a válogatottunk is élesben bizonyíthat!

Most mutatják be a magyar csapatot, több száz szurkoló skandálja a „Mutassuk meg, mutassuk meg!”, illetve az „Itthon vagyunk!” rigmusokat.

Maroknyi horvát szurkoló is békésen buzdítja az övéit, egyik drukkerük vízilabdás sapkában. Csak nem egy gonosz célzás?

A mieink drukkerei már fél órával a meccs előtt hangolnak, sőt, a magyar himnuszt is hallhatták: a szervezők valószínűleg próbaképp elindították (a szurkolók fel is álltak), majd nagyjából 10 másodperc múlva le is keverték. Ezt nem fogadta kitörő örömmel az idegenben is hazai pályán játszó csapat tábora.

A helyszíni magyar szurkolók nagyon optimisták: már a horvátok ellen is győzelmet várnak.

ELŐZMÉNYEK

Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Magyarország–Horvátország férfi kosárlabda Európa-bajnoki mérkőzés online tudósításában!

Eljött a régen várt nap, férfi kosárlabda-válogatottunk 18 év után ismét pályára lép kontinensviadalon!

Nemzeti csapatunk a C jelű, kolozsvári csoportban a házigazda románok mellett Csehországgal, Horvátországgal, Montenegróval és a címvédő Spanyolországgal találkozik.

A magyar együttes első erőpróbája nem ígérkezik könnyűnek, sőt az egész Eb egyik legerősebb csapata, a horvát ellen kell bemutatkoznia. Szomszédunk keretében 3 NBA-játékos, valamint számos, Euroligában pallérozódó kosaras szerepel.

Horvátország az előző Európa-bajnokságon a legjobb 16 között vérzett el az ezúttal csoportellenfél Csehországgal szemben. Abban az időben kezdett újjáépülni Aco Petrovic csapata, amely aztán a riói olimpián a negyeddöntőig jutott, idén pedig egyértelműen az éremesélyesek közé sorolható.

Két vezérük a 2014 óta NBA-ben játszó Bojan Bogdanovic, és a rendkívül sokoldalú, szintén a tengerentúlon kosárlabdázó Dario Saric.

A magyar válogatott legutóbb 1999-ben szerepelt Európa-bajnokságon, az utóbbi években fejlődésnek indult, aminek a legutóbbi Eb-selejtezőben lett meg az eredménye: Keller Ákosék hatból hat sikerrel kvalifikálták magukat a tornára.

A mieink közül kiemelkedik a Barcelona újdonsült játékosa, Hanga Ádám, a másik pontfelelősünk pedig alighanem Vojvoda Dávid lesz. A selejtező óta csatlakozott Allen Rosco is, hármójuk teljesítménye nagyban meghatározza a válogatott teljesítményét.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány és a játékosok is kijelentették, hogy a továbbjutás a cél, ehhez két győzelmet kell szerezni – fontos hangsúlyozni, hogy a mieinknek nem ezt a mérkőzést kell megnyerniük, de kétségtelen, hogy egy jó kezdés megadná az alaphangot az előttünk álló egy hétre.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik