Férfi kosárlabda BL: enyhült a nyomás a Falcón

FAZEKAS ZOLTÁN (Lublin)FAZEKAS ZOLTÁN (Lublin)
Vágólapra másolva!
2021.01.06. 09:43
null
Boris Barac tavaly március óta nem játszott tétmérkőzést, ezért a formájáról még nem tudott érdemben nyilatkozni (Fotó: Nemzeti Sport)
Szerdán bemutatkozhat az új horvát légiós a Falcóban, amely még vereség esetén is versenyben marad a továbbjutásért a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájában.

 

Kedden reggel fél kilenckor a Ferihegyi repülőtér 2-es terminálja kísérteties volt, hiszen alig tízen ha lézengtek a belső váróban. Így aztán senkinek sem keltett feltűnést a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely kosárlabdacsapatának 20 fős delegációja, amely pillanatok alatt átesett a becsekkolás egyébként hosszadalmas tortúráján. A Varsóba tartó propelleres, mindössze 80 fős kisgépen a legtöbb játékosnak kicsire kellett összehúznia magát, hogy ne verje be a fejét a mennyezetbe és elférjen az ülésében az egyébként majdnem teli légi járművön, amely bő egy óra múlva leszállt a lengyel fővárosban, ahol hűvös időjárás és havas eső fogadta a szerdai, Lublin elleni Bajnokok Ligája csoportmeccsre érkező együttest.

„Természetesen örömmel jöttem, amikor kiderült, hogy Braci, azaz Sztrahinja Milosevics távozik és abbahagyja a profi karrierjét, s Gasper Okorn vezetőedző felhívott. Remélem, hogy segíthetek a csapatnak elérni a céljait, amelyek ambiciózusak – mondta a korábbi horvát válogatott Boris Barac a lengyelek által a magyarokért küldött buszon, amely a szürke hangulatú varsói autósztrádán suhant Lublin felé, hogy megtegye bő másfél órás útját. – Néhány napja érkeztem, egyelőre nagyon keveset tudok a csapatról, de igyekszem megtanulni a figurákat, megismerni a társakat és játékba lendülni. Tavaly március óta, amikor a világjárvány miatt lefújták a spanyol másodosztályt, nem játszottam tétmeccset, így a formámról nem tudok érdemben nyilatkozni, noha az azóta eltelt időszakban is edzettem. Remélem, hogy gyorsan beilleszkedem, hasznos tagja leszek a gárdának, amelyben remélhetőleg szerdán be is mutatkozok.”

Az előző idényben a spanyol másodosztályú Palma de Mallorcán játszó 206 centis erőcsatár, akit a már említett és azóta távozó Milosevics pótlására szerződtetett a Falco, a kedd esti, lublini tréningen jól mozgott, de érthetően sokszor kereste még a helyét a feladatok elvégzése közben, s amikor nem értett valamit, Váradi Benedek csapatkapitány segítette ki. Barac egyébként rutinos kosaras, hiszen a Siroki csapatával háromszoros bosnyák bajnok és kupagyőztes volt, nyert cseh bajnoki címet a Nymburkkal, kupát szintén a cseh együttessel, valamint a portugál Portóval.

Ráfért a szombathelyiekre a frissítés, mert nincs igazán jó passzban a gárda. A december 27-ig idehaza veretlen együttes négy nap alatt kétszer kikapott (Sopron idegenben, Szolnok otthon), s ugyan január 3-án legyőzte a Kaposvárt Szombathelyen, a BL csoportköre más kávéház.

Ami a szerdai, Lublin elleni találkozót illeti, a vasiak november 3-án 84–75-re megverték a csoportban még nyeretlen lengyeleket, akik előző öt bajnokijukból négyet megnyertek.

A csoportban a Nyizsnij Novgorod kedden hazai pályán hosszabbítás után kikapott a Zaragozától, így a Falcónak egy szerdai vereség esetén is marad esélye a továbbjutásra, ha az utolsó játéknapon hat ponttal megveri az oroszokat idegenben.

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
D-CSOPORT, 5. FORDULÓ
18.30:
Lublin (lengyel)–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

A csoport másik mérkőzésén
Nyizsnij Novgorod (orosz)–Casademont Zaragoza (spanyol) 92–98

A csoport állása: 1. Zaragoza 9 pont (5 meccs), 2. Novgorod 8 (5), 3. Falco 6 (4), 4. Lublin 4 (4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik