A hírnévért játszanak, sok milliót fizetnek érte

Vágólapra másolva!
2011.10.04. 12:58
null
<p>Báder Márton európai akcióban </p><p>(Fotó: Mirkó István)</p>
Kedden elkezdi európai kupaszereplését két férfi kosárlabdacsapatunk, az Atomerőmű SE és a Szolnoki Olaj KK. A paksiak az osztrák Traiskirchen, a piros-feketék a finn Tampere elleni oda-visszavágó során próbálják meg kiharcolni a csoportkörbe kerülést.

Ami az előzetes esélyeket illeti, a Duna-partiaknak elvileg könnyebb dolguk van, mint az Olajnak, ám dőreség lenne jósolni, mert valójában még egyikük sem állt össze.

Miután a közelmúltban, főként anyagi okok miatt, nem merészkedtek ki a nemzetközi kupaporondra a magyar férficsapatok, kíváncsiak voltunk, mennyibe kerül az indulás, illetve az esetleges csoportkörbeli szereplés.

„Mindennek megvan az ára, tetemes költségekkel jár a szereplés – mondta érdeklődésünkre Tóth Zoltán, a szolnokiak ügyvezetője. – Az utazások, a vendégcsapat étkeztetése, elszállásolása, szállítása, a nemzetközi játékvezetői díjak, mind viszik a pénzt. Mi meccsenként, ráhagyással, körülbelül másfél-két millió forintos költséggel számolunk. A bevételi oldal, sajnos, sokkal kisebb. A csarnok jelenleg kettőezer-nyolcvan nézőre van hitelesítve, s mivel a meccsekre hétköznap kerül sor, még ebben a kosárkedvelő városban sincs telt ház."

A Szolnok tavaly hiába vitézkedett az első csoportkörben – mindhárom hazai összecsapását megnyerte, mégsem jutott fel a következő szintre –, a bevételi oldalon jóval kevesebb forint szerepelt, mint a kiadásin.

Részben azért is, mert Szentpétervárra és Novgorodba is magánrepülővel utaztak el Fodor Mártonék. Novgorod szépségeivel Völgyi Péter vezetőedző csapata, a Paks is megismerkedhet, ha továbbjut a selejtezőből.

HA TOVÁBBJUTNAK

Az Atomerőmű a Himik Juzsnij (ukrán), a Novgorod (orosz) és az Elan Chalon (francia)–Cedevita Zagreb (horvát) párharc vesztesével, a Szolnok a Pau-Orthez (francia), a Keravnosz (ciprusi) és az Artland Dragons Osnabrück (német)–Gran Canaria (spanyol) meccs vesztesével lesz egy kvartettben.

„A sorsolásnál szerencsénk volt, hiszen a Bécstől húsz kilométerre fekvő Traiskirchenbe kell utaznunk, vagyis nem kell repülni, busszal is kényelmesen ott lehetünk négy óra alatt – fejtegette Tóth János, a paksiak szakosztályelnöke. – Ami az anyagiakat illeti, nagyjából húszmillió forint pluszköltséget jelentene, ha bejutnánk a csoportkörbe. Számításaim szerint csak a reklámokból és a meccsjegyekből lesz némi bevételünk, ám az meg sem közelíti a kiadásokat. Szóval valójában becsületből, a hírnévért játszunk."

Való igaz, az európai szövetség ezen a szinten még nem díjazza a csapatok teljesítményét, sőt, szigorú szabályok betartására kötelezi a résztvevőket.

FÉRFI EUROCHALLENGE-SELEJTEZŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Atomerőmű SE–Arkadia Traiskirchen (osztrák), Paks, 18 (tv: Digi Sport, élő)
Pyrintö Tampere (finn)–Szolnoki Olaj, Tampere, 19.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik