Soubak különlegesen motivál, véget érhet a hypós együttműködés

Vágólapra másolva!
2013.12.24. 08:28
null
Nascimento alig akarta elhinni, hogy megnyerték a vb-t
Mint vasárnap beszámoltunk róla, a mind a kilenc mérkőzését megnyerő Brazília sikerével ért véget a szerbiai női kézilabda-világbajnokság. A dél-amerikaiak, akik egy belgrádi étteremben ünnepeltek, már a riói olimpiára koncentrálnak. Az is kiderült, mivel motiválta a játékosokat Morten Soubak szövetségi kapitány, és hogy egyáltalán nem biztos, az idény végeztével folytatódik a Hypóval kötött együttműködés.  

Órákkal a házigazda szerbek ellen megnyert vb-döntőt követően a brazil játékosok hazájuk kézilabdás szövetségének jóvoltából egy helyi étteremben, egy steak house-ban ünnepelték meg a történelmi sikert. Az érthető módon önfeledten boldog Amorimék a Brazíliában szokásos húsok mellé hideg sört fogyasztottak.

„Még mindig nem hiszem el. Az éremátadás után is csak ültem a pályán az arannyal, de nem igazán tudtam felfogni, mit értünk el. Még el kell telnie néhány napnak hozzá” – mondta még mindig kicsit hitetlenkedve Alexandra Nascimento, akinek teljesítménye alapján szintén helye lett volna a torna álomcsapatában. A kiváló jobbszélső szerint sokat tanultak a korábbi negyedöntős vereségekből, és most már nem engedték ki a kezükből a győzelmet a végén, pedig a szerbek egy gólra is megközelítették őket:

„Amikor a hazai vb-n két évvel ezelőtt kikaptunk a negyeddöntőben a spanyoloktól, egy hétig csak sírni tudtam. Egy góllal alulmaradtunk az utolsó percben, és én nem értettem semmit. A londoni olimpián ugyancsak vezettünk sokáig, mégis kikaptunk a norvégoktól. Azon gondolkodtam, mi hiányzik? A hideg fej és a tapasztalat. Ebben tudtunk előrelépni a mostani vb-re. A koncentrációnak nem kell azzal járnia, hogy nem élvezzük a játékot, a meccsek alatt mindig tudunk mosolyogni. Fantasztikus, hogy az összes mérkőzésünket megnyertük” – tette hozzá Nascimento, aki szerint azoknak a brazil gyerekeknek, akik kézilabdázni szeretnének, nagy lökést adhat ez az eredmény.

„Kérlek titeket, ne adjátok fel. Ha nekünk sikerült, egy nap nektek is összejöhet. Tudom, hogy a kézilabda nem a legnépszerűbb sport nálunk, de a vb-n megmutattuk, hogy mi is lehetünk jók benne. Nagy a felelősségünk, tovább kell folytatnunk a munkát 2016-ig. Ez az ünneplés ideje, de utána ki kell elemeznünk, miben tudunk még fejlődni az elkövetkező három évben, hogy Rióban érmet szerezhessünk” – üzent már az otthoniaknak a játékos.

Nascimento a brazil csapat kedvenc számát kérte az ünnepléshez

A csapatkapitány Fabiana Diniz látszólag nem akart megválni a világbajnoki trófeától, még az étteremben is folyamatosan azt szorongatta.

Diniz nem volt hajlandó megválni a vb-trófeától 
(Fotó: Thierry Gozzer/globoesporte.com)
Diniz nem volt hajlandó megválni a vb-trófeától (Fotó: Thierry Gozzer/globoesporte.com)

Ez a trófea velem fog aludni, a szövetség sohasem kapja meg – mondta mosolyogva a Dara becenévre hallgató beállós. – Ez a kis bébim, ha meg akarják nézni, jöjjenek el a házamba.”

A kapitány csak annyit kért társaitól a meccs előtt, hogy képzeljék el a lefújás utáni pillanatokat, ahogy a csendes arénában a brazil himnuszt játsszák.

Kívülről nézve, Morten Soubak nem tűnik egy nagyon szuggesztív személyiségnek. Nyugodt, mindig ugyanazon a hangon szól a játékosaihoz, a vb-döntő előtt azonban nagyot húzott. Arra kérte a stábjának tagjait, hogy alumíniumfóliából készítsenek „ezüstérmeket” mind a tizenhat játékosának, amit a finálé előtt át is adott nekik.

„Ha megelégedtek az ezüsttel, akkor mehetünk is haza. Azt már megszereztétek” – mondta brazil sajtóbeszámolók szerint Soubak az öltözőben, azonban egyik játékosa sem fogadta el. A végeredményt pedig ismerjük, a nagyszerűen küzdő brazilok csaknem húszezer őrjöngő szerb szurkoló előtt legyőzték a házigazda szerbeket.

Hosszú utat járt be a brazil női kézilabdázás, amely egészen 1995-ig nyúlik vissza, ekkor szerepeltek először vb-n, és négy vereséggel végül 19. helyen végeztek a húsz résztvevős tornán. A mostani keretből a 32 éves Dinizen kívül a szintén 32 esztendős Nascimento és a 34 éves Daniela Piedade is ott volt már a 2000-s évek elején, amikor a brazilok megszilárdították vezető helyüket az amerikai kontinensen.

Soubak 2009-es érkezését követően aztán új szintre lépett a válogatott. Abban az évben még csak a 15. helyen végeztek a vb-n, de két évvel később hazai környezetben már 5. lett a csapat, és a tavalyi olimpián is közel volt a négybe kerüléshez. Az évek során számos jelentős szponzort sikerült a válogatott mellé állítani, amely nagyban hozzájárult a fejlődéshez. A brazil szövetség 2011-ben kötött megállapodást az osztrák Hypóval, amely révén az európai kézilabdázás vérkeringésébe kerülve tovább fejlődhettek a játékosok. A fizetésük egy részét a brazil szövetség állta. Jelenleg hat játékos érkezett a szintén Soubak irányította osztrák csapatból a vb-re, azonban nem biztos, hogy a szezon lezárultával is folytatódik a közös munka.

„A játékosoknak a legerősebb bajnokságokban kell szerepelniük, egész évben erős meccseket kell játszaniuk. A Hypónak is többet kell befektetnie. Az együttműködésünk működik, sikeres, de júniusban átgondoljuk a továbbiakat. Lehet, hogy folytatjuk, de elképzelhető, hogy más úton indulunk el, például Dániában, vagy Norvégiában" – tekintett már előre Manoel Oliveira, a brazil szövetség elnöke. Ami biztosnak tűnik, hogy Soubak a szezon végeztével visszatér Sao Paulóba, a közeljövőben pedig elő kell állnia a következő ciklusra vonatkozó terveivel.

Egy steak house-ban ünnepeltek Amorimék (Fotó: Cinara Piccolo)
Egy steak house-ban ünnepeltek Amorimék (Fotó: Cinara Piccolo)

NŐI KÉZILABDA-VB, SZERBIA
DÖNTŐ
BRAZÍLIA–SZERBIA 22–20 (13–11)

A 3. HELYÉRT
DÁNIA–LENGYELORSZÁG 30–26 (12–15)

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Brazília
2. Szerbia
3. Dánia
4. Lengyelország
5. Norvégia
6. Franciaország
7. Németország
8. Magyarország
9. Montenegró
10. Románia
11. Spanyolország
12.Dél-Korea
13. Hollandia
14. Angola
15. Csehország
16. Japán
17. Tunézia
18. Kína
19. Argentína
20. Kongói DK
21. Paraguay
22. Algéria
23. Dominikai Köztársaság
24. Ausztrália

A VB ALL-STAR-CSAPATA
Kapus: Bárbara Arenhart (brazil)
Jobbszélső: Vu Szun Hi (dél-koreai)
Jobbátlövő: Susann Müller (német)
Irányító: Görbicz Anita (Görbicz 2003, 2005 és 2007 után negyedszer lett a világbajnokság legjobb irányítója.)
Beálló: Dragana Cvijics (szerb)
Balátlövő: Szanja Damnjanovics (szerb)
Balszélső: Maria Fisker (dán)

A torna legjobb játékosa: Eduarda Amorim (brazil)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik